Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orhideje
  • 28.07.2013.

Modni hit i u Daruvaru

Orhideje - višegodišnje cvijeće. Nisu zahtjevne - ne podnose izravnu sunčevu svjetlost, ne vole „mokre noge" (previše zalijevanja) i premještanje. Malo kad su bolesne. Većina vrsta je prikladna za uzgoj u današnjim uvjetima stanovanja.

  • 6.139
  • 367
  • 0

Kada ste šetali Daruvarom možda ste primijetili sve više i više prozora ukrašenih orhidejama. Posjetili smo neke od uzgajivačica da naučimo kako je ovaj cvijet izazovan i zašto je sve više popularan, bez obzira na visoku cijenu. Uzgajivačice su se složile da za minimalnu njegu će vas nagraditi cvjetovima od proljeća do zime.

Iskustvo Čehinja - Irene i Marije

Orhideje uzgajam oko pet godina i mogu reći da su se u restoranu prilično dobro uklopile,“ rekla je Marija Finek, vlasnica ugostiteljskog objekta Flamingo. Bivša teta u češkome vrtiću Ferda Mravenec Irena Zita-Jenkač orhideje uzgaja četiri godine. Oboje su se složile da najviše pozornosti treba obratiti na zalijevanje, na koje su orhideje osjetljive. „Dostatno je jednom tjedno zalijevati kišnicom“, rekla je Marija. „U početku mi uzgoj nije uspijevao ​​samo zato što sam previše zalijevala,“ rekla je gospođa Irena, dodavši da su listovi požutjeli i orhideje su počele stradavati. Mislila sam da im je potrebno puno vode, jer one rastu u prašumi, ali bila sam u krivu. „Uranjanjem tegle u vodu na oko petnaest minuta ona upije koliko vode treba. Onda ostavim da se cvjetnjak iscjedi. Koristim kišnicu, jer vodu iz slavine ne podnose.“

A kako sa prihranom? Za vrijeme cvatnje svakih deset dana gnoji sa posebnim gnojivom Substral. Irena preporučuje spremanje kartica iz tegli na kojima si u svakom trenutku može pročitati informacije o tome kako se brinuti za cvijeće. Kada to učinite i vi, onda će i vama cvasti od ožujka do srpnja. Stabljika može imati dvanaest i više cvjetova. S godinama se broj povećava. Kada cvijeće uvene, stabljiku odrežete.

Kada na starome dijelu proklija mlada biljka, pažljivo ju odrežete i presadite, savjetuju obje. Najbolje vrijeme za presađivanje je nakon cvatnje - do oko jedan centimetar veće tegle. Bilo bi najbolje da je tegla prozirna, ali to nije pravilo. „Ja presađujem trogodišnje biljke, pri čemu im odrežem suho korijenje i promijenim supstrat, koji sadrži dovoljno željeza“, rekla nam je iz svojega iskustva Irena.

Neke počinju cvasti za Božić. Zatim dolazi razdoblje mirovanja“, informirala nas je Marija, koja svaki dan preko zime po orhidejama pršće vodu, jer ne vole suh zrak. Protiv štetnika i bolesti su otporne. Irena nas je upozorila da su osjetljive na premještaj: „U početku sam griješila, time da sam ih preko zime premjestila u grijanu sobu i prekrila ih. Nije im to odgovaralo, tako da ih sada ostavljam u kuhinji.“ Oba dvije uzgajivačice se slažu da su orhideje skupe. U cvjećarnici koštaju 120 kuna, ali u trgovačkim centrima se mogu kupiti za pola cijene, ili se mogu kupiti na rasprodaji.

Obje naše sugovornice su velike ljubiteljice cvijeća. Irena neke od svojih proizvoda - palme, adame i dature u prijašnjim godinama je poklonila hotelu Termal. Marijin restoran je doslovno okružen cvijećem iznutra i izvana. Nekada ju je imala ukrašenu anturijama, koje se također zovu flamingo, čak je po njima restoranu dala ime. Danas je uglavnom ukrašena orhidejama svih mogućih boja i vrsta. Možda joj to pridonosi više prometa, tko zna.

Najomiljenije cvijeće Hrvatica - Željke i Ankice

Volim svakojako cvijeće, uglavnom ruže i orhideje,“ rekla nam je Željka Kufner, rodom iz Sirača. Kako je počela uzgajati orhideje? „Počela sam prije pet godina kada sam dobila jednu kao rođendanski poklon. Drugu mi je dala kćer, koja je rekla da joj nije uspjela. Listovi su bili smežurani, kada mi ju je donijela. Ona ju je htjela baciti, ali ja sam ju uspjela spasiti i dotjerala sam ju. Ona mi prekrasno cvate. Iz prve orhideje sam uzgojila sljedeću. Sada imam četiri. Jedna od njih, ružičasta, cvate već dva mjeseca.“

Radnica u tvrtci Darkom, Ankica Mlinar, ima ukupno četiri orhideje, od čega dvije mini. Dvije bijele cvatu tijekom cijele godine. Uzgaja ih tri godine.

Obje uzgajivačice su nam opisale kako se one brinu o cvijeću: „Nakon cvatnje stabljiku prelomim, i onda odmah nakon toga izraste novi pup. Orhideju imam na istočnome prozoru, tako da do deset sati dopodne imaju sunčevu svjetlost, koja im odgovara. Svatko, tko je posjetio moj dom divi se mojim orhidejama. One ne zahtijevaju puno njege,“ rekla je Željka. Ankica je čak spomenula da u zimi zbog grijanja zaljeva češće nego ljeti. Željka se povjerila sa svojim iskustvima u presađivanju: „Nisam ju presađivala tokom cijelog vremena, od kada ju imam - pet godina, do ove godine. Čula sam da se po presađivanju oporavlja pola godine. No, ono što je mene iznenadilo je to što sam otkrila da nakon samo tri tjedna ponovo je cvala. Gnojiti sam započela tek prošle godine, ali i bez gnojidbe su mi se četiri godine dobro razvijale. U zimi im ne smeta centralno grijanje.“

Ankica nas je upozorila da su orhideje osjetljive na sunce: „Preko ljeta spustim rolete, koje ih štite. Inače bi im se spržili listovi i stvorile bi se bijele mrlje. Moje orhideje nisu bile bolesne, niti štetnike na njima nisam primijetila. Ne pružam im posebnu njegu, ali to im i najbolje odgovara.“ Željka nam je rekla da joj je najveća želja, da si nabavi tamnoplavu orhideju, koja se nedavno pojavila na tržištu, te je postala hit među orhidejama.

Nemojte se bojati uzgajati orhideje - nisu zahtjevne

Orhideje spadaju među dugotrajne sobne biljke iz obitelji orhideja. U svijetu je poznato 850 rodova i 17 000 vrsta orhideja, koje su se proširile po cijelom svijetu, uglavnom u tropima, ali i u drugim klimatskim zonama. Većina raste u krošnjama drveća te su zasjenjene granama (zvane epifiti), druga skupina u tlu (geofiti), u najnižem katu, pod drvećem. Stoga orhideje ne podnose izravnu sunčevu svjetlost, ne vole „mokre noge", dakle da ih se premješta i previše zaljeva.

Većina vrsta orhideja prikladna su za uzgoj u današnjim uvjetima stanovanja. To znači da ne treba niske temperature za sljedeću cvatnju. Stalna optimalna temperatura za uzgoj je 20-25 °C.

Savjet: Nakon, što svi cvjetovi otpadnu, potrebno je cvjetni pup odrezati od biljke - i to od 0,5 do 1 cm iznad pupa. Vrh bi se po pravilu trebao aktivirati i iz njega bi trebala početi rasti nova stabljika sa cvjetovima. Tako biljka prije počne cvasti nego kada bi sama stvarala cvjetne stabljike. Ako tako niste uradili, vrhovi će se osušiti i počet će rasti novo donje oko, i to 0,5 cm iznad mjesta gdje je izbojak još dalje živ. Biljke na mjestu, na kojem se suše imaju prirodnu barijeru protiv prodora patogena, zato to mjesto zaštitite da biljka ne mora zatvarati sama novu ranu. Kada biljku napadnu štetnici, dobro je odrezati oboljeli dio biljke sve do „zdravoga."
Štetočine: crvi, crveni pauk, uš, moljci, virusi, puževi i grinje.

Bolesti: rijetko pate od gljivičnih bolesti.

Osjetljivost: sunce, zalijevanje, promjena temperature.

Novo - prva plava Phalaenopsis

Ovo nije nova vrsta orhideje ili novo proizvedeni hibrid, ali najpoznatija i najpopularnija vrsta orhideje - Phalaenopsis.

U trgovinama se plava orhideja prodaje pod nazivom Royal Blue ili Mystique Blue. Prvi plavi Phalaenopsis u svijetu je razvijen od strane Silver Vase Orchids and Bromeliads u SAD-u 2011. Unatoč kontroverzi koju je izazvala kod uzgajivača započinje osvajati prve nagrade na sajmovima te je osvojila nagradu za najbolji novi proizvod u kategoriji tropskih biljaka. Među ljudima je stekla veliku popularnost.

Jeste-li znali da: nama dobro poznata vanilija (Vanilla) pripada orhidejama


Tagovi

Orhideja Iskustvo uzgajivačica Čehinje - Irena i Marija Hrvatice - Željka i Ankica Phalaenopsis Substral Vanilija Bolesti Osjetljivost Gnojitba Zalijevanje Prskanje Prozirna tegla Presađivanje


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.