Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj božura
  • 24.06.2018. 17:00

Mravi dobri za božure - pomažu im da procvetaju

Iako je cvetanje božura u punom jeku, nikada nije kasno (ili prerano) da se pripremite za novu sezonu sadnje, kako biste još više uživali u raskošnom cveću.

Foto: Bigstockphoto/spetenfia
  • 881
  • 12
  • 0

Božuri doživljavaju renesansu popularnosti, baš poput karanfila. Jedan od najfotografiranijih buketa na društvenim mrežama, koji krasi svaki, sa stilom uređeni interijer, savršeni je miris leta. Iako je cvetanje božura u punom jeku, nikada nije kasno (ili prerano) da se pripremite za novu sezonu sadnje, kako biste još više uživali u raskošnom cveću, piše portal Zadovoljna. Kod nas se uzgaja za rezani cvet. Cveta u proleće (maj, jun) a cvetanje traje od dve do pet nedelja.

1. Plitka sadnja

Božuri se razmnožavaju deljenjem korena, presađivanjem mladih biljaka u dobro pripremljenu zemlju. Sadnja se obavlja u jesen pre stvaranja novog, mladog korenja, na dubinu na kojoj će mladi pupoljci biti pokriveni tankim slojem zemlje. Razmak sadnje je 70x70 cm ili 50x70 cm.

Raskošni božur - ukras svakog dvorišta

2. Puno sunca i vode

Božurima je potrebna vlaga, ali zemlja u koju ćete ih posaditi mora biti dovoljno propusna. Takođe, najepše će cvetati na suncu, bez imalo senke. U prvoj godini uzgoja trebalo bi odstraniti sve cvetne pupoljke da bi se stimulisao rast vegetativnih nadzemnih i podzemnih organa. U drugoj godini uzgoja zakidaju se pazušni pupoljci i ostavlja samo 1-2 cveta po biljci. Treće i narednih godina zakidaju se pazušni izboji i ostavlja se 5-7 cvetova po sadnici, da bi se izbalansirao kvalitet cvetova i postigao kontinuitet plodonošenja.

3. Budite strpljivi

Treba im i do tri godine da narastu do svoje pune veličine. Kada jednom procvetaju u punom sjaju, krasiće vrt i do 50 godina. Lako se prilagođavaju novim uslovima  kod presađivanja.

4. Presađivanje

Božure je najbolje presaditi u fazi mirovanja - između oktobra i marta. Što opreznije ga okopajte oko korena i jednostavno prebacite na novo mesto. Mogu se i razdeliti, kako bi dobili još više raskošnih cvetova. Pripazite da na svakom odvojenom delu imate barem tri zdrava pupoljka.

5. Savršeni za vazu

Božuri mogu stajati u vazi i do 10 dana. Međutim, kako bi biljka imala dovoljno cvetova koji se mogu rezati za vazu, takođe je potrebno strpljenja (ne očekujte previše u prve tri godine).

6. Mravi su zapravo dobri za božure

Ne pokušavajte da se rešiti mrava s okruglih cvetnih pupoljaka, jer im oni ne štete. Najviše ih ima kada pupoljci počnu "da otiču" jer se hrane njihovim slatkim sokovima. Tako čak pomažu da se što pre otvore. Čim u celosti procvetaju, mravi će nestati.

7. Ah, taj miris

Većina vrsta ima predivan, lagan miris. Neki počinju da mirišu tek kada ih uberete i stavite u vazu. Intenzitet može da varira zavisno od doba dana i temperature.


Tagovi

Božuri Uzgoj Mravi Sunce Presađivanje Sadnja Cvet


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu