Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Siva ekonomija
  • 09.09.2015. 10:20

Na terenu tisuće berača, a prijavljeno osam!

Od 2007. godine izdano je svega 16 dozvola za branje samoniklog bilja u cijeloj Hrvatskoj, od čega pola ove godine.

  • 624
  • 199
  • 0

U cijeloj Republici Hrvatskoj izdano je ukupno osam odobrenja za sporedno zanimanje obavljanja usluge - poslove sakupljanja (ostalih) šumskih proizvoda! Ovaj alarmantan podatak otkriva analiza podataka o izdanim rješenjima dobivenim od Ureda državnih uprava u županijama i Grada Zagreba.

S druge strane, na terenu vlada Divlji zapad, osobito u priobalnom djelu Hrvatske, gdje očigledno cvate siva ekonomija. Tisuće berača beru tone smilja i drugog ljekovitog mediteranskog bilja kako bi se zadovoljile potrebe novootvorenih destilerija. One su te koje zarađuju unosan novac na prodaji eteričnih ulja kozmetičkoj industriji.

U borbi s vremenom, da se tijekom ljeta zaradi što više novca, nisu rijetki fizički sukobi između berača, o čemu se obilno izvještava na stupcima crne kronike. Problem je još veći od navedenog. Nerijetko se radi o nestručnim beračima pa njihovo branje ima štetan učinak na cijelo stanište. Uništavanje flore dolazi do kasnije erozije tla, pa umjesto prirodne tvornice nastaju goli kamenjari.

16 dozvola od 2007. godine

Jednoznamenkasta brojka od osam odobrenja najbolje pokazuje razmjere sive ekonomije i ilegalnih aktivnosti u cijelom poslu. Hrvoje Šimić, direktor destilerije Zlatni lipanj u Zlatar Bistrici, u posjede je podataka koji otkrivaju kako je od 2007. godine izdano svega 16 dozvola u cijeloj Hrvatskoj, od čega pola ove godine. U 2015. godini, tri su izdane u Zadarskoj županiji, dvije u Varaždinskoj i po jedna u Dubrovačko-neretvanskoj, Osječko-baranjskoj i Sisačko-moslovačkoj županiji.

"Svim sudionicima koji su obavljali djelatnost sakupljanja samoniklog bilja, gljiva i puževa općenito šumskih proizvoda treba ukazati na odredbe članka 49. Zakona o obrtu kojima se regulira sporedno zanimanje fizičkih osoba te time osigurati legalizaciju tzv. komercijalnih sakupljača, a osobito u Dalmatinskim županijama.

Također, treba savjetovati tzv. nositelje dopuštenja za uzimanje divljih vrsta iz prirode, o mogućnosti da sami pripreme zahtjeve za tzv. komercijalnih sakupljača, kao i mogućnost da ih ovlaste da te poslove u njihovo ime prirediti dovoljni broj obrazaca u Uredima državne uprave za izdavanje dopuštenja za sporedno zanimanje. Također treba omogućiti da se zahtjevi za odobrenje za sporedno zanimanje predaju elektronskim putem, putem Financijske agencije (Hitro.hr), dostupnost evidencije putem mrežnih stranica, i slično", kaže Hrvoje Šimić.

Jukićevih 1.000 berača

U međuvremenu je Sretan Jukić, poduzetnik čija tvrtka "Helichrysum Croatia" u svojim pogonima proizvodi 75% hrvatske proizvodnje smilja, što je čak 50% godišnje proizvodnje smilja na cijelom svijetu, uputio otvoreno pismo predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović, premijeru Zoranu Milanoviću i predsjedniku Sabora Josipu Leki te ministru zaštite okoliša Mihaelu Zmajloviću.

Jukić kaže kako im se obraća u svoje osobno ime i ime više tisuća berača samoniklog bilja u Republici Hrvatskoj koji su potpisali njegovo pismo. Oni svojim potpisima od državnog vrha traže da im se svima odobri berba smilja do 15. rujna.


Tagovi

Siva ekonomija Hrvoje Šimić Ljekovito bilje Dozvole Rješenja Odobrenje Branje samoniklog bilja Zoran Milanović Kolinda Grabar Kitarović Josip Leko


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.