Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Viburnum
  • 07.10.2019. 11:00

Najljepše cvjetne ograde sa Viburnum vrstama

Mnogobrojne Viburnum vrste formiraju prelijepe pojedinačne grmove, ali i žive ograde. Jesen je pravi trenutak za njihovu sadnju.

Foto: Pixabay/Kamracik
  • 1.576
  • 98
  • 0

Među ukrasnim žbunjem i živom ogradom sve popularnije postaju razne vrste iz roda Viburnum. U narodu su poznate pod raznim nazivima: Viburnum, Hudikovina, Udikovina, Hudika, Udika, Piširuža, Bekovina, Žganci. Postoji oko 170 različitih vrsta koje cijele godine uljepšavaju dvorišta. Uzgajaju se kao pojedinačni grmovi ili kao živa ograda. Hudikovine su veoma atraktivne i dekorativne tokom cijele godine. U zavisnosti od vrste i klime mogu cvjetati od ranog proljeća pa sve do početka ljeta. Boja listova se mijenja od zelene do crvene. U jesen dozrijevaju veoma dekorativni, intenzivno obojeni plodovi kojima se hrane mnogobrojne ptice i druge životinje.

Izuzetno lijep ukras svakog dvorišta

Većina vrsta Viburnuma formira žbun koji je otporan na niske i visoke temperature. Visina žbuna se kreće od 1,5 do 9 m u zavisnosti od vrste i uslova uzgajanja. Odlikuju se zanimljivim lišćem koje se razlikuje po obliku, veličini, teksturi. Listovi mogu biti dužine 10 cm, okrugli, kopljasti, sa ravnim ili nazubljenim ivicama. Boja listova je različita i mijenja se tokom godine. Mogu biti zimzeleni ili listopadi u zavisnosti od vrste i lokacije na kojoj rastu.

Ukoliko tražite cvjetni grm ili cvjetnu živu ogradu, onda su razne vrste Viburnuma pravi odabir. Cvjetovi su pojedinačni, sakupljeni u cvasti koje mogu biti u obliku cvijeta hortnezije, u obliku lopte ili kupolaste. Cvjetne glavice su promjera od 7 do 15 cm. Već u decembru se na grančicama pojavljuju cvjetni pupoljci koji su intenzivno obojeni. Boja cvjetova može bit bijela, bijelozelenkasta, krem ili ružičasta. Cvjetovi su dvopolni ili jednopolni, a za dobro oprašivanje im je potrebna druga sorta. Iz oplođenih cvjetova formiraju se plodovi koji su zbog boje koju mjenjaju tokom dozrijevanja izuzetno dekorativni. U zavisnosti od vrste i vremena dozrijevanja, bobice mogu biti limun žute, ružičaste, zelene, crvene, roza, ljubičaste, plave, tamno obojene, skoro crne. Većina plodova privlači ptice u vrt i predstavlja za njih pravu poslasticu tokom zime. Plodovi nekih vrsta su jestivi, ali postoje vrste koje u plodovima sadrže otrovne materije. Neke vrste imaju izuzetno mirisne cvjetove.

vd
Već u decembru se na grančicama pojavljuju cvjetni pupoljci koji su intenzivno obojeni (Foto: Pixabay/Gellinger)

Viburnum tinus

Viburnum tinus je vrsta Viburnuma koja formira grm i odlična je za formiranje živih ograda. Veoma je česta na području sjeverne Afrike i juga Evrope, područje Mediterana. Ova vrsta je veoma izdržljiva i odlikuje se sporim rastom. Tokom vegetacije raste 40 do 60 cm. Uz redovno rezidbu formira kompaktnu krošnju. Orezuje se tokom ljeta.

Ovoj vrsti Viburnuma odgovaraju vlažna, ali drenirana zemljišta. Dobro rastu na osunčanim mjestima, ali i u polusjeni. Podnose kisela i alkalna zemljišta.

Listovi su ovalni, tamni i sjajni. Mirisni cvjetovi su ružičasto bijeli. Cvjeta tokom marta i aprila, a plodovi dozrevaju u septembru i oktobru. Cvjetovi stvaraju obilje nektara i polena i zbog toga će privući gomilu oprašivača u vaš vrt.

Plavo-crni plodovi privlače ptice i mnoge druge životinje koji ih koriste za ishranu. Plodovi ove vrste nisu toksični za ljude, ptice, pse, mačke i druge životinje i zbog toga se ova vrsta može uzgajati bez straha od otrovnosti plodova.

Ova vrsta je poznata u narodnoj medicini kao lijek protiv depresije koji se priprema od lišća. Plodovi su preporučivani kao sredstvo protiv opstiacije.

U zavisnosti od kvaliteta zemljišta, klimatskih prilika grm V. tinus može narasti od 1,5 do 3,7 m, pa čak i do 7 m. Širina grma je obično oko 2 m, a maksimalna širina 3 m. Jednoj biljci će trebati najmanje 10 godina da dostine pun obim krošnje.

Viburnum opulus

Viburnum opulus ili Snježna lopta je jedna od najčešćih vrsta koje se gaje kod nas. Veoma često možemo vidjeti pojedinačne grmove koji krase dvorišta, ali ova vrsta može da formira veoma dekorativnu živu ogradu koja će od tuđih pogleda da čuva vaš dom i vrt.

Snježna lopta se odlikuje brzim rastom i pravi je izbor ukoliko želite biljku koja će brzo formirati živu ogradu. Trebate znati da ove bljke imaju krupnije listove od prethodne vrste i zauzimaju veći prostor. Širina grma se kreće oko 4 m.

Listovi su ovalnog oblika i kožasti, a mali bijeli cvjetići formiraju cvjetnu loptu. Izuzetno su mirisni. Listovi u jesen postaju crveni.

Kod formiranja živice ne treba forsirati brz rast, jer će unutrašnjost grma ostati prazna. Rezidbom potaknuti razgranjavanje kako bi dobili gustu živu ogradu ili žbun. Takođe, može da se uzgaja u formi drveta, ali tada traži posebnu rezidbu.

Sadnja Viburnuma

Jesen je pravo vrijeme za sadnju sadnica ovih vrsta. Za sadnju iskopati rupu u zemlji koja je pet puta veća od saksije u kojoj je sadnica. Dno rupe ispuniti smjesom zemlje, komposta i organskog đubriva. Kada se sadnica izvadi iz saksije potrebno je grabljicama malo rastresti korjen. Korjenova bala ima oblik saksije i samo po površini zagrebati grabljicama kako bi se korijen oslobodio. Ovako pripremljen korijen će se brže ukorijeniti. Sadnicu postaviti u središnji dio rupe i zatrpati zemljim. Visina sadnje ne smije biti ni plitka ni preduboka. Posađenu sadnicu zaliti vodom.

Kada je u pitanju sadnja živice odabrati mjesta osunčana ili djelimično u sjeni. Ta mjesta su uvijek bolja od potpuno sjenovitog mjesta. Izmjeriti dužinu ograde, od toga će zavisiti broj sadnica. Izmjeriti širinu prostora. Od tih podataka će nam zavisiti izbor vrste. Neke formiraju bujnije grmlje, a neke šire. Razmak između sadnica zavisi od izbora vrste. Ukoliko već postoji ograda trebamo unaprijed planirati da živa ograda bude dovoljno udaljena od postojeće ograde kada se jednom formira. To će nam olakšati posao održavanja žive ograde i postojeće ograde. Takođe, malčiranje površine će pomoći da manje zalijevamo sadnice tokom ljeta, a spriječiće rast korova.


Tagovi

Viburnum opulus Snježna lopta Cvijeće Uređenje bašte Dvorište Sadnja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]