Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Adenium
  • 10.12.2018. 16:00

Nega pustinjske ruže - biljke krupnih i jarkih cvetova

Pustinjska ruža veoma je popularna zbog svog bonsai izgleda i mogućnosti formiranja interesantnih oblika krošnje i zadebljalog stabla. Ima jarke cvetove različitih boja, a njeno održavanje nije toliko zahtevno.

Foto: Dalibor Živanov
  • 36.085
  • 146
  • 2

Adenium je ukrasna biljna vrsta koja zbog svog prelepog cveta u potpunosti opravdava svoj drugi naziv - pustinjska ruža. Pustinjska, jer je poreklom iz pustinjskih krajeva Afrike, Arabijskog poluostrva i Južne Amerike. Ona pripada familiji oleandera (Apocynaceae), a najčešće gajena vrsta je Adenium obesum, pored njeg popularne su i vrste A. arabicum, A. multiflorum, A. socotranum.

Ove vrste su veoma popularne i u našim krajevima zbog svog bonsai izgleda i mogućnosti formiranja interesantnih oblika krošnje i zadebljalog stabla. Imaju jarke cvetove različitih boja i nisu tako teške za održavanje. U zavisnosti od vrste i uslova gajenja, prvi cvetovi se javljaju u drugoj ili trećoj godini života, dok se samo u idealnim uslovima mogu javiti već nakon osam meseci. Pustinjsku ružu krase krupni cvetovi veličine od 5 cm do 8 cm, koji ostaju otvoreni duži vremenski period.

Zahtevi za supstratom i posude za gajenje

Za razliku od većina sobnog cveća, adenium ne podnosi tešku zemlju. Zemlja u kojoj se uzgaja bi trebalo da je ocedna i rastresita. Odgovara mu supstrat za sukulentne biljne vrste, kao što su kaktus, aloja i dr. Ako ne želite da kupujete zemlju, možete je sami napraviti: 2/3 peska promešati sa 1/3 zemlje uz dodatak krupno mrvljene cigle ili šljunka.

Starije biljke ne zahtevaju duboke saksije, već one treba da budu što pliće. Plitke saksije doprinose boljem formiranju korena, a samim tim i do neobičnog, ali lepog izgleda. Umesto plastičnih saksija poželjno je koristiti glinene ili porcelanske posude kada god je to moguće.

Saksije
Plitke saksije doprinose boljem formiranju korena

Pustinjska ruža ne voli često presađivanje. Presađivanje se obavlja na svake dve do tri godine, ili u izuzetnim slučajevima kad posuda postane mala. Usled češćeg presađivanja, biljke troše svoju energiju na razvoj korenovog sistema umesto na cvetanje. Stoga je vrlo verovatno da u godini presađivanja ne dođe do cvetanja. Pustinjska ruža najbolje reaguju kada se presađuju sredinom proleća.

Što toplije i svetlije

Adenium je veoma osetljiv na niske temperature. Pri temperaturi manjoj od 10̊ C ispoljava prve znake propadanja u vidu odbacivanja listova, a u kasnijim fazama dolazi do nepovratnog sušenja biljke. Idealne temperature za rast i cvetanje se kreću u rasponu od 24˚C do 36˚C, a takođe u kratkom vremenskom periodu može da podnese i ekstremno visoke temperature do 49˚C. Pri visokim temperaturama obustavlja svoj rast i cvetanje, sve dok se temperature ne vrate na optimum.

Za cvetanje zahteva veliku količinu prirodne svetlosti, koja u proseku iznosi pet do šest sati dnevno, pa čak i do osam sati dnevno. Iako zahteva puno svetlosti, tokom letnjih meseci mlade biljke (starosti do jedne godine) potrebno je skloniti sa direktnog sunčevog svetla kako ne bi došlo do oštećivanja biljke u vidu pojave ožegotina na listu i stablu. Velika količina svetlosti takođe je potrebna kako bi cvetovi bili jarkih boja i nijansi.

Adenium
Krupni cvetovi veličine od 5 cm do 8 cm

Prihrana i zalivanje

Sa kretanjem vegetacije neophodno je početi sa prihranom. Prihrana se vrši na svakih 15 dana tečnim đubrivima koja su bogata fosforom, magnezijumom i gvožđem. Da ne bi došlo do oštećivanja mladih korena, pre prihrane potrebno je malo navlažiti zemlju.

Kao sukulentna biljna vrsta, ne zahteva puno vode. Zalivanje se vrši samo kada je zemlja potpuno suva i potrebno ga je prilagoditi godišnjem dobu. Tokom zime, biljke su u stanju mirovanja i u proseku se zalivaju na svakih 10-tak dana, dok u letnjim mesecima kada dolazi do bržeg isušivanja zemljišta, zalivanje se u proseku obavlja na svaka tri do četiri dana.

Kao i kod većine prelepih biljka, tako i kod pustinjske ruže nije na odmet napomenuti da je mlečno beli sok iz listova i stabla jako otrovan, pa ga treba držati van domašaja dece i kućnih ljubimaca, a u slučaju kontakta sa belom tečnosti obavezno isprati ruke mlakom vodom i sapunom.


Tagovi

Adenium Pustinjska ruža Supstrat Zalivanje Presađivanje Prihrana


Autor

Dalibor Živanov

Više [+]

Dalibor je doktor agronomije, sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi. Zaljubljenik je u prirodu i fotografiju.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pravo je vreme za berbu sremuša 🐻

U narodu poznat i kao divlji beli luk i medveđi luk, ovo je biljka koja je hrana, lek, i začin. Nakon buđenja iz dugog zimskog sna, medvedi jedu samo sremuš 2-3 nedelje k...

Više [+]