Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nega cveća
  • 19.06.2021. 10:00
  • Mačvanski okrug, Banja Koviljača

Nega ruža stablašica: Pravilno orezivanje i bez pokrivanja zimi

Svojim kupcima svake godine Slobodan Novaković iz Banje Koviljače ponudi nešto novo, a najponosniji je na svoju unikatnu stablašicu, gde je na jedno stablo nakalemio tri različite ruže.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 11.683
  • 154
  • 0

Ljubav i prva znanja o kalemljenju ruža Slobodan Novaković iz Banje Koviljače nasledio je od oca, a dve decenije predanog rada bilo je potrebno da njegov rasadnik postane mesto sa najširim asortimanom ruža stablašica, čajevki, puzavica, zatim mini u lozničkom kraju i šire. 

Novakovići su proizvodnju ruža videli kao šansu za dodatnim prihodom s obzirom da Slobodanova supruga nije imala zaposlenje, međutim danas polako smanjuju proizvodnju, najviše zbog nelojalne konkurencije. 

"Većina ljudi u ovoj proizvodnji gleda samo svoj lični interes i zaradu. Ne interesuje ih da li će kupac biti zadovoljan. Mi ne radimo tako, trudimo se da proizvedemo što kvalitetnije ruže, a kupcu objasnimo i damo savet kako da je neguje, održava, orezuje da bi što duže uživali u njenoj lepoti", ispričao je Novaković.

Na jednom stablu tri vrste

U njihovoj ponudi danas je preko 60 vrsta, a naš sagovornik je u pogledu kalemljenja pravi majstor svog zanata jer je uspeo da napravi unikatnu stablašicu. Na jedno stablo nakalemio je tri vrste ruža crvenih, belih i roze cvetova, a na nešto slično kaže nije naišao ni u liteteraturi.

Kvalitet ruža je na prvom mestu

"Kalemim sve, negde oko 60 sorti imamo od toga sedam vrsta penjačica, imamo ruže čajevke, mnogocvetnice, buketuše, poleguše, minijaturne bebi ruže. Stablašice su nešto malo zahtevnije u proizvodnji i ja ih u svom rasdaniku 'školujem' četiri godine. Poenta je da kada kupac uzme stablašicu ili bilo koju drugu ružu ona bude tako odnegovana da uz najmanje napore čovek koji ne zna ništa o biljci olako je neguje, orezuje i ona tako bude lepa i dugotrajna." 

Ruže stablašice uža specijalnost 

Poslednjih 12 godina specijalizovali su se u proizvodnji ruža stablašica koje su iz godine u godinu sve popularnije zato se trude da svojim vernim kupcima svake godine ponude nešto novo. Pendularne padajuće forme, kuglaste, patuljaste stablašice samo su neke od mnogobrojnih vrsta koje se mogu naći u njihovom asortimanu.

Pune četiri godine su potrebne da se proizvede stablašica, po svim pravilima. Svaka stablašica našeg sagovornika kalemljena je na posrednika i zato su dugotrajne ali je prema njegovim rečima na tržištu sve veći broj stablašica koje se kaleme na divlju podlogu i na taj način proizvođači smanje proizvodnju na dve godine, sa cenom su konkurentniji, ali su takve ruže isforsirane i nikada ne mogu dati svoj puni potencijal

Svaka stablašica kalemljena je na posrednika

"Svašta se kalemi, ali nije svaka ruža lepa na stablašici, tu zaista treba mnogo iskustva i godine rada, da dobro poznajete biljku, njene osobine. Kupci nisu u obavezi da znaju kako se održava, ali ja svakom na najjednostavniji način objasnim kako se orezuje, jer to nije ništa komplikovano i kako da je održava", rekao je ovaj rasadničar. 

Zimi ne stavljajte folije i džakove na ruže!

Prvi savet kupcima je da sve izdanke koji krenu ispod kalema treba odmah uklanjati, zalamati, a cvetove koji su završili svoje cvetanje obavezno orezati i tom prilikom ukloniti celu grančicu do prvog mesta gde se nalazi grana sa pet listova. Na jesen, orezati samo vrhove biljke, eventualno ukloniti grane koje su slomljene, a pravo orezivanje ruža uvek se radi u rano proleće. Nikako pred zimu na ružu ne stavljati razne folije, džakove i slične materijale što Novaković često vidi u dvorištima jer na taj način možemo napraviti više štete nego korisiti.  

"Pod tom folijom uvek je nekoliko stepeni više nego napolju, kada ugreje i najmanje sunce stvara se efekat staklene bašte. Pre će biljka pod takvim uslovima da propadne nego bez ikakve zaštite od niskih temperatura. Agro folija je opravdana samo u slučaju da su temperature u minusu više od deset dana ali odmah nakon porasta temperature foliju skinuti." 

Slobodan Novaković je pravi majstor kalemljenja

Tokom vegetacionog perioda dobro je biljci dodati hranljive elemente u vidu nekih đubriva, ali sa tom merom nege treba završiti najkasnije do kraja avgusta meseca, nikako kasnije da bi biljka na vreme vratila sokove iz svojih zeljastih delova u koren i spremno ušla u period mirovanja i u tom slučaju nema šanse da izmrzne. 

"Ja svoje ruže uopšte ne štitim. Razvežem ih, savijem ih prema zemlji da ih ne mlati vetar i prvi sneg koji padne ja ga nagrnem na krošnju i to posluži kao jedna izolacija od niskih temperatura", objasnio je. 

Ljubav za ceo život

Praksa je pokazala da se najviše traže crvene ruže pa ih naš sagovornik najviše i kalemi, njemu je najdraža ipak bela stablašica ali svaki cvet priča je za sebe, kao što i svaki cvet ima drugačiji miris.

"Svakoj ruži koja je prošla kroz naš rasadnik ja sam udahnuo život i to mi je najveće zadovoljstvo. Činjenica da sam stvorio nešto što će uveseljavati nekoga još mnogo godina, mi je motiv da radim i dalje, u smanjenom obimu ali ovo je ljubav za ceo život."

Uz dobar savet koji da svakom svom kupcu, održavanje i negovanje ruža neće biti težak posao. Ipak ruži je prema njegovim rečima najpotrebnija ljubav koju ćete joj pružiti, a ona će vam višestruko vratiti, svojim na oko lepim cvetovima i za dušu najdivnijim mirisima.


Foto prilog


Tagovi

Ruže stablašice Kalemljenje Nega cveća Slobodan Novaković Rasadnik Ruža čajevka


Autorka

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjer voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav a posao novinara pružio joj je mogućnost da upozna svoj kraj iz drugog ugla.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od najlekovitijih spojeva: sremuš i rakija

Za pripremu tinkture sremuša potrebno je: 1. Dobar doručak (po ukusu) uz salatu od svežih listova sremuša 2. Iseckan sremuš 3. Kvalitetna rakija kojom će se sremuš prelit...

Više [+]