Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj nevena
  • 30.12.2018. 15:00

Neven zahteva dobro pripremljeno zemljište

Suncoliki cvet izuzetno antimikrobnog, antigljivičnog i antiupalnog dejstva, dobar je antiseptik. Čuva osmeh na licu i vraća optimizam - neven.

Foto: Pixabay/Jade87
  • 822
  • 13
  • 1

Suncolikog cveta, neven je jedna od najlekovitih biljaka, koja je redovan sastojak velikog broja kozmetičkih preparata, čajeva i masti, a koristi se i u fitoterapiji. Zbog prisustva velikog broja aktivnih materija kao što su: flavonoidi, karotonoidi, 0,02% etarskog ulja, triterpenskih alhohola, tanina i gorkih materija neven ima antimikrobno, antigljivično i antiupalno dejstvo, dobar je antiseptik. Koristi se za lečenje želudačnih i crevnih oboljenja, za lečenje kožnih bolesti i oštećenja kože, jer podstiče regenaciju i stvaranje novi ćelija, pospešuje cirkulaciju i tonus kože.

Neven traži dobro pripremljeno zemljište

Neven se često sreće u baštama za individualnu upotrebu, ali retko na većim površinama za komercijalnu proizvodnju. Pre dve godine, na nagovor svojih bližnjih, parcelu koju nije dao u zakup, Srećko Petrović iz Dobrače, podno Ramaćskih visova, u srcu Šumadije, odlučio je da poore i da poseje neven.

"Parcelu sam poorao u jesen. Trebalo je parcelu dobro usitniti, da zemljište bude kao pepeo. Nije bilo lako, ali uspeo sam. Sledeći problem koji sam imao je kako neven posejati, jer je bilo kasno za pripremu rasada i toplih leja, a to je zahtevalo više radne snage i povećalo bi troškove", počinje svoju priču Srećko.

Brzo niče i raste

Seme nevena je srpastog oblika, dužine od 0,5 do 2 cm i zadržava klijavost pet do šest godina. Približna masa 1.000 semenki je od pet do 10 grama. Obično se ručno seje u martu mesecu u lejice sa po dva do tri reda. Nakon setve, u povoljnim agroekološkim uslovima niče za pet do šest dana, a prvi cvetovi se pojavljuju već za 40 dana.

"Neven sam posejao u redove sa razmakom od 50 cm. Razmak u redu bio je 35 cm. Setvu sam vršio sejalicom za pšenicu na kojoj su otvori bili prepravljeni da mi ne bi ispadala veća količina semena nego što je bilo potrebno. Kada je neven imao tri do četiri lista, izvršeno je prašenje. Nisam imao problem sa bolestima, ali u jednom momentu pojavile su se gusenice.  Sve sam istretirao rastvorom koprive, pre cvetanja i više nisam imao problema. Primetio sam da gde god da je u blizini nevena bila divlja nana, nije se pojavila gusenica", navodi Petrović.

Berba se obavlja makazicama

Kada je neven počeo da cveta, berba je vršena ručno, odsecanjem cveta makazicama. Srećko je obično organizovao da se cvet bere od podneva, do četiri sata. Prvo su probali da beru neven rukom, bez makazica, ali već posle trećeg četvrtog cveta, prsti su bili lepljivi od etarskih ulja, što je otežavalo berbu.

"Ubran cvet nevena je pažljivo slagan u plitke drvene gajbice i odnošen na sušenje. Neven sam sušio na plitkim lesama u hladovini, uz povremeno mešanje. Sušenje cveta je trajalo pet do sedam dana. Osušeni cvet sam pakovao u papirne kese. Cvet, bilo u svežem ili suvom stanju sam prodavao ovde u okruženju, za spravljanje raznih melema i čajeva. Berba je vršena od juna do septembra i imao sam oko 200 kg svežeg cveta i oko 150 kg suvog cveta sa 0,60 ha. Primetio sam da čisto narandžasti cvetovi imaju bolju prođu na tržištu. Kada je završena berba, po parceli sam rasturio NPK 8:12:24 i verujte mi i ove godine neven je bio na parceli. Počeo je da niče negde sredinom aprila, posle martovskog snega", dodaje ovaj vredni domaćin.

Čuva osmeh na licu i optimizam

Za gajenje nevena najveći troškovi su u radnoj snazi, koja je neophodna za berbu i ti troškovi su oko 50% od ukupnih troškova, ali gajenjem nevena ne samo da se rekreira na čistom i svežem vazduhu onaj ko ga gaji, već proizvodi lekovitu biljku koja mnogima može da pomogne.

"Sada imam svoje seme za setvu, sledeće ili neke naredne godine. Ja sam penzioner, ali neven mi nije dozvolio da se olenjim. Sačuvao mi je osmeh na licu i optimizam", završava Srećko Petrović.


Povezana biljna vrsta

Neven

Neven

Engleski naziv: Common marygold | Latinski naziv: Calendula officinalis L.

Neven je ukrasna biljka, a suvi cvet sve se više upotrebljava kao sastojak krema za lečenje upale sluznica i obnavljanje epitelnih stanica i kao antiseptik. Morfološke... Više [+]

Tagovi

Neven Srećko Petrović Dobrača Seme nevena Berba nevena Lekovitost nevena


Autorka

Violeta Petrović Luković

Više [+]

Magistar biotehničkih nauka i savetodavac u poljoprivredi u oblasti voćarstva, vinogradarstva i stočarstva. U poslednje četiri godine bavi se i pisanjem.