Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Anton Škunca
  • 30.07.2019. 16:00
  • Ličko-senjska, Novalja, Pag

Nikola Škunca: Proizvodi od smilja, eterično ulje i hidrolat, hitno trebaju tarifni broj!

Posljedično slijedi da u Hrvatskoj nema prometa proizvoda od smilja upravo iz navedenog razloga - što nemaju tarifni broj, a ne mogu se niti povlačiti EU sredstva za preradu istog, upozorava Nikola Škunca.

Foto: arhiva obitelji Škunca
  • 6.297
  • 1.051
  • 0

U glavi oca obitelji Škunca sedam godina razvijala se ideja, a onda je jednoga dana radosnog srca i dubokog glasa svojoj djeci rekao: "Želim vam priuštiti dobar i sadržajan život, ostanak u domovini, vlastitu sirovinsku neovisnost, mogućnost osobnog vodstva i realizacije ideja!“

I tako je počelo. OPG Anton Škunca osnovan je 2013. godine na području grada Novalje na najvećem hrvatskom otoku, Pagu. Budući da se nalaze u krškom području, rodila se ideja da krenu sa sadnjom smokava i aromatičnog bilja koje stoljećima obitava na ovom vjetrovitom otoku i prkosi svim vremenskim uvjetima.

IPARD natječaj, HAMAG BICRO zajam, pomoć lokalne zajednice i neumoran rad

"Kao šesteročlana obitelj jako smo složni i sve radimo zajedno, stoga su svi prigrlili tu ideju pa smo zajedničkim snagama krenuli u poduzetničke vode. Prvo smo se odlučili na sadnju smokava i javili se na IPARD natječaj. Projekt je 2014. godine odobren te su započele pripreme za sadnju. Priprema je obuhvaćala ravnanje terena i drobljenje kamenja na dubini od 50 cm, ograđivanje zemljišta i samu sadnju smokava“, saznajemo od članova obitelji.

Sve je krenulo od oca Nikole Škunce 

2016. godine prijavljuju završetak projekta i tada su bili jedini u Ličko-senjskoj županiji koji su prijavili uspješan završetak projekta. Nakon kontrole Ministarstva poljoprivrede dodijeljena su im sredstva u visini od 50% ukupnog ulaganja. Naravno, kao i svakom malom obiteljskom gospodarstvu, takvo priznanje i nagrada dalo im je vjetar u leđa za daljnji rad i razvoj. Tako su uskoro krenuli u sadnju autohtonih otočnih sadnica smilja.

"Samo sjeme smilja pobrali smo i sačuvali prije nego što je počela prenamjena zemljišta, drobljenje kamena i oranje, kako bi stvorili teren prilagođen za poljoprivrednu proizvodnju. Dok smo čekali prve urode naših nasada, počinju pripreme za gradnju objekta koji je namijenjen preradi eteričnih biljaka u eterična ulja. To smo uspjeli realizirati uz pomoć HAMAG BICRO zajma. Uspjeli smo opremiti objekt svim potrebnim strojevima za destilaciju“, govori Anton Škunca. Osim pomoći koju su ostvarili od institucija na razini države, dobili su pomoć i od lokalne zajednice. Naime, provedena je odgovarajuća infrastruktura do njihovih nasada što je bilo neophodno za daljnji razvoj.

Dnevno mogu preraditi i do 20 tona biljne mase

"Naši nasadi smilja, smokava, badema i maslina nalaze se na poljoprivrednim površinama u vlastitom posjedu smještenih blizu stoljetnih lunjskih maslina. Na zemljištu je zasađeno: 960 stabala smokava, 230 stabala badema kasno cvatućih sorti, 280 stabala maslina koje čine zaštitnu ogradu oko smokava i 6,5 hektara smilja“, ističu iz OPG-a.

Ponosna i vrijedna obitelj 

Da bi si olakšali poslovanje, 2019. godine otvorili su tvrtku Kadila d.o.o. Uz OPG Anton Škunca i OPG Nikola Milković, cilj je otvoriti još dva OPG-a, za preostalo dvoje djece iz obitelji. OPG Anton Škunca bavi se ekološkom proizvodnjom i preradom ljekovitog i aromatičnog bilja. Trenutno se od uzgoja i prerade aromatičnog bilja najviše ističe smilje koje svojim već dobro poznatim ljekovitim djelovanjem obogaćuje njihovu prirodnu kozmetiku.

Osim smilja, cilj im je razvijati nove, prirodne proizvode od vlastitih, visokokvalitetnih autohtonih sirovina otoka Paga kao što su badem, maslina, smokva, lovor, kadulja, konopljika, smrča i tršlja, te ulagati u napredne tehnologije i školovanje djelatnika kako bi postali pravi uzor i bili prepoznatljivi od strane korisnika prirodne kozmetike. Da bi nadopunili ovu lijepu obiteljsku priču doregistrirali su se za proizvodnju kozmetičkih proizvoda kao što su kreme, macerat, hidrolat, šamponi, sapuni i mnogi drugi proizvodi. "Važno je natuknuti kako imamo mogućnost preraditi i do 20 tona dnevno biljne mase i kako ćemo uskoro biti osposobljeni i opremljeni za proizvodnju octa od smokava“, dodaju.

Proizvodi od smilja, eterično ulje i hidrolat, nemaju svoj tarifni broj

Prerada eteričnog bilja u eterična ulja u Ministarstvu poljoprivrede nije prioritetni sektor, smatra Škunca. Smilje, kao eterična biljka, nalazi se na listi proizvoda iz pregovora s Europskom Unijom, dok se proizvodi od smilja, eterično ulje i hidrolat, ne nalaze na listi proizvoda te nemaju svoj tarifni broj. Posljedično slijedi da se u Republici Hrvatskoj ne vrši promet proizvoda od smilja upravo iz navedenog razloga - što nemaju tarifni broj, a ne mogu se niti povlačiti EU sredstva iz Ministarstva poljoprivrede za preradu istog.

Živi duh i obiteljska povezanost dovela ih je do ovoga što imaju danas

"Hrvatska gospodarska komora nema uvid nad prometom eteričnog ulja od smilja proizvedenog u Republici Hrvatskoj zbog nedostatka tarifnog broja. Neuređenost regulative dovodi do obezvrjeđivanja rada u proizvodnji i preradi eteričnog bilja što teško pogađa i prerađivače i proizvođače smilja kroz preniske cijene proizvedenog ulja. Na svjetskom tržištu i burzama eterično ulje smilja ima visoku cijenu, dok su u otkupu kod malih proizvođača zbog nedostatka tarifnog broja cijene eteričnog ulja i hidrolata urušene. Postavlja se i pitanje mogućnosti brendiranja tih proizvoda te smatram da se radi o zaista velikom problemu koji traži hitno rješavanje“, doznajemo od Nikole Škunca.

Velika mu je želja da djeca grade svoj dom na djedovini

Priča i ideje šesteročlane obitelji Škunca nemaju kraja. Svaki član OPG-a ima svoje područje zanimanja unutar kojeg djeluje i ostvaruje zajedničke ciljeve. Nositelj OPG-a, odnosno sin Anton zadužen je za branje i preradu smilja, kćer Vanja bavi se ekonomskim pitanjima OPG-a, druga kćer Marija apsolventica agronomskog fakulteta u Zagrebu nadzire održavanje nasada i treća kćer Ana studentica fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu bit će odgovorna za analizu i kontrolu proizvoda od smilja.

Otac obitelji po zanimanju strojar i magistar ekonomije zadužen je za organizaciju prerade zajedno sa sinom, a majka, sanitarni inženjer, bavi se zdravstvenom ispravnošću prerade i proizvodnje eteričnog bilja. Njihov živi duh i obiteljska povezanost dovela ih je do ovoga što imaju danas.

Registrirali su i proizvodnju kozmetičkih proizvoda 

"Svi znamo da bez žrtve, vjere, ljubavi i nade mnoge ideje ne bi zaživjele. Od prvoga dana nije bilo lako - trud, znoj, sunčanice, krvavi žuljevi i nebrojene dogodovštine sastavni su dio današnjeg uspjeha. Mi ih se ne odričemo, vjerujemo da ćemo ponosno i prepoznatljivo predstaviti naše proizvode diljem svijeta. Ova djedovina dar je od Boga i iz tog razloga bi nam bilo izuzetno drago da što više ljudi prepozna i svojim dolaskom potvrdi vrijednost onoga što su naši preci davno započeli i čemu su nas učili, a to je da ljubimo svoju zemlju i tu sagradimo dom“, za kraj je rekao Nikola Škunca, čovjek pun iskustva i mudrosti koje zrače iz svake njegove izgovorene riječi.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Anton Škunca Eterična ulja Uzgoj smilja Tarifni broj


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]