Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja cvijeća
  • 24.05.2020. 12:00

Nizozemska zabilježila manji izvoz cvijeća u ožujku - drastičan pad bilježi jedna EU zemlja

Iako je u siječnju 2020. godine izvoz ukrasnog bilja zabilježio porast za 10% u odnosu na isti mjesec prošle godine, već se u veljači taj podatak smanjio za 3% što je bilo jako čudno jer je to mjesec u kojem se uvijek kupuje i isporučuju najviše cvijeća.

Foto: JumpStory
  • 1.435
  • 25
  • 0

Nizozemski središnji ured za statistiku izvijestio je da je vrijednost izvoza ukrasnog bilja u ožujku 2020. godine pala za čak 22%, a najveće smanjenje odnosi se na Italiju, zemlju kojoj je pandemija nanijela velike štete.

Iako je u siječnju 2020. godine izvoz ukrasnog bilja zabilježio porast za 10%, u odnosu na isti mjesec prošle godine, već se u veljači taj broj smanjio za 3% što je jako čudno jer je to mjesec u kojem se uvijek kupuje i isporučuju najviše cvijeća, piše Gabot.

Drastičan pad izvoza za Italiju

Najveći pad ukrasnog bilja zabilježen je kod onoga rezanog i to za 26%, dok je izvoz biljaka iz posuda smanjen za 18%, a lukovica 25%.

Prema vladinim podacima, Nizozemska ima 44% udjela u svjetskoj trgovini cvjetnim proizvodima i 77% udjela u proizvodnji cvjetnih lukovica, a vrijednost izvoza prošle godine bila je 9,5 milijardi eura.

Nizozemci uništavaju cvijeće - lukovicama tulipana hrane krave

Najmanji pad izvoza u ožujku Nizozemska je zabilježila u Ujedinjenom Kraljevstvu i on je iznosio 13%, dok je najveći pad, moglo bi se reći čak i drastičan, zabilježen za Italiju i to čak 61%. Ni Sjedinjene Države kao i Švicarska nisu dobro prošle, njihov je zajednički izvoz cvijeća iz Nizozemske pao za 33%.

Njemačka u 2019. daleko najvažniji kupac

U 2019., Njemačka je bila daleko najveći potrošač ukrasnih biljnih proizvoda (vrijednost 2,6 milijardi eura), a slijede ju Velika Britanija (1,1 milijarde eura), Francuska (1,0 milijarde eura), Belgija (0,5 milijarde eura)  i Italija (0,4 milijarde eura).

Od ukupnog uvoza cvijeća u Njemačku, 42% je bilo rezano, 48% ono iz kaljeva, a 10% se odnosilo na lukovice. U Italiju se najviše uvezlo cvijeća iz posuda, čak 52%, dok je rezano cvijeće sudjelovalo s 31%, a 17% činile su lukovice.

Sa 650 milijuna eura nadoknađuju štetu u cvjećarstvu, vrtlarstvu i uzgoju krumpira

Podsjetimo, zbog epidemije, Nizozemski cvjećari bili su prisiljeni čak i uništavati svoje cvijeće, a lukovicama tulipana hranili su domaće životinje.

"Koronavirus je katastrofa za nizozemsku industriju cvijeća... 85% prometa na našem tržištu više nema", rekao je Michel van Schie, iz zadruge Royal Flora Holland.

Također, zbog velikih gubitaka, EK je utvrdila program u vrijednosti 650 milijuna eura koji će nizozemskim tvrtkama u sektoru cvijeća, vrtlarstva, ali i uzgoja krumpira nadoknaditi gubitak prihoda ili dodatnih troškova koji su povezani s padom potražnje za njihovim proizvodima.


Tagovi

Nizozemska Izvoz Svijeće Italija Njemačka Tulipani Lukovice Rezano cvijeće


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]