Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spider grupa
  • 21.08.2018. 10:30

Obitelj Nemčević na tržištu je prisutna s 250 vrsta ljekovitog bilja, u njihovoj kamilici uživaju i u Japanu!

Iako nisu imali niti hektar vlastite zemlje, obitelj Nemčević je, prije 22 godine, hrabro krenula u riskantan posao s biljem. Riskirali su i profitirali - danas imaju vlastitu ekološku plantažu od 200 hektara, ljekovito bilje izvoze na sve kontinente te u njihovoj mirisnoj kamilici uživaju čak i u dalekom Japanu, a ovih dana kreću i s izgradnjom nove tvornice.

Foto: arhiva obitelji Nemčević
  • 3.452
  • 241
  • 0

"Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može“, tim bi se, poznatim stihom Himne zadrugara, koju potpisuju Arsen Dedić i Drago Britvić, u jednoj rečenici mogla ispričati priča o poslovnom uzletu obitelji Nemčević iz Pitomače. Iako suočeni s iznenadnim gubitkom glave obitelji i čelnog čovjeka tvrtke, brat i sestra, Denis i Diana, sa svojom su majkom Jasnom Nemčević nastavili tragom očeve vizije. Malu, obiteljsku tvrtku, u kojoj je 1996. godine,  pored supružnika Nemčević, radio još samo jedan radnik, složni je trojac, predanim radom, razvio u moćnu Spider grupu, koja sada zapošljava više od 150 radnika te obuhvaća pet povezanih društava specijaliziranih za uzgoj, preradu i opremanje proizvoda na bazi ljekovitog i aromatičnog bilja.

Poslovni uzlet ove ambiciozne obitelji iz Podravine zapažen je i van granica Hrvatske, pa su nedavno, u jednom segmentu, dobili i moćnog partnera iz Italije. Odluka da vrata tvrtke, koju su sami podigli otvore strancima, nije, kako kažu, bila laka, no da je bila itekako ispravna, potvrđuje i to što Spider grupa, zahvaljujući dokapitalizaciji, za nekoliko dana započinje s izgradnjom nove, suvremene tvornice za preradu bilja. Investicija je vrijedna oko 4 milijuna eura, od čega 2 milijuna dolazi od dokapitalizacije od strane talijanskog partnera, a dva milijuna iz EU fondova. U novom projektu značajnu je ulogu imao i Program ruralnog razvoja, kroz koji su, kako kaže Denis Nemčević, ostvarili pravo na povrat 50 posto sredstava koja će uložiti u nove proizvodne linije. Nova bi tvornica s radom trebala započeti za oko godinu dana, a nove proizvodne linije značiti će i nova zapošljavanja. 

Roditelji su započeli posao doslovno od nule

Kako je i kada ispisana prva stranica ove uspješne poduzetničke priče, je li na putu uspjeha, kojim koračaju već više od dva desetljeća,  bio i poneki kamen spoticanja, te kako je obitelj, unatoč iznenadnom tragičnom gubitku oca i čelnog čovjeka tvrtke, ipak uspjela razviti posao i privući strana ulaganja, otkrio nam je Denis Nemčević. Iako su mu tek 33 godine, današnji je predsjednik Uprave Spider grupe već je izgradio uspješnu poslovnu karijeru. S navršenih 30, proglašen je najboljim mladim managerom u Hrvatskoj, a prošle je godine dobio i nagradu "Europski šampioni šampiona biznisa“, koju dodjeljuje Europska nezavisna agencija za izbor najmenadžera i najkompanija BiH, jugoistočne i srednje Europe.

Polja kamilice obitelji Nemčević 

"Posao s ljekovitim biljem moji su roditelji pokrenuli 1996. Pored njih dvoje, u tvrtki je radio još samo jedan radnik. Nismo tada imali niti hektar vlastite zemlje i niti jedan četvorni metar poslovnog prostora. Roditelji su započeli posao doslovno od nule, u iznajmljenom skladištu. Otac je bio magistar agronomije, te su krenuli s otkupom, preradom i izvozom samoniklog ljekovitog bilja, posebno kamilice, u količinama koje je mogao podnijeti tadašnji mali pogon za preradu bilja. Meni je tada bilo tek 11 godina, no čim bih završio sa školskim obavezama, vrijeme  sam provodio s roditeljima u pogonu i to je očito i trasiralo moj sadašnji poslovni put.

Naime, sestra i ja smo, još kao klinci, podijelili poslove – zaključili smo da sam ja otvoreniji i više volim druženje i komunikaciju s ljudima, dok je ona primjer pedantnosti. Ja sam tako završio u ekonomskim vodama, dok je sestra diplomirala farmaciju i danas je  jedna od najboljih svjetskih quality menadžera i članica Uprave Spider grupe za kvalitetu i nabavu“, priča nam najmlađi član poduzetničke obitelji Nemčević. 

Svoje organsko bilje izvoze na sve kontinente

Kao prvi čovjek Spider grupe, danas mnogo vremena provodi na poslovnim putovanjima izvan Hrvatske, a rezultati su itekako vidljivi. Kamilica i druge vrste bilja, s 200 hektara poljoprivrednih površina, Spider grupa danas izvozi na doslovno sve kontinente. Posebno su ponosni što su svoje bilje i proizvode na bazi aromatičnog i ljekovitog bilja, uspjeli plasirati čak i na zahtjevno, japansko tržište za koje su pokrenuli i ekskluzivni vlastiti organski brand Gardenolo čajeva i jestivih biljnih ulja.

"Prije osam godina kupili smo 200 hektara zemlje te smo oformili organsku plantažu. Uzgajamo ljekovito bilje, u prvom redu kamilicu te crni i bijeli sljez, mentu, melisu… Danas smo na tržištima prisutni s oko 250 vrsta ljekovitog bilja i biljnih pripravaka. No, pored vlastitih brendova, Naturavita i Gardenolo, glavna djelatnost naše pakirnice je uslužno opremanje - pakiramo bilje za strane brendove i robne marke velikih trgovačkih lanaca, čime smo zaokružili cijeli ciklus.  No, zbog intenzivne suradnje s velikim trgovačkim lancima kapaciteti tvrtke Harbarium, dakle pakirnice, kao i tvrtke Jan Spider, čija je glavna djelatnost prerada bilja, postali su premaleni.

Stoga, za nekoliko dana u poslovnoj zoni Kladare, kod Pitomače, krećemo s izgradnjom potpuno nove, moderne tvornice za opremanje čajeva. U novi ćemo prostor najprije preseliti postojeće, a potom ćemo nabavljati i nove linije  za koje smo aplicirali i dobili sredstva iz EU fondova. S novi će linijama, ali i s proširenjem postojećih pogona, za preradu bilja, krenuti i nova zaposlenja“, otkriva nam Denis Nemčević. 

Pogon za preradu

Od ukupno četiri milijuna eura, koliko je teška investicija, dva milijuna će uložiti u tvornicu s upravnom zgradom i svim pripadajućim objektima, dok će dva milijuna investirati u nabavku novih linija.

Dobitna kombinacija: Dokapitalizacija plus EU fondovi

Jan Spider je ekskluzivni i jedini dobavljač tvrtke Herbarium, pa svaki rast Herbariuma posljedično znači i rast Jan Spidera. Značajan iskorak Herbariumu u proizvodnji privatnih marki, donijela je talijanska tvrtka, s kojom već dugi niz godina surađuju, a koja je vodeća u opremanju čajeva u Italiji. Otvorilo je to prostor i za nove vidove suradnje, pa je tako talijanski partner odnedavno, s 51 posto, ušao u tvrtku Herbarium. Upravo će novcem od dokapitalizacije društva Herbarium s ulaskom talijanskog partnera financirati 50 posto, od ukupno 4 milijuna eura, za izgradnju nove tvornice, dok će pedeset posto sredstava pokriti kroz sufinanciranje iz EU fondova. I dok za modernizaciju proizvodnih linija i povećanje kapaciteta pakirnice koriste blagodati fondova, za svoju organsku plantažu još nisu koristili IAKS mjere ruralnog razvoja, podsjetimo, za mjere 10, 11 i 13 sredstva potpore osiguravaju se iz proračuna EU i Republike Hrvatske.

"Moje dosadašnje iskustvo sa stranim partnerom je u potpunosti pozitivno. Sve dogovaramo zajednički, imamo slične vizije kada je riječ o planovima za budućnost, mnogo putujemo, a družimo se čak i privatno. Ipak, ne bih išao tako daleko da bilo kome preporučim da u vlastitu tvrtku primi stranog investitora, jer naš pozitivan primjer nikako nije i generalno pravilo. U poslu je, naime, slično kao i u braku, nema pravila, neki brakovi funkcioniraju skladno, neki se raspadnu. Ne treba, stoga, odbacivati mogućnost ulaska stranih partnera, no treba biti vrlo oprezan pri donošenju takvih odluka“, savjetuje jedan od najboljih managera u regiji.

Nije dovoljno ponuditi samo dobar proizvod

Velik dio današnjeg uspjeha duguje svom ocu koji je, kako kaže, bio veliki vizionar te je, na neki način, trasirao razvojni put tvrtke desetljećima unaprijed. Spletom nesretnih okolnosti Denis je očeve poslove morao preuzeti mnogo ranije no što su planirali.

"Kada sam bio pred samim krajem specijalističkog studija, otac je iznenada preminuo i ja sam bio primoran prekinuti taj dio školovanja te ostati u tvrtki i preuzeti velik dio njegovih poslova. U početku mi je bilo najteže zadobiti povjerenje klijenata i poslovnih partnera, uvjeriti ih da sam, iako još jako mlad, sposoban nastaviti očevim putem. Morao sam uvjeriti i samog sebe da ja sve to mogu, jer samopouzdanje je važan dio svake uspješne poslovne priče. Sada, nakon višegodišnjeg iskustva u poslovima prodaje, mogu reći da strancima nije dovoljno ponuditi samo dobar proizvod, treba im znati dobro "prodati“ i čitav paket -  svoju poslovnu filozofiju, razmišljanja i planove, samo ćete tako steći njihovo povjerenje“, savjetuje Denis Nemčević. 

Na uzlaznom putu, dugom 22 godine, nije sve išlo glatko i bez problema 

"U Hrvatskoj postoje dva velika kamena spoticanja, a to je problem s naplatom potraživanja i problem s podrškom banaka. Naime, kada je tvrtka bila u povojima, trebali smo pomoć banaka, no tu je pomoć, sve dok ste mali, iznimno teško dobiti. Ta je faza neizvjesnosti i agonije, kod nas trajala 15 godina. No, kada smo narasli, razvili se i postali financijski stabilni, tada je stigla i podrška banaka. To je kao da vam netko odbije posuditi kišobrana kada pljušti kiša, a kada vam konačno zasja sunce, onda vam ga svesrdno pruži i otvori – upravo je tako s bankarima.

No sve smo to preživjeli i moram istaknuti da tijekom ove 22 godine poslovanja baš nikada nismo niti jedan dan kasnili niti s isplatom plaća radnicima, niti  s plaćanjem poreza i doprinosa“, kaže nam jedan od najuspješnijih managera u regiji. Spider grupa, na čijem je čelu, već četvrtu godinu zaredom bilježi stalan rast u svim segmentima.

Na tržištu imaju 250 vrsta ljekovitog bilja

"Prošlu smo godinu završili s 9 milijuna eura konsolidiranog prihoda te bilježimo stalan rast i prihoda i profita, što je bitno za naglasiti jer velik broj firmi u Hrvatskoj generira prihod, ali ne stvara profit, a takav posao dugoročno nema smisla. Izdvojio bih i tvrtku Herbarium koja u prvih 7 mjeseci ove godine ima rast od čak 117 posto, za što je, u kompletu, zaslužan izvoz koji u strukturi prihoda, na razini čitave grupe, uvelike premašuje domaću prodaju“, kaže Nemčević.

Iako u okviru Spider grupe već posluje pet tvrtki, Jan- Spider, u kojoj se prerađuje sirovine, pakirnica Herbarium, Biofarma koja brine o uzgoju organskog ljekovitog bilja i proizvodnji organskog hladno prešanog ulja te Đolta, preko koje se obavlja uzgoj samoniklog ljekovitog bilja u kooperaciji te otkup, Nemčevići planiraju i otvaranje novih sektora, a s jednim su već krenuli te sada, uz plantaže bilja, imaju i imaju i stado slavonsko-srijemskog podolca.


Fotoprilog


Tagovi

Denis Nemčević Spider grupa Ljekovito bilje


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.