Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lavanda
  • 31.07.2013.

Od lavande se da živjeti

Ljekovito bilje: Obitelj Oklen iz Istre već 13 godina sadi i bere lavandu te živi od nje

  • 2.183
  • 105
  • 0

Kada smo prije 13 godina odlučili uzgajati lavandu, susjedi su se zgražali, ispričala nam je Sandra Oklen iz sela Vrbana kraj Vižinade u Istri. Navikli na masline i vinovu lozu, u selu su se čudili Oklenima što su odlučili uzgajati "travu, korov". Počeli smo sramežljivo. Bilo je svega, prošli smo pravi križni put - prisjeća se Sandra, koja zajedno sa suprugom Đaninom i troje djece, kćerima Mikelom i Melanijom te sinom Massimom već godinama uzgaja lavandu i masline.

Proveli smo dan na njihovu obiteljskom gospodarstvu u vrijeme žetve lavande koja, s prekidima, traje i do mjesec dana. Oklenovi su počeli 2000. godine sa pet tisuća grmova lavande, a danas, uz uloženi golemi napor i stalno usavršavanje proizvodnje, ta je brojka narasla na 26 tisuća grmova. Na pitanje što ih je motiviralo za uzgoj lavande, Sandra kaže da se sve dogodilo igrom slučaja.

- Imala sam krojački salon, šivala sam platnene vrećice za spremanje lavande jednom paru s Hvara. Međutim, rastali su se, ostali mi dužni, a ja sam rekla - ako mogu oni, mogu i ja - priča Sandra zadovoljna razvojem obiteljskog posla. U vrijeme žetve na imanju Oklenovih nema praznog hoda, u mjesec dana žetve istodobno se u stankama lavanda suši, priprema eterično ulje.

- Kako smo mi mala tvornica bez krova, ovisimo o vremenu. Ova je godina loša, bilo je previše vlage, a lani nas je mučila velika suša. Žetva počinje u srpnju, obično oko 7. srpnja. Ove smo godine, zbog tuče, krenuli ranije, zadnjih dana lipnja - kaže Sandra. Od uzgojene lavande proizvode mirišljave vrećice s cvijetom lavande i eterično ulje. A kakvog će oblika vrećice biti, ovisi o Sandrinoj inspiraciji. Jednako je vješta za šivaćom mašinom kao i u uzgoju lavande. Poznate su priče o ljekovitosti te biljke opojna mirisa, no Sandra na to kaže - teorija je jedno, a praksa drugo.

- Ni andol ne pomaže svima jednako. Ono što je provjereno, kada se opečem, koristim ulje lavande i zaista mi pomaže. Pričaju da djeluje i pri upali uha - dodaje Sandra. Njihovo imanje redovito posjećuju turisti, nekada su sudjelovali i u žetvi, no zbog nekoliko neugodnih iskustava, Sandra je rekla - dosta.

- Mogu se slikati ispred polja lavande, ništa više od toga. Dogodila su nam se tri teška slučaja. Jedan gost nije znao da je alergičan na ubod pčele, pa smo s njime cijeli dan proveli na hitnoj pomoći. Bilo je i žestokog natezanja između dviju turistica. Svađale su se koja će rezati lavandu srpom. Nakon trećeg slučaja, kada nam je gošća u šoku tvrdila da je vidjela zmiju, odlučili smo prestati sa tom praksom - priznaje Sandra.

Kako uzgojiti lavandu:

  1. Osim znanja, koje je nužno za bavljenje tim poslom, Oklenovi otkrivaju:
    Tko se želi ozbiljnije baviti uzgojem lavande, mora nabaviti sadnice s deklaracijom
  2. Bitan je pravilan razmak kako bi lavanda imala dovoljno prostora
    Lavanda se sadi na razmak od dva metra između redova, a između sadnica mora biti metar udaljenosti
  3. Težak fizički rad nešto je na što morate biti spremni
    Naime, lavandina polja potrebno je ručno okopavati. Točnije, svaku sadnicu - motikom
  4. I žetva mora biti lišena mehanike
    Slijedi naporna i zahtjevna ručna žetva, kako kaže Sandra Oklen, u dobrom društvu pčela, osa i bumbara
  5. Nakon žetve slijedi priprema za daljnju obradu
    Savladajte destilaciju ulja i/ili kvalitetno sušenje cvjetova lavande

Autor: Elena Čuljat


Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Sinonim: lavandula, lavandl, lefendel | Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više uzgaja i plantažno. Nema velikih zahtijeva u pogledu kvalitete tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan, a može poslužiti i kao... Više [+]

Izvori

Dom & vrt


Tagovi

Lavanda Ljekovito bilje Eterično ulje

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]