Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rujevina
  • 15.07.2021. 14:15
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Rogatica

Od ljekovitog ruja može se dobiti čaj, farba za vaskršnja jaja, ali i muštikle

Brojne blagodati rujevine nisu tajna ni za Danicu Kapuran, iz Rogatice, koja priprema posebne štapiće od navedene biljke i uz deklaraciju ih prodaje na tamošnjoj tržnici. 

Foto: Marijana Simanić
  • 1.141
  • 18
  • 0

Drvo rujevina (ruj ili rujika) od davnina je u narodu poznato kao prirodni lijek. Znaju to i travari koji brižljivo beru ljekovito bilje i prodaju ga na lokalnim pijacama.

Čaj ili tinktura od te biljne vrste čisti organizam, štiti ga od infekcija i bakterija, a takođe je dobra pomoć kada se pojave hemoroidi, čir na želucu, bolesti bubrega, a najviše benefita ima kod liječenja prostate. 

Brojne blagodati rujevine nisu tajna ni za Danicu Kapuran, iz Rogatice, koja priprema posebne štapiće od navedene biljke i uz deklaraciju ih prodaje na tamošnjoj tržnici. 

"U knjigama o ljekovitim travama i drvetu piše da, između ostalog ruj pomaže bolesnima da se oslobode kamena u bubregu, liječi paradentozu i dosadne štetne bakterije, koje nastanjuju želudac", objašnjava za Agroklub Kapuranova, kako mušterije na višegradskoj robnoj pijaci upoznaje sa brojnim prednostima te trave. 

Ruj cvjeta sredinom jula

Danica svoje tvrdnje potkrepljuje i primjerima ljudi kojima je rujika pomogla. Prema njenim riječima, svaki dan joj se javlja veliki broj onih koji se raspituju o mogućnostima liječenja rujikovim drvetom.

"Pisali su mi i neki farmaceuti. Na Ilidži je čovjek kupio devet vezica tih štapića i rekao mi da mu majka liječi neka crijevna oboljenja", dodaje naša sagovornica.

Ona je i veliki ljubitelj prirode i rado daje recept kako da se pripremi čaj od navedene ljekovite biljke. 

"Tri drvceta ili štapića stave se u jedan litar vode i kuvaju se oko pet minuta. Poklopi se posuda, odstoji desetak minuta, a zatim se drvo baci i čaj se pije tri puta na dan", priča nam ova iskusna travarka.

Nekada su se od nje pravile i muštikle i farbala jaja

Oko Daničine tezge na pijaci često se zateknu znatiželjni građani, zagledajući štapiće drveta neobične boje. Rujika se koristi i za farbanje vaskršnjih jaja jer ima specifičnu nijansu, a pri tom nema škodljivih supstanci.

Ruj cvijeta sredinom sedmog mjeseca i raste obično na pristrancima i sunčanim padinama brda. Naši stari nekada su od tog drveta, svijetlo žutih nijansi, pravili muštikle koje su imale dekorativan izgled.

Pomenuta biljna vrsta je lijek iz domena narodne medicine a kako kaže nauka, ipak bi za liječenje njom trebalo da se zatraži savjet ljekara.


Tagovi

Drvo rujevina Ljekovita trava Danica Kapuran Čaj od rujike Narodna medicina Lokalna pijaca Štapići od rujevine


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.