Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Dežmalj
  • 21.09.2017. 09:00

Od maslinika i ulja do prirodne kozmetike

U okolnostima gdje je supruga bila nezaposlena a poljoprivredni potencijal neiskorišten, bilo je logično pokrenuti nešto svoje, kaže vlasnik Dražen Dežmalj.

  • 1.282
  • 225
  • 0

"OPG Dežmalj je osnovan 2004. godine, na kojem se moj otac kao nositelj bavio maslinarstvom, vinogradarstvom i povrtlarstvom. Nakon mog povratka sa studija iz Zagreba i zasnivanja obitelji u Posedarju, u okolnostima gdje je supruga bila nezaposlena a poljoprivredni potencijal neiskorišten, bilo je logično pokrenuti nešto svoje", kaže vlasnik OPG-a Dežmalj, Dražen Dežmalj.

S obzirom da imaju hektar maslinika odlučili su osim maslinovog ulja proizvoditi prirodnu kozmetiku na bazi maslinovog ulja i ljekovitog bilja. Do sada uglavnom koriste samoniklo bilje iz prirode kojeg je kod njih ima zaista u izobilju, a imaju i svoje manje nasade nevena, lavande i smilja.

Planiraju podići i nasad badema

U planu im je i podići moderan nasad badema na 1,3 ha, a između badema u planu je sadnja lavande, smilja, miloduha, kamilice, mažurana... Tu aktivnost su prijavili na mjeru 6.1.1 Programa za ruralni razvoj.

Nasad se nalazi u Posedarju na blago nagnutom, vapnenastom propusnom tlu koji je orijentiran prema suncu, tako da je idealan za uzgoj ljekovitog bilja. Uglavnom cijeli posao odrađuje Draženova supruga i on, a u nekim radovima poput berbe maslina im pomognu prijatelji.

"Ljudi danas, pogotovo oni osvješteniji i koji vole prirodno, sve više koriste prirodnu kozmetiku. Najpopularnija je linija kozmetike od smilja. Svi su naši proizvodi zdravi i korisni za kožu ovisno o koži i problemima koje imate", poručio je Dražen.

Emulzije su njihovi najspecifičniji proizvodi

Najspecifičniji njihovi proizvodi su emulzije, koje su najzahtjevnije za izradu i iziskuju najviše znanja. Naizgled dva nespojiva svijeta ulje i voda (hidrolat) se spajaju u jedan i čine sustav lagane teksture, idealan za kožu, koju hrani, njeguje i hidratizira.

Sudjeluju na brojnim sajmovima od kojih bi svakako oni istaknuli Dane Sunca, Naše male gušte, Sajam hrvatskog sela u Zadru kao i sajam u Zagrebu poput Mystic sajma zdravog življenja.

"Lavanda je biljka čiji miris i vanjska upotreba ublažava stres i napetost i djeluje vrlo umirujuće. Dok za unutarnju upotrebu svakako bi preporučili proizvode od gospine trave koje imaju snažno djelovanje protiv depresije, nesanice i lošeg raspoloženja. Naravno za unutarnju primjenu gospine trave bilo u obliku čaja, macerata ili tinkture potrebno se prije posavjetovati sa liječnikom", istaknuo je Dražen Dežmalj.

Proizvode, kaže Dražen, ne bi dijelio na muško-ženske jer sve ovisi o tipu kože i problemu kojeg netko ima na koži. Ako baš žele podjelu, ženama, a pogotovo onima sa zrelom kožom bi svakako preporučio hidratantnu kremu od smilja, dok bi muškarcima preporučio balzam od gaveza i mažurana za bolove u leđima i zglobovima te njihove prirodne sapune.

Fotografije: Arhiva OPG-a Dežmalj


Fotoprilog


Tagovi

OPG Dežmalj Dražen Dežmalj Prirodna kozmetika Maslinovo ulje Ljekovito ulje Posedarje


Autorica

Jelena Hendić

Više [+]

Jelena je magistar novinarstva sa višegodišnjim iskustvom. Njezin moto je: Novinarstvo nije posao, već način i stil života!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]