Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kaktusi
  • 14.04.2020. 07:30

Od poljoprivrednika otkupljuju kaktuse i izrađuju eko kožu

Dvojica su prijatelja iz Meksika zbog svijesti o tome koliko modna industrija utječe na onečišćenje okoliša počeli proizvoditi umjetnu kožu od kaktusa koje otkupljuju od tamošnjih poljoprivrednika.

Foto: Instagram/desserto.pelle
  • 1.664
  • 46
  • 0

Dvojica poduzetnika i prijatelja iz Meksika proizvode umjetnu kožu od kaktusa. Nakon što su završili studij i zaposlili se, Adriana Lopeza Velardea i Martea Cazareza je sve više počelo brinuti onečišćenje okoliša.  

Kažu za modernfarmer da su dugo planirali napustiti posao kojim su se do tada bavili kako bi radili nešto što ih ispunjava. Naime, Lopez Valarde je bio zaposlen u industriji namještaja, a Cazarez u modnoj.

Koža od kaktusa traje najmanje 10 godina

Odlučili su uložiti svoj novac, znanje i iskustvo u svijet mode, smatrajući da je to jedna od najvećih potrošačkih industrija, a cilj im je bio stvoriti održivu alternativu životinjskoj koži.

Materijal je djelomično biorazgradiv i ima tehničke specifikacije koje inače zahtijeva industrija namještaja, automobila, kože i mode. Zahvaljujući fleksibilnosti, prozračnosti i trajnosti najmanje 10 godina, koža proizvedena od kaktusa ima mogućnost zamjene životinjskih i sintetičkih materijala koji nisu ekološki i etički prihvatljivi.

Proizvodnja pamuka troši velik udio gnojiva

Za ovaj su se materijal odlučili jer se u proizvodnji pamuka koristi velik udio umjetnih gnojiva, ali i radi činjenice da se oko 80% izrađene odjeće na kraju spali ili završi na odlagalištu otpada.

"Zemljini prirodni resursi su pod velikim pritiskom, a modna industrija tome uvelike doprinosi", kaže Lopez Velarde. "Bilo nam je važno napraviti liniju usredotočenu na održivost i rješavanje problema zaštite okoliša s kojima se svi suočavamo", nadodao je.

Kaktuse otkupljuju od poljoprivrednika

Pronašli su inspiraciju u biljci iz roda Opunicija te ju odlučili koristiti u proizvodnji umjetne kože. Kaktus kojega obrađuju je porijeklom iz Meksika, gdje ga koriste i za prehranu kao dodatak mnogim jelima.

Drvo, koža, koštice, ljuske oraha - materijal su iz kojih nastaje unikatni nakit Sandre Vranješ

Lopez Velarde i Cazarez otkupljuju sirovine od 27 poljoprivrednika iz savezne države Zacatecas.

Za izradu kože koriste samo zrelo lišće biljke, metodu za koju kažu da omogućava branje novih listova svakih šest do osam mjeseci. Nakon rezanja lišće se suši na suncu tri dana i zatim dalje prerađuje.

Na prošlogodišnjem međunarodnom sajmu kože Lineaplle u Milanu predstavili su svoj proizvod, a njihova marka Desserto izazvala je veliko zanimanje u svijetu mode.


Tagovi

Desserto Kaktus Koža od kaktusa Umjetna koža Meksiko


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.