Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj cvijeća
  • 30.01.2022. 09:00
  • Bjelovarsko-bilogorska, Bjelovar

OPG Ravenšćak tijekom godine proizvede oko 500 tisuća teglica cvijeća

Trenutno smo u finalnoj pripremi za isporuku cvijeća povodom Valentinova. Naveliko pripremamo proljetno balkonsko cvijeće, dio je u fazi sijanja, a ostatak u fazama sadnje, kaže vlasnik Jurica Ravenšćak.

Foto: Branka Sobodić
  • 2.561
  • 90
  • 0

OPG Ravenšćak iz Bjelovara uzgojem cvijeća bavi se punih 25 godina. Ljubav prema cvijeću u početku je bila samo hobi Juričinih roditelja, majke Milke i oca Ivana, da bi vrlo brzo prerasla u veliki posao osmeročlane obitelji. Ovaj OPG danas proizvodi na površini od 6 tisuća metara kvadratnih grijanog zatvorenog te dva hektara otvorenog prostora u Bjelovaru, dok je trenutno u procesu priprema za otvaranje dodatnih tisuću kvadrata zatvorenog prostora u Vodnjanu. 

Bogato dosadašnje iskustvo govori i dokazuje kako su kupci itekako zadovoljni izravnom kupnjom od proizvođača, jer biljke dobivaju tijekom 24 sata od samog izlaska iz rasadnika. Naravno, takva biljka je svježa i uvijek u najboljoj kondiciji. 

"Trenutno smo u finalnoj pripremi za isporuku cvijeća povodom obilježavanja i proslave Valentinova. Naveliko pripremamo proljetno balkonsko cvijeće, dio je u fazi sijanja, a ostatak u fazama sadnje", kaže vlasnik Jurica Ravenšćak.  

Stalno zaposleno šest djelatnika

Na gospodarstvu posla ima uvijek i veći dio godine su u punom radnom zamahu. Recimo, dodaje, da glavna sezona kreće već u ožujku. Većinu robe isporučuju trgovačkom lancu Pevex, dok višak odlazi u dalmatinske i istarske vrtne centre i Plodine. "Primjerice, klijenti iz Dalmacije žele da je njihovo okruženje ukrašeno već s dolaskom prvih stranih turista, okvirno prije Uskrsa", otkriva vlasnik.

Bogata ponuda s bjelovarskog OPG-a 

Na OPG-u stalno je zaposleno šestero djelatnika, dok se po potrebi dodatno zapošljavaju i sezonci. Tijekom godine OPG Ravenšćak proizvede oko 500 tisuća teglica cvijeća. Sve biljke su iz vlastitog uzgoja, a osim putem web trgovine, prodaja je dostupna i u rasadniku u Bjelovaru. 

"U posljednje vrijeme se okrećemo Istri, jer se na tom području jako puno pažnje posvećuje upravo uređenju okoliša. Smatramo da je to, po pitanju cvijeća jedan od najperspektivnijih dijelova zemlje", hvali naš sugovornik navodeći da je kod uzgoja cvijeća svaki radni dan drugačiji, posao je vrlo dinamičan i zahtijeva puno truda i pažnje.

Dvije radnice koje kod njih rade čak 20 godina, za nekoliko godina odlaze u mirovinu, što znači da će morati pomladiti radni kolektiv. OPG se, dodaje, razvija kontinuirano i vrlo laganim tempom, što je s jedne strane jako dobro. Na taj način uspijevaju pratiti tempo, potrebe i promjene na tržištu.

"Zadovoljni smo s trenutnom situacijom. Pred nama su novi izazovi i vjerujemo da ćemo nastaviti s uspješnim poslovanjem", kaže Ravenšćak dodajući kako su im u svakodnevnom radu od velike pomoći njihova djeca.

Bogata ponuda cvijeća za svaku sezonu 

U šarolikoj ponudi, svojim kupcima nude razne vrste grmastog i puzavog cvijeća, cvijeća za gredice, viseće tegle, cvijeće u žardinjerama, trajnice, ukrasno grmlje i drugo. U sezonu Valentinova spadaju jaglaci, potočnice, ranunkule, papučice, cinerarije. Druga sezona je proljetno - ljetna i tijekom nje se proizvodi balkonsko cvijeće i cvijeće za gredice. Treća je rezervirana za blagdan Svih svetih kad je najznačajnije cvijeće za groblje, odnosno krizantema grandiflora i multiflora, dok je u četvrtoj sezoni najvažnije božićno razdoblje s predivnim crvenim božićnim zvijezdama.

"Svakako nam je prednost naša online trgovina koja kupcima omogućuje najpovoljniju kupnju izravno od proizvođača, 24 sata dnevno, uz minimum utrošenog vremena", napominje. Naručeno cvijeće dostavljaju izravno na kućnu adresu, isključivo vlastitim specijaliziranim prijevozom, što jamči maksimalnu moguću kvalitetu isporučene robe.

Nema odmora kada je u pitanju uzgoj cvijeća 

Plaćanje naručenog cvijeća je prilikom preuzimanja i to kupcima pruža dodatnu sigurnost kupovine "iz prve ruke”.

"Riječ je o dosta velikoj investiciji i trenutno nam više predstavlja teret, nego olakotnu situaciju. No, uz dobru organizaciju uspješno pokrivamo sve aspekte poslovanja. Primjećujemo da su se ljudi tijekom korona krize dosta okrenuli sadnji cvijeća, uređenju dvorišta, okućnica i balkona", ističe vlasnik OPG-a Jurica Ravenšćak, dodajući kako u svome radu puno surađuju s tehnolozima koji ih često posjećuju, provjere rasadnike te im pružaju vrlo korisne i vrijedne savjete.


Fotoprilog


Tagovi

Jurica Ravenšćak OPG Ravenšćak Bjelovar Cvijeće Rasadnik Sadnice Uzgoj cvijeća


Autorica

Branka Sobodić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka i urednica portala www.bjelovar.info, vlasnica obrta Bjelovar-info medij.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]