Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tihomir Košćak
  • 14.02.2020. 13:30
  • Koprivničko-križevačka, Koprivnica

Osam pravila o cvijeću Tihomira Košćaka: Fikusi ne zrače (osim ako nisu rasli u Černobilu)

Za svoje je cvjetne aranžmane u Hrvatskoj pokupio već gotovo sve nagrade, a u razgovoru nam je otkrio svojih osam pravila o cvijeću kao i brojne zgode i nezgode koje je tijekom 22 godine bavljenja cvijećem doživio.

Foto: Sandra Špoljar
  • 2.474
  • 265
  • 0

Koprivnički cvjećar Tihomir Košćak za svoje je cvjetne aranžmane u Hrvatskoj pokupio već gotovo sve nagrade, koje u cvjećarskoj djelatnosti nešto znače. Primjerice, prije nekoliko je godina pobijedio na zagrebačkom Floraartu i osvojio Hrvatski kup florista, dok se prošle godine s Državnog natjecanja florista, održanog u Splitu vratio, sportskim rječnikom rečeno, s osvojenom broncom. No, kako to već biva, u mlađim je danima za sebe imao sasvim druge planove.

"Jako sam volio dizajn, ali nisu me primili u dizajnersku školu tu u Hrvatskoj, nego sam prošao u Grazu. Tako da sam po zanimanju odjevni tehničar, a tek kasnije sam završio i tečaj za cvjećara. I tako sad samostalno radim 16, a ukupno sam u cvjećarstvu već 22 godine. A sve je nekako počelo kad mi je umrla jedna od sestara. Mama joj je svakodnevno na grob nosila razne cvjetne aranžmane, a meni su svi izgledali nekako jednako, na isti kalup, kako bi se reklo, pa sam ih sam počeo izrađivati, unoseći u njih neki dio sebe“, prisjeća se Tihomir svojih početaka.

Zgode i nezgode iskusnog cvjećara 

Nakon što je u Koprivnici otvorio svoju cvjećarnu, kolegice cvjećarke su ga, kaže dočekale raširenih ruku, no kupci su ispočetka bili prilično skeptični.

"Znalo mi se, ne jednom dogoditi da je netko došao u cvjećarnu, ja ga pitam kakav buket želi, on me zbunjeno pogleda i pita tko će ga raditi, a kad bi odgovorio da sam ja cvjećar, jednostavno su se okrenuli i bez riječi otišli. Zanimljivo je da mi danas upravo neki od njih, dolaze sa svojim idejama i inzistiraju da im upravo ja napravim buket ili cvjetni aranžman. Znači nema drugo, raditi ono što znaš i voliš, a prije ili poslije će to i drugi prepoznati“, smije se Tihomir.

Za svoje je cvjetne aranžmane u Hrvatskoj pokupio već gotovo sve nagrade

A onda se prisjećamo njegove prve izložbe koju je prije trinaest godina napravio u Galeriji u Koprivnici i koja je ujedno bila prva takve vrste u zemlji i okolici. "Pokazao sam kako cvijeće može biti i materijal koji ima svoj volumen i od kojeg se mogu izraditi razne umjetničke instalacije. I ovim putem zahvaljujem našoj kustosici Draženki Jalšić Ernečić, što je u tom trenutku prepoznala to nešto čime sam se želio predstaviti koprivničkoj publici. I bio je to pravi pogodak, dovoljno je reći da je na otvorenje došlo devetsto ljudi, a bilo je poslano samo dvjestotinjak pozivnica“, priča nam Tihomir Košćak. 

U dva desetljeća bavljenja cvjećarstvom, doživio je i brojne zgode. "Jednom mi je došla mušterija i donijela, važno je naglasiti, nošene crvene tange svoje žene, s molbom da od njih napravim platneno cvijeće. Naravno odbio sam, nije sve u novcu, neke granice moramo podvući. S obzirom da, po želji kupaca, obavljamo i dostavu cvijeća, tu također zna biti dogodovština. Jedan je čovjek svojoj dragoj naručio ogroman buket cvijeća i donio dvije avionske karte za jednu daleku, egzotičnu destinaciju koje sam trebao staviti u vrh buketa i to odnijeti na određenu adresu, odnosno posljednji kat jedne zgrade. Pozvonio sam, gospođa mi je otvorila, predao sam joj buket i krenuo natrag, a taj buket mi je zajedno s kartama, preletio kraj glave i tras dolje na dno stubišta, raspao se u milijun dijelova. Očito je bila riječ o nekoj isprici, koja nije prihvaćena.

Crvene su ruže još uvijek broj jedan 

Pomislio sam si samo što je to cvijeće sad skrivilo, mogla ga je gospođa nekome pokloniti, primjerice susjedi. Ono, nije lijepo vidjeti kad ti se trud raspadne u par sekundi. Znalo mi se dogoditi i da osoba kojoj sam dostavio buket ruža, nije željela primiti cvijeće, jer je mislila da sam trgovački putnik koji ga prodaje. No, uglavnom prije nego mi netko zatvori vrata, uspijem objasniti da je besplatno", nabraja Tihomir svoje doživljaje.

Sjajni cvjećar otkrio nam je i svojih osam pravila o cvijeću

  1. Majci bi svakog dana trebalo pokloniti cvijet.
  2. Kaktusi se daruju kao znak prijateljstva.
  3. Fikusi ne zrače (osim ako nisu rasli u Černobilu).
  4. Dečki glume, ali i oni vole kad im djevojka daruje cvijet.
  5. Orhideje su zapravo nametnici iz kojih su nastali kultivari koje kupujemo u teglama.
  6. Ne čuvajte suhe bukete, jer uvenulo cvijeće nije lijepo.
  7. Ružin pupoljak neće trajati duže od rascvjetane ruže.
  8. Trenutno su u trendu buketi u ukrasnim kutijama.

Zadovoljan je, kaže, što se ljudi u Koprivnici, mijenjaju na bolje, kad je cvijeće u pitanju, pa tako i dečki i muškarci sve češće dolaze u cvjećarnu i točno znaju što žele. "Otkako su turske serije zavladale malim ekranima, znalo je biti mušterija koje su htjele kupiti crne ruže, no ja ih ne držim. Što se ruža tiče, crvene su još uvijek broj jedan, jer odgovaraju u svakoj prilici. Često me pitaju znače li žute ruže doista ljubomoru, bijele nevinost, jel' se one nježnih boja poklanjaju mladim osobama, a ljubičaste naručuju za sakralne objekte i tako to. Moj odgovor glasi da to apsolutno nije točno. Prije bih rekao da ovisi o godišnjem dobu i vremenu, pa recimo, ako ovih tmurnih, zimskih dana hoćete dragu osobu razveseliti cvijećem, kupite joj neko živih boja. Upravo žute ruže bi tu bile idealne“, pojašnjava nam.

S obzirom da nam je stiglo i Valentinovo, a znamo da je to jedan od onih dana kada mnogi svrate do cvjećarni, pitamo ga, ima li kakvih preporuka, tim više što ga u velikoj mjeri slave mladi, koji ne mogu izdvojiti puno novca za skupe bukete.

I najmanja ruža, ukoliko je darovana s ljubavlju, vrijedi kao velika

"I najmanja ruža, ukoliko je darovana s ljubavlju, vrijedi kao velika. Znači ni tu ne smatram da je skupo cvijeće znak velike ljubavi. Istina, za Dan zaljubljenih, kupci znaju odabrati i nešto skuplje, no napominjem, kad se daruje od srca i samo jedan cvijet puno znači. Da, za Dan zaljubljenih prodajemo puno ruža. Ove godine u ponudi imamo i ruže, žive naravno, umočene u vosak i čokoladu, po kojoj imaju i miris. Jednostavno doba konzumerizma nosi svoje i moramo se prilagođavati željama kupaca. Jednako tako tu su i žive, crvene ruže, umočene u crvenu kremu i s mirisom, ja bi rekao, muffina“, ističe Tihomir Košćak.

U poslu mu pomaže djelatnica Martina 

Na kraju razgovora, ovaj nam poznati koprivnički cvjećar kaže kako je upravo ovih dana dobio poziv za sudjelovanje na Europskom kupu u cvjećarstvu koje će u lipnju biti održano u poljskom gradu Katowice. S obzirom na brojne dosadašnje uspjehe, ne sumnjamo da će se i s ovoga vratiti s nagradom. 


Fotoprilog


Tagovi

Tihomir Košćak Cvjećar Nagrade Valentinovo Cvijeće Osam pravila o cvijeću


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.