Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kadulja
  • 28.07.2017. 09:00

Ovce i koze "vratile" kadulju u imotski krš

Simbiozom ovaca i koza dolazi do oporavka površina pod kaduljom u Imotskom.

Foto: Arhiva Željko Tomas
  • 2.949
  • 419
  • 0

Prije rata, Imotski je bio dosta razvijen i zahvaljujući tome, mještani su, prema riječima Željka Tomasa, samoniklu kadulju koja je ondje od pamtivijeka brali i sušili za prodaju. Imali su tada sređeno tržište jer su postojali otkupljivači kako kadulje, tako i vriska, te sapunike od divlje drače i smilja.

Na žalost, Domovinski rat je ostavio negativne posljedice po poljoprivredu Imotsko - hercegovačkog kraja. Nestalo je dosta livada, ovaca i koza pa su se smanjile i površine pod kaduljom u Imotskom kršu, čemu je, u novije vrijeme, osobito pridonijelo i paljenje šuma. Upravo stoga, odlučili smo razgovarati s Upraviteljom Braniteljsko - socijalne radne zadruge Pauk Čeka iz Imotskog, Željkom Tomasom o mogućnostima Imotske kadulje danas.

Simbiozom ovaca i koza do oporavka površina

"Prednost Imotske kadulje ogleda se u širokoj primjeni. Ne smijemo je zanemariti jer liječi sve upale crijeva, mokraćnih puteva, jetre i želuca, te pospješuje izlučivanje sluzi iz organa za disanje. Također djeluje na izlučivanje sluzi iz želuca zbog čega se bolesniku vraća izgubljeni apetit. Upravo stoga, žalosti me, ali pomalo i motivira stanje u kamenjaru Dalmacije gdje kadulja raste kao zbijen, razgranat grm.

S obzirom na to da se kadulja najbolje širi kada je u simbiozi s ovcama i kozama pri čemu se sjeme, zahvaljujući njima, prenosi s jedne na drugu površinu, sretan sam što se u ovo vrijeme, premda u maloj količini, vratio uzgoj ovaca u Imotski. Zbog toga, nakon dugo godina, opet dolazi do razmnožavanja i širenja kadulje koju će između Velike i male gospe, pobrati Imoćani.”, objašnjava Tomas kojemu je kadulja neophodna za pašu pčela, a koji, med od iste, smatra najkvalitetnijim jer kadulja ima najviše srebra u sebi.

"U današnje vrijeme se kadulja s područja Imotske krajine ne bere za otkup jer je tržište i dalje problem, no mještani je, strpljivo i revno beru za svoje potrebe. Da je uređen sustav u državi, mogli bismo ju zaštititi, te od nje proizvoditi eterična ulja za čaj ili parfem, no, birokracija je veća od Kineskog zid", priča Tomas.

Foto: Arhiva Željko Tomas


Povezana biljna vrsta

Kadulja

Kadulja

Sinonim: Ljekovita kadulja, žalfija, šalvija | Engleski naziv: Shop sage | Latinski naziv: Salvia officinalis L.

Kadulja ima raznoliku namjenu, no najčešće se upotrebljava za dobivanje eteričnog ulja. Čaj od kadulje služi za obloge za rane te za ispiranje usta i grla radi dezinfekcije.... Više [+]

Tagovi

Kadulja Imotska krajina Uzgoj kadulje Samonikla kadulja Željko Tomas


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]