Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Kuštera
  • 15.03.2015. 12:20

Pašmanske neviste od masline i smilja

Ana i Neda Kuštera od svekrovog ulja rade vrhunske otočne proizvode!

  • 1.641
  • 413
  • 0

Dizanje u rano jutro, briga za petoro djece i cijelo kućanstvo sa svekrom i svekrvom. Muževi brodograditelji su na poslu ili na sajmu.

U moru kućanskih obaveza i prvenstveno brige za odgoj djece, nađe se i vremena za urediti masline, školovati se, ali i pokrenuti vlastiti posao prodaje kozmetičkih proizvoda i prehrambenih artikala na bazi maslinovog ulja i drugih plodova prirode. Zašto ne?

Starim znanjima do posla

Ovo je ukratko priča o Nedi i Ani Kuštera s otoka Pašmana, dvije žene udane za dva brata, dugo bez posla, koje su pokrenule vlastiti posao kroz obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Njih dvije polaznice su edukacije projekta Starim znanjima do posla kojeg provode Općina Lišane Ostrovičke i LAG Laura. Opredijelile su se za smjerove voćar povrćar te uzgajivač i prerađivač ljekovitog bilja kako bi adekvatnim certifikatom pokrile područje svoje proizvodnje - proizvodnju maslinovog ulja, sapuna na njegovoj bazi, krema za kožu, džemova od magunja, naranče i drugog voća. Sapun od maslinovog ulja i mermelada od nagunja već su dobili oznaku Hrvatskog otočnog proizvoda.

Njih dvije nove su poduzetnice na poljoprivrednoj sceni Zadarske županije. Već sada im se može prognozirati uspjeh u svijetu poduzetništva jer su uspjele u nečemu što je malo dalmatinskih nevista uspjelo - nagovorile su svekra Pavu Kušteru da im prepusti na održavanje obiteljske masline. Svatko tko je imalo upoznat s dalmatinskom tradicijom zna da čača ne da ni sinu da reže masline bez njegovog nadzora. U ovoj priči osamdesetogodišnji Pave je pustio neviste da brinu o maslinama.
One iz obiteljskih maslina, 180 stabala posađenih na jedan hektar zemlje, stvaraju ekstra djevičansko maslinovo ulje koje je osnova za proizvodnju sapuna i bodulskog melema. Mirisne trave za iste nalaze u prirodi, isto kao i voće za džemove. Ana i Neda Kuštera pričaju o svojim počecima, prvim sapunima.

Bodulski melemi i ekstra djevičansko ulje

"Imam 42 godine. Dok nisam rodila treće dijete radila sam u dućanu. To je bilo prije jedanaest godina. Čule smo za školu i odučile se prijaviti. Mi smo već godinu dana ranije počele s proizvodnjom sapuna od maslinovog ulja", na jednostavan način prezentira Neda Kuštera njihov poduzetnički početak.

Zimi proizvode da bi ljeti prodali

Ana Kuštera otkriva početke njihovog poduzetničkog puta, kao i recepturu sapuna od maslinovog ulja. "Bila je tipična otočna zima, imali smo puno vremena, nismo znali što ćemo raditi. Sa susjedom Željkom smo tražili recept za sapun od maslinovog ulja, ispitivali našu svekrvu. Dva mjeseca smo kombinirali i uspjeli smo dobiti naš sapun. Radimo ga na starinski način od ulja od sode kauštike. Radimo ga hladno tako da prirodni glicerin ostane u njemu. U njega stavljamo sušeni i samljeveni ružmarin ili ružu. Na početku nismo mislili da ćemo nešto napraviti od toga, bilo je tek tako da potrošimo vrijeme. Priča se zakotrljala sa prijavom na Sajam otočnih proizvoda koji se organizira u sklopu pašmanskog Škrapinga. Prijavile smo se, vidjeli da se naš sapun prodaje i tako smo krenuli. Zimi proizvodimo, a ljeti prodajemo", lakonski i praktično ženski kaže Neda Kuštera.

Dodana vrijednost ljekovitim biljkama

Posao se razvijao i bilo je potrebno krenuti u administrativne vode. Registriran je OPG preko svekra, počela su se plaćati davanja državi i krenulo u školske klupe. Sada se dvije pašmanske neviste spremaju za skori dolazak šestog Sajma otočnog proizvoda na Škrapingu. Nakon Škrapinga slijedi turistička sezona gdje je prodajni uspjeh zagarantiran. Sapuni od maslinovog ulja i drugi otočni proizvodi su našim turistima neotkriveno blago koje jednostavno žele imati.

Ana govori o recepturama. "Marmeladu od magunje radimo od magunje i šećera. Magunju beremo u prirodi, pomiješamo s šećerom i ostavimo da odstoji preko noći. Odmah ujutro je pasira, kuha i stavlja u bočice. Uz magunju i šećer stavljamo malo cimeta. Bodulski melem radimo od smilja kojeg beremo u kolovozu, kada ono ima najviše eteričnog ulja u sebi. On se moči u maslinovom ulju i dodajemo otopljeni pčelinji vosak. Sve se to pomiješa, zapakira i stavi naša etiketa", kaže za kraj Ana Kuštera.


Tagovi

Ana Kuštera Neda Kuštera Stara znanja Samozapošljavanje Prerada ljekovitog bilja Kreme Sapuni Prirodni proizvodi Hrvatski otočni proizvod Pašman


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.