Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Đurica
  • 09.01.2017. 16:30

Pet godina do savršenog znanja o smilju!

Smilje je, kažu sa OPG Đurica, jedna izuzetna biljka, veliki borac koji se u škrtoj zemlji i kamenu bori za svoj opstanak i tako daje ulje koje se u našem organizmu bori za naš opstanak!

  • 3.841
  • 529
  • 0

"Već niz godina sudjelujem na raznim radionicama koje su organizirane za organizacije civilnog društva, javne ustanove, ruralni razvoj, te sam upoznala razne dionike kako u javnom tako i u privatnom sektoru.

Na taj način sam se susrela s njihovim prilikama, mogućnostima, problemima, radostima, a posebno ljubavlju prema onim što rade", istaknula je voditeljica infocentra Kula Buta - Natura 2000, Marija Sjauš Baždarić.

Festival nature i kulture kao prednost

Navedeni infocentar djeluje pod okriljem Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima Zadarske županije Natura Jadera i Marija je odlučila kroz aktivnosti infocentra prezentirati zadarsko područje, poglavito područje oko Novigradskog i Karinskog mora i njene stanovnike.

Manifestacija Festival Nature i Kulture, ljepota i umijeće življenja na prostorima Nature 2000 ima za cilj prvenstveno promovirati zaštićena područja kroz prezentaciju lokalnih običaja, razne proizvođače ovog kraja, umjetnike, aktualna predavanja kako bi svi sudionici prepoznali ljepotu prostora koji pruža veliki razvojni potencijal.

Briga o prirodi zaslužuje pohvalu

"Smatram da je cilj uspjeha zajedničko djelovanje raznih dionika na jednom području, a to je upravo i cilj manifestacije, koja kroz svoje radionice, prezentacije i edukacije na jednom mjestu spaja različite dionike koji imaju mogućnost kroz razmjenu iskustava i povezivanja unaprijediti svoj kraj", ističe Marija.

Veliko je bogatstvo prirode

Tako je tamo održano i predavanje Branje ljekovitog i aromatičnog bilja, uzgoj i plasman kao jedno od niza predavanja o važnosti očuvanja prirode, stanovnika koji na njemu žive i njihove uloge u očuvanju prirode i bioraznolikosti. Nakon predavanja održan je okrugli stol na kojem su sudjelovali predstavnici uzgajivača ljekovitog i aromatičnog bilja, agronomi, članovi udruga.

Nismo svjesni kako kaže Marija bogatsva koja nam daje priroda. Prirodu treba osluškivati i uzimati od nje tako da ne ugrozimo niti nju niti sebe. Ovaj kraj obiluje prirodnim ljepotama, a ujedno ima velik asortiman ljekovitog bilja.

Na festivalu su se predstavili razni OPG proizvođači, tako da se mogli kupiti i okusiti razne proizvode, od meda, vina, češnjaka, smokava, badema, kupiti razne čajeve od ljekovitog bilja, zatim kreme i tinkture i dr.

Smilje - biljka borac

OPG Đurica je obiteljsko gospodarstvo Ivice i Mirne Đurica koji se bave uzgojem smilja, a oduševljavaju svojim načinom razmišljanja i kulturom življenja. Poštuju prirodu i predani su radu. Uzgajaju biljku u uvjetima kakav je prirodni habitus te biljke.

Vodi se briga o svakom nasadu

Smilje je jedna izuzetna biljka, kažu oni, veliki borac koja se u škrtoj zemlji i kamenu bori za svoj opstanak i tako daje ulje koje se onda u našem organizmu bori za naš opstanak. Imaju određena znanja o aromaterapiji, tako da poznaju svijet aromaterapije i važnost kvalitetnog ulja, što je njihova vodilja u ovom poslu u kojem su već osam godina.

Kažu da nije bilo lako, kada su oni krenuli u to jer se nije toliko znalo o uzgoju te biljke, stoga im je trebalo punih pet godina do savršenog znanja. Sada kažu da je sve stvar nijansi, mada i dalje smatraju da se uvijek nešto može naučiti.

Napravili su veliki uspjeh, iako ih je i priroda nagradila, uzgojili su svoje sjeme bez da su iz prirode čupali biljke i presađivali ih u svoje polje. Sve dok se pri uzgoju ne rabe umjetna gnojiva i dodaci, smatraju, ulje od uzgojenog smilja jednake je kvalitete kao i ono od divljega.

Treba probuditi svijest i raditi na edukaciji

Stoga je vrlo važno i potrebno je puno edukacije i osvještavanja o toj jedinstvenoj i zlata vrijednoj biljci, jer "mi imamo u Hrvatskoj vrlo veliku šansu budemo li proizvodili na čistim imanjima da napravimo snažna terapeutska ulja koja bi mogla u cijelom svijetu biti poznata", ističe Mirna Đurica, aromaterapeutkinja.

"Ovo je vrlo aktualna tema i istaknula bi i važnost i drugog ljekovitog bilja, ne samo smilja, tako da će i na idućem festivalu na jednoj od radionica opet biti tema ljekovitog bilja i njegove važnosti u očuvanju zdravlja i vitalnosti čovjekovog zdravlja" kaže Marija.


Povezana biljna vrsta

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je trajnica koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvaća preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih diljem svijeta. Kod nas su najznačajnije vrste... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Kula Buta - Natura 2000 Marija Sjaus Bazdaric Natura Jadera Festival nature i kulture Ljekovito i aromatično bilje Smilje OPG Đurica Ivica i Mirna Đurica Priroda Sjeme


Autorica

Jelena Hendić

Više [+]

Jelena je magistar novinarstva sa višegodišnjim iskustvom. Njezin moto je: Novinarstvo nije posao, već način i stil života!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.