Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja lavande
  • 11.07.2014. 13:25

Prerada lavande cvjeta i u Slavoniji

Iako su mnogi, sada već davne 2005. godine, s nesigurnošću gledali njezin ulazak u proizvodnju lavande, Vera Trampus sada za sve svoje proizvode, a svi imaju cerfitikat eko proizvoda, ima osiguran plasman!

Foto: freedigitalphotos.net, OPG Vera Trampus
  • 2.717
  • 121
  • 0

Kada prosječna osoba razmišlja o slavonskoj ravnici, rijetko je kojoj lavanda prva pomisao. Ali ne i Veri Trampus, koja je kao jedna od prvih Slavonki na imanju u Belišću pokrenula vlastitu proizvodnju ove aromatične biljke izuzetnih svojstava. Iako su mnogi, sada već davne 2005. godine, s nesigurnošću gledali njezin ulazak u proizvodnju, Vera sada za sve svoje proizvode, a svi imaju cerfitikat eko proizvoda, ima osiguran plasman.

Sličnu priču sa svojeg imanja u Požeškoj Koprivnici donosi i Katica Krstić. Kao umirovljenica, odlučila je potražiti nešto što će ju ispunjavati i rješenje je pronašla upravo u proizvodnji lavande. Katica je za Glas Slavonije navela da je sve o uzgoju saznala proučavanjem literature te kontaktom s iskusnijim uzgajivačima. Odmah je krenula s ekološkom proizvodnjom, a ubrzo i preradom. Naime, Katica od lavande proizvodi ulje, mirisne vrećice, sapune, kreme pa i liker! "Ubrzo smo shvatili da od prodaje cvijeta na veliko nema velike koristi pa smo odlučili ići u preradu", pojašnjava Katica.

OPG Vera Trampus - polje lavande u Belišću

A da lavanda dobro uspijeva i u slavonskom Brestovcu, potvrđuje proizvođač Marko Markanjević. Kako bi osigurao uspješnost proizvodnje, odlučio je uložiti u izgradnju destilerije, budući da je zarada od prodaje samog cvijeta vrlo slaba.

Ono što je ove godine izuzetno pogodilo proizvodnju aromatičnog bilja jesu klimatski uvjeti, koji joj nikako nisu pogodovali. Nasad su pogodile kiše, koja je potom potaknula i rast korova. Zbog svega navedenoga, Marko izražava svoje nezadovoljstvo, ali najveći je problem i dalje, smatra, neuređeno tržište.

Vera Trampus napominje pak da na prvu žetvu lavande valja čekati tri godine, a glavni problem u uzgoju stvaraju korovi i trava koja se usljed čestih kiša, kao ove godine, najčešće pojavljuje u nasadu. Stoga, ona nasad održava čestim okopavanjem, a ovogodišnju žetvu očekuje krajem srpnja.

Foto: freedigitalphotos.net, OPG Vera Trampus


Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Sinonim: lavandula, lavandl, lefendel | Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više uzgaja i plantažno. Nema velikih zahtijeva u pogledu kvalitete tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan, a može poslužiti i kao... Više [+]

Tagovi

Lavanda Proizvodnja Klima OPG Vera Trampus Belišće Certifikat eko proizvoda Katica Krstić Požeška Koprivnica Ekološka proizvodnja Ulje od lavande Marko Markanjević Destilaterija Korovi Tržište Žetva lavande Proizvodi Aromatično bilje Ljek


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]