Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Thymus serpyllum
  • 08.01.2023. 13:30

Priprema zemljišta, razmnožavanje i njega majčine dušice

Za uspješan uzgoj zahtijeva srednje laka, plodna zemljišta s dovoljno vlage.

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 1.898
  • 112
  • 0

Majčina dušica (Thymus serpyllum) je višegodišnja ljekovito-aromatična biljka koja za svoje uspijevanje traži puno svjetlosti i topline. U fazi mirovanja podnosi niske temperature, ne odgovaraju joj teška i vlažna zemljišta kao i pjeskovita, laka i hladna, navodi stručnjakinja za ratarstvo Milanka Miladinović. 

Za uspješan uzgoj zahtijeva srednje laka, plodna zemljišta s dovoljno vlage. Da bi se ostvario dobar prinos i zadovoljavajuća krupnoća cvati, potrebno je primijeniti i navodnjavanje. Majčina dušica se obično uspješno uzgaja četiri do šest godina na istoj parceli. Dobri predusjevi za nju su gnojene okopavine i jednogodišnje mahunarke i ona se može vraćati na isto mjesto nakon četiri godine.

Razmnožavanje

Ovo ljekovito bilje razmnožava se na sljedeće načine:

  • direktnom sjetvom;
  • proizvodnjom presadnica
  • i dijeljenjem busena.

Proizvodnja iz presadnica (foto: Wikimedia commons/Don McCulley)

Direktna sjetva se obavlja u jesen ili u proljeće, širokoredno na 30-40 cm međuredno i osam do 10 cm u redu. Dubina sjetve je jedan do dva centimetra. Nakon nicanja, usjev se prorjeđuje na potreban sklop.

Uzgoj iz presadnica: sjetva se obavlja u tople gredice sredinom veljače i njeguje do kraja ljeta. U jesen se rasađuje na stalno mjesto. Presađivanje se može obaviti i u proljeće, ali je bolji prijem sadnica u jesen, ističe Miladinović. Dioba busena se obavlja u vrijeme mirovanja (kasna jesen ili rano proljeće), tako što se dijele busenovi i rasađuju.

Gnojidba i berba

Obrada zemljišta za sjetvu/sadnju se obavlja na oko 30 cm dubine. Gnojidba se obavlja pred duboku obradu. Količina NPK gnojiva bi trebalo iznositi: 40-60 kg/ha N, 50-70 kg/ha P2O5 i 60-80 kg/ha K2O. Nakon košnje se vrši prihranjivanje i navodnjavanje kako bi se biljke bolje regenerirale. Zaštita od biljnih bolesti se obavlja samo kod većeg napada bolesti i štetnika.

Što se tiče berbe, beru se samo razvijene cvati od lipnja, zatim se suše na 35-40 stupnjeva u sušarama ili prirodnim putem. Za tri tjedna počinje novo cvjetanje i berba se nastavlja do prvih mrazeva. Eterično ulje se dobiva iz svježe biljke i to 10-15 kg/ha ulja, navodi stručnjakinja.

Podsjetimo, majčina dušica je vrlo dobra za probavu, a pomaže i u razgradnji masne hrane. Idealna je za pripremu juha, variva i marinada. Može se dodavati juhama, sosovima i filovima. Dobro se slaže s mesom peradi, školjkama i jelima od divljači


Tagovi

Majčina dušica Uzgoj Razmnožavanje Priprema zemljišta


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]