Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prkos
  • 01.08.2016. 16:30

Prkos - biljka koja osvaja skromnošću

Prkos je mala, ali otporna biljka koja u potpunosti opravdava svoj naziv. Nije zahtjevan za uzgoj, a uz dovoljno ljetnog sunca cvjetni prekrivač je neizostavan.

  • 60.963
  • 831
  • 0

Prkos je jedna od ljetnih biljaka, porijeklom iz Južne Amerike. Pripada porodici tušnjeva (lat. Portulacaceae). Iako postoji više vrsta prkosa, u našim vrtovima najčešće se uzgaja jednogodišnja vrsta Portulaca Grandiflora. Naziv Portulaca znači "vratanca", zbog jedva vidljivih otvora na plodu kroz koje ispada sjeme nakon sazrijevanja, dok Grandiflora opisuje biljku krupnog cvijeta.

Krupnocvjetna biljka niskog rasta

prkos
Prkos je krupnocvjetna biljka

Prkos je sukulentna biljka niskog rasta, a stablo doseže visinu od 10 do 20 cm. Sočno je i mesnato, crvenkaste boje i bujnog grananja. Listići su igličasti i mesnati. Cvjetovi prkosa su krupni, pojedinačni i bez mirisa, sa izraženim prašnicima.

Mogu biti jednostruki ili puni, u raznim bojama: bijeli, žuti, narančasti, ružičasti, crveni, ljubičasti ili dvobojni. Cvjetanje je neprekidno, od lipnja do prvih mrazova. Cvjetovi se u sumrak i za vrijeme oblačnih dana zatvaraju.

Lako razmnožavanje

Sjetva prkosa obavlja se u ožujku i travnju, kada temperatura dostigne 15°C. Sjeme je sitno i uz osiguranu temperaturu zemljišta, ukoliko nije duboko posijano, razvija se brzo. Dovoljna je minimalna količina zemlje za prekrivanje sjemena.

Prkos se i sam razmnožava osipajući svoje sjeme. Na zemljištu gdje sjeme padne prisutan je godinama. Dovoljno je zasaditi prkos samo jednom da bi ga imali i sljedećeg ljeta, iako nije trajnica. Sjeme sa biljke možemo i sami prikupiti prije nego što se čahura u kojoj se ono nalazi raspukne, a sjeme raspe po zemlji.

Prorjeđivanje prkosa se obavlja kada se mlade biljke dovoljno razviju da se mogu presađivati, obično je to od kraja svibnja pa nadalje. Optimalan razmak između biljaka je 10 do 15 cm. Problemi sa prkosom mogu nastati ako ga želimo iskorijeniti. Za taj proces potrebno je nekoliko godina upornosti, jer sjeme preživljava zimske mrazove i zadržava klijavost do četiri godine. Prkos je ime dobio upravo zbog te osobine.

Što zahtijeva prkos?

Prkos
Sunčani položaji najbolje odgovaraju Prkosu

Prkos se može uzgajati u vrtovima, saksijama, žardinjerama, uz ivičnjake i na svakom drugom mjestu gdje ima dovoljno sunca. To je biljka ogromnih potreba za svjetlom pa je za rast i razvoj sunčan položaj od presudnog značaja. Bolje uspijeva na siromašnijem i pjeskovitom zemljištu sa dobrom drenažom i minimalnom količinom vlage uz slabo zalijevanje za vrijeme vrućina. Prihranjivanje nije nužno..

Vrlo je zdrava biljka, otporna na bolesti. Štetnici, najčešće biljne uši, mogu napasti prkos ukoliko raste u prekomjerno vlažnoj sredini. Redovnim uklanjanjem procvjetalih cvjetova potiče se stvaranje novih pupoljaka i njihovo cvjetanje.


Tagovi

Prkos Sukulent Otporna biljka


Autorica

Dragana Milićević

Više [+]

Dragana Milićević, Zaječar

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]