Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Propast cvjećara
  • 23.03.2020. 12:45

Proizvođači cvijeća pred zidom, propada cijela branša?

Uložili smo preko pola milijuna kuna u sadnice koje nam počinju propadati, kaže Željko Mesarić. Da imaju još samo mjesec dana, kaže i Dinko Bašić. Što dalje?

Foto: Facebook/Vrtni centar Jug
  • 6.611
  • 2.457
  • 0

Pred zidom smo. Tržnice su zatvorene, trgovački centri uvoze povrće i cvijeće, od koga tražiti pomoć, svi se oglušuju, kaže nam Željko Mesarić iz Ludbrega koji sa svojom suprugom Đurđicom na istoimenom OPG-u proživljava najteže i najneizvjesnije dane. 

"Sredinom ožujka nam je trebala započeti sezona prodaje presadnica cvijeća i povrća koje smo počeli uzgajati krajem prošle godine. Uložili smo preko pola milijuna kuna u sadnice koje nam počinju propadati i koje ćemo morati baciti ako se ova kriza uskoro ne završi, a vrlo je izgledno da neće. Uz to tu je i problem nastavka proizvodnje jer nećemo imati što uložiti u jesensku i zimsku sezonu", opisuje nam nezavidnu situaciju u kojoj su se našli jer, svjesni su, malo tko danas i traži cvijeće. 

Ne prodamo li u roku mjesec, dva - možemo baciti 

No na njihovom OPG-u proizvode i povrće te začinsko bilje, tu su presadnice salate, peršina, mažurana, zelja, no situacija je, kaže, takva da plasmana - nema. 

"Znamo da nije lako ratarima, ali oni će barem određene poticaje dobiti i njihov proizvod može stajati u skladištu, a mi ako ne prodamo svoje u roku mjesec-dva, jednostavno možemo baciti. Dok poljoprivredne ljekarne prodaju cvijeće, citruse i bobičasto voće iz Italije, naše propada", ljutit je Željko koji za svoju proizvodnju dosad nije dobio niti jednu kunu poticaja. Sve su financirali vlastitim sredstvima, a nastavi li se ovakvo stanje, nema im druge nego zatvoriti OPG. 

Ljuti ga i ono što čuje od stočara da dok ljudi govore da nema mesa u trgovinama - oni nemaju gdje prodati stoku. Brojne su stvari, kaže, loše posložene. 

Što će biti, ne znaju ni u osječkom Vrtnom centru Jug. "Još se nadamo da će se smiriti situacija, imamo još mjesec dana. Ne znamo što ćemo, čekamo, nadamo se. Prva roba maćuhice, jaglaci, od tog nema ništa. Da je normalna situacija, travanj bi bio udarni", kaže nam vlasnik Dinko Bašić koji trenutno radi na ideji dostave da se spasi barem što se spasiti da. 

"Nema veleprodaje, nema maloprodaje, zatvorene su tržnice. Najvjerojatnije će cijela branša propasti. Ne znamo ni kako će jesenska sezona proteći. I tu smo u problemima. I kad prođe ova pandemija, kad sve ozdravi, strah će sigurno ostati još dugo. Ne znam, nadamo se, ali situacija nije dobra", navodi. 

Tržnice treba otvoriti 

Da su proizvođači cvijeća najugroženiji sektor svjesni su i u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori koja je, nezadovoljna zatvaranjem tržnica zatražila njihovo hitno otvaranje. 

"Razlozi okupljanja sigurno nisu bili poljoprivredni proizvodi, kupovina hrane. Neću ulaziti u razloge koji su bili, njih treba eliminirati, ali ako mogu raditi trgovački centri, ne vidimo razloga zašto ne bi mogle i tržnice, uz sve propisane mjere. Čudno je i da trgovine građevinskom opremom rade, a cigla sigurno neće propasti za mjesec-dva, dok hrana, cvijeće hoće", kaže zamjenik predsjednika HPK Mato Brlošić

Poljoprivrednici zbunjeni, smijemo li zbog niza mjera zaštite uopće ići u polje?

U najtežem položaju su proizvođači cvijeća i njima je pomoć države trenutno najpotrebnija. No, smatra Brlošić, nastavi li se s rigoroznim mjerama poput zatvaranja tržnica, vrlo brzo će se u sličnoj situaciji naći i voćari i povrćari.

Odgovor što će biti s ovim sektorom, zatražili smo i od Ministarstva poljoprivrede. Objavit ćemo ga čim stigne.


Tagovi

Proizvodnja cvijeća Koronavirus Propada branša


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]