Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja cvijeća
  • 06.04.2020. 14:20
  • Varaždinska, Vidovec

Proizvođači cvijeća predložili šest mjera kojim bi se spasili od propadanja

Između ostalog, proizvođači cvijeća traže omogućavanje prodaje na tržnicama, sufinaciranje troška goriva za grijanje plastenika, pomoć u podmirenju ulaznih troškova...

Foto: Igor Čolaković
  • 1.835
  • 83
  • 0

Od svih poljoprivrednih sektora protuepidemijskim mjerama najviše su pogođeni prozvođači cvijeća. Stoga su predložili šest mjera koje bi im omogućile izlaz iz sadašnje bezizlazne situacije. Naime, predstavnici cvjećara iz Varaždinske županije svoje su probleme iznijeli na sastanku s Brunom Hranićem, načelnikom Općine Vidovec, koji je već ranije o situaciji u kojoj su se našli razgovarao s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, državnim tajnikom Tugomirom Majdakom i saborskim zastupnikom Anđelkom Stričakom.

Na sastanku u Vidovcu predstavnici cvjećara; Željko Mesarić iz tvrtke Tres-M-Flos, Saša Jureković, predstavnik Udruge cvjećara Ludbreg, Mirjana Kovaček, predstavnica Poljoprivredne zadruge Cvetek i Ivana Matiješec, predstavnica PCZ Varaždinski cvijet, posebno su istaknuli kako zbog protuepidemijskih mjera i nemogućnosti plasmana njihovih proizvoda na tržište, prijeti potpuni slom domaće cvjećarske proizvodnje.

Propao cjelogodišnji trud: Deseci tisuća cvjetova završili u smeću

Stoga su od nadležnih državnih tijela zatražili da se proizvođačima omogući prodaja cvijeća i cvjetnih sadnica na tržnicama, i to svaki drugi dan, na klupama koje ondje već imaju rezervirane. Odluka o prodaji ne bi se odnosila na trgovačka društva koja se bave prodajom cvijeća, već isključivo na proizvođače.   

Traže pomoć za podmirenje ulaznih troškova

Proizvođači cvijeća traže i žurno rješavanje problema s izvozom cvijeća u Sloveniju, koji je sada otežan zbog protuepidemijskih mjera na granici i obavezne samoizolacije vozača, a upravo je na slovenskom tržištu velika potražnja za cvijećem i cvjetnim sadnicama.

Cvjećari su istaknuli i kako je pomoć u okviru protukriznih mjera Vlade Republike Hrvatske nedostatna, stoga su predložili da se cvjećarima pomogne u podmirenju ulaznih troškova koje su imali u razdoblju od 1. studenoga 2019. do 1. travnja ove godine, kada su ulaganja najviša, i to barem u visini od 50 posto troškova. Ovu mjeru drže vrlo važnom i stoga što inače ne primaju nikakve poticaje za proizvodnju cvijeća.  

Traže i da im se pomogne sufinanciranjem troškova za gorivo koje koriste za grijanje staklenika u kojima uzgajaju cvijeće i cvjetne sadnice.

Budući da cvjećari zapošljavaju i veliki broj radnika na neodređeno vrijeme, više od 2 tisuće, kojima valja pribrojiti i članove obitelji koji također rade u djelatnosti cvjećarstva, od Vlade traže i rješavanje tog problema. Vladinim mjerama je, naime, propisano financiranje plaća radnika za razdoblje od tri mjeseca, pa apeliraju da se djelatnost cvjećarstva, s obzirom na specifičnosti ove proizvodnje, produlji financiranje plaća do rujna, jer će u protivnom biti prisiljeni otkazivati ugovore o radu.

Na sastanku su predstavili i inicijativu koju su uputili gradovima i općinama u cijeloj zemlji, a kojom jedinicama lokalne samouprave predlažu interventni otkup cvijeća i cvjetnih sadnica, kojima bi ovoga proljeća uredili javne i zelene površine.

Proizvođači cvijeća pred zidom, propada cijela branša?

Od jedinica lokalne samouprave zatražili su i oslobađanje plaćanja komunalne naknade, a od Hrvatskih voda od plaćanja naknade za uređenje voda.

Ministarstvo je spremno pomoći

"Ovi problemi mogu dovesti do zatvaranja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i obrta koji se bave proizvodnjom cvijeća i cvjetnih sadnica, a to ne smijemo dopustiti. Već sam ranije napomenuo da mnoge obitelji žive od te djelatnosti i da je u ovoj situaciji dovedena u pitanje opravdanost njihova ulaganja.

Ministarstvo poljoprivrede upoznato je s cjelokupnim problemom u cvjećarstvu i spremni su pomoći. Nadam se da će zaključci i preporuke s održanog sastanka upućeni ministrici Mariji Vučković, pomoći u pronalasku najpovoljnijeg rješenja za naše cvjećare i da će već ovoga tjedna biti definirana njihova operativna provedba", naglasio je vidovečki načelnik Bruno Hranić.


Tagovi

Proizvođači cvijeća Zahtjevi Slom branše Traženje pomoći Šest mjera


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]