Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdravlje iz bilja
  • 29.12.2022. 10:30
  • Bjelovarsko-bilogorska, Srednja Diklenica

Prvi su ju uzgojili u Hrvatskoj - Ashwagandha s Bilogore i OPG-a Košćak

Nuditi barem jednu egzotu unutar asortimana autohtonog bilja uvijek je bio dobar plan za postizanje tržišne prepoznatljivosti. OPG Ivane Košćak kroz brend Zdravo bilo gore proizvodi drevnu indijsku ljekovitu biljku i dostavlja je svojim kupcima.

Foto: Vesna Mijat
  • 2.639
  • 188
  • 0

OPG Ivana Košćak smješten je u malom selu Srednja Diklenica u općini Kapela, 8 km od Bjelovara. Članovi OPG-a na oko 5 ha zemljišta proizvode ekološko povrće žitarice i ljekovito bilje. Od žitarica na imanju su zastupljene starinske sorte kukuruza, pir i heljda koje melju u brašno.

Na eko certifikatu broje preko 150 različitih biljnih vrsta, a ovo su samo neke od njih: razne vrste tikvi, mrkva, cikla, celer, repa, kupusnjače, razne vrste salata, paprika i rajčica, krumpir, kineski kupus, toskanski kelj, slatki pelin i mnoga druge. Povrće siju i sade u visoke gredice gustog sklopa što pridonosi velikoj iskoristivosti prostora. U nekoliko plastenika uzgajaju kulture osjetljive na zimske temperature, a kako su pod ekološkim nadzorom za prihranu usjeva koriste organska gnojiva i kompost.

Kompost i sječku za malč sami proizvode, a za obogaćivanje tla koriste i zelenu gnojidbu. Većinu sjemena i sadnica proizvode sami. Važno im je sijati povrće otporno na zimske uvjete pa tako ove zime nude sibirski i toskanski kelj, kovrčavi kelj, čičoku, poriluk, dajkon i drugo. Ivančica Blažević s OPG-a kaže da to nije sve. "Na gospodarstvu držimo i vijetnamske svinje koje nam ruju tlo i rahle ga, te koi šarane koji u akvaponskom sustavu omogućuju jedan dio uzgoja rajčice i divlje potočarke", otkriva. 

Uzgoj i upotreba ashwagandhe

Ashwagandha ili ašvaganda latinskog naziva Withania somnifera Dunal iz porodice Solanaceae svjetski je poznata ljekovita biljka. Naziv biljke u prevodu znači miris konja (jer korijen ima miris sličan konju, a i za biljku se vjeruje da pruža snagu kakvu samo konj ima), dok latinsko ime vrste znači ona koja donosi san. Iako nisu u rodu, zovu je još i indijski ginseng. 

Prvi su u Hrvatskoj koji su uzgojili ashwagandhu

"Zanimaju nas samonikle, otporne i aromatične biljke. Htjeli smo vidjeti što od svjetski poznatih biljaka uspijeva kod nas. Ashwagandha kod nas raste kao jednogodišnja kultura“, napominje. Na OPG-u suše korijen i melju ga u čaj, a kada ga još prosiju dobiva se fini prah koji se može u ljekovite svrhe koristiti na žličice. Ovako pripremljeni prah korijena može se umiješati u vodu, mlijeko ili voćni sok, te tako popiti. Ashwagandha Zdravo bilo gore uzgojena je po ekološkim principima isto kao i svo povrće na ovom OPG-u.

Ovo je niski grm žutih dvospolnih cvjetova, a kasnije mjehurastih crvenih plodova sa svjetlosmeđim sjemenkama. U rodu je s rajčicom i krumpirom. Porijeklo vuče iz Indije, Afrike, Bliskog Istoka pa čak i Kine, a koristi se već 3.000 godina u narodnoj medicini. U ljekovite se svrhe koristi korijen, a ponekad i list. Bioaktivne tvari prisutne u biljci su vitanolidi, steroidi zaslužni za smanjenje kroničnih upalnih stanja. 

"Prvi smo u RH koji smo uzgojili ashwagandhu, a unazad 10 godina svake je sezone razmnožavamo iz vlastitog sjemena. Po njoj smo već prepoznatljivi. Naučili smo da joj je potrebno dosta topline za klijanje sjemena, a kako se klima promijenila, pomaklo se i vrijeme vegetacije. Evo mi je tek sad beremo“, napominje Ivančica.

Koristi se prema tradicionalnoj ajurvedskoj medicini za poticanje dugovječnosti, ublažavanje stresa, bolji san, bolju plodnost, imunitet, redovite menstruacije i dr. Idealna je za oporavak organizma nakon velikih fizičkih i psihičkih napora. Ashwagandha snižava tlak i smanjuje razinu kortizola-hormona stresa. Djelovanje ove biljke na ljudsko zdravlje je višestruko pa tako istovremeno djeluje umirujuće i daje više energije organizmu. Zato je i koriste vrhunski sportaši kao dodatak prehrani. Spada u skupinu prirodnih adaptogena što znači da poboljšava reakciju organizma na stres što je već i znanstveno dokazano.

Dostava povrća ubranog na isti dan

Uzgojna sezona na OPG-u Ivane Košćak traje 12 mjeseci, a tijekom cijele godine svojim kupcima nude preko 250 različitih proizvoda. Ponudu na tjednoj bazi objavljuju preko vlastite aplikacije, a naručeno dostavljaju na području Zagreba i Bjelovara.

"Svake godine nastupamo na sajmovima hrane i zdravog življenja, ali na tržnicama više ne prodajemo, jer bi nam to oduzimalo previše vremena kojeg radije ulažemo u proizvodnju", kaže. Direktna prodaja stalnim kupcima pogodna je kako za kupce koji svježe ubrane proizvode dobivaju iz povjerljivog izvora, tako i za malog lokalnog proizvođača koji plodove svoga truda ubire samo kada su oni već naručeni i unaprijed plaćeni.

Takav model kratkog lanca opskrbe kopiran je od organiziranih skupina potrošača AMAP iz Francuske gdje se vrijednost direktnog povezivanja kupaca i proizvođača pokazala više nego obećavajuća za razvoj dobre lokalne ekonomije.

Imanje OPG-a koje svake godine ima Dan otvorenih vrata (Foto: arhiva OPG-a)

OPG Ivana Košćak surađuje i s Udrugom Prava hrana koja spaja veliki broj proizvođača i potrošača na području Zagreba, ali su u 10 godina suradnje s vlastitim organizacijama na području Zagreba razvili mrežu svojih vjernih kupaca. Svake godine za svoje kupce organiziraju Dan otvorenih vrata imanja prilikom čega se uz zajednički ručak i obilazak imanja imaju priliku bolje upoznati i družiti.

Antistresna terapija

Današnje vrijeme financijskih kriza, ratova, bolesti uzrokuje posljedice na ljudsko mentalno zdravlje. Psihoterapeuti i slične struke bilježe veliki porast pacijenata koji se više ne srame pitati pomoć. Čak i djeca traže pomoć zbog problema koji su velikim dijelom povezani s opterećenjima koja im društvo nameće, te stresom uslijed ubrzanog načina života. Zašto ne probati ashwagandhu ako može pomoći? A nabaviti uvezeni prah ili kapsule u ljekarni ili mljeveni korijen direktno od proizvođača kojeg možete i sami posjetiti ne bi uopće trebalo biti pitanje za razmišljanje.


Povezana biljna vrsta

Čičoka

Čičoka

Sinonim: - | Engleski naziv: Jerusalem artichoke | Latinski naziv: Helianthus tuberosus L.

Čičoka potječe iz središnje Amerike, a već u pretkolumbijsko doba bila je proširena po cijeloj Americi, gdje je domaće stanovništvo koristilo gomolje kao zimsku namirnicu. Prema... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Ivančica Blažević Ivana Košćak Zdravo bilo gore Ašvaganda Ashwagandha Ekološka proizvodnja Ekološki nadzor Srednja Diklenica Bjelovar OPG Ivana Košćak Toskanski kelj Palmasti kelj Čičoka Vitanolidi Kortizol Stres


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]