Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Perunika
  • 08.09.2018. 18:30

Razmnožavanje irisa u jesen - za više cvetova u proleće

Kako bi cvetovi bili što lepši, deljenje rizoma treba obaviti svake tri do četiri godine. 

Foto: Pixabay/Fotomanie
  • 1.928
  • 11
  • 1

Iris ili perunika (Iris spp.), elegantan je dodatak cvetnim gredicama. Očaravajuća višegodišnja trajnica ukrašava vrtove već hiljadama godina. Njen prolećni cvet pojavljuje se u velikom broju boja i nijansi. Jednostavnоst uzgoja ogleda se u presađivanju i deljenju rizoma. Kako bi cvetovi bili što lepši, deljenje rizoma treba obaviti svake tri do četiri godine. 

Znakovi koji upućuju da treba deliti rizome irisa

Postoji nekoliko znakova koji ukazuju na potrebu deljenja. Jedan od njih je onaj najočgledniji, smanjeno cvetanje. Manji broj cvetova uzrokovan je većim stvaranjem rizoma, usled nedostatka prostora. Drugi znak prikazuje se kroz pojavu rizoma koji se nalaze deimično na površini zemljišta. Kod većeg broja rizoma doći će do njhovog međusobnog istiskivanja na površinu. U ovom slučaju, rizomi će se formirati u klupčastu tvorevinu, čime se otežava stvaranje listova.

Divan ukras svakog vrta, ali i enterijera (Foto: Pixabay/zoosnow)

Idealno razdoblje za presađivanje irisa je u leto i jesen, nakon što završi cvtanje. Time će biljci biti osigurano dovoljno vremena za oporavak pre ulaska u fazu mirovanja.

Kako bi se podelili rizomi irisa, lopatom se njihova klupka podižu iz zemljišta. Ako je moguće, podignite celu masu, u suprotnom, pažljivo prelomite na nekoliko delova. Sledeći korak je deljenje. Svaki rizom irisa bi trebalo da bude podeljen na komade duge oko sedam do 10 cm i da ima nekoliko listova. Ako se na rizomu nalazi korenje, nije ih potrebno uklanjati.

Rizome treba pregledati zbog mogućeg napada štetočina ili bolesti. Takođe, trebalo bi da budu tvrdi. Ako su mekani, treba ih ukloniti.

Saditi na mesto sa dovoljno svetlosti 

Nakon što su rizomi podeljeni, sledi njihovo presađivanje. Listove, koji se nalaze na podanku, treba prikratiti na dužinu od oko 15 cm do 20 cm. Na ovaj način će se biljci omogućiti obnavljanje korena, jer će se hranjive materije usmeriti prema korenu, a ne prema listovima. Rizomi irisa sade se na mesto koje ima dovoljno svetlosti, a zemljište je dobro drenirano. Rizomi se sade na dubinu od 10 cm uz dodatak komposta. Ako planirate sadnju više rizoma, njihov razmak mora biti barem 45 cm. Treba ih prekriti zemljištem i zaliti.

Rizomi irisa skladište se u suvim i hladnim prostorijama. Može da preživi nekoliko meseci, ako je dobro očuvan.  

Ako nemate dovoljno prostora u vrtu za novu sadnju irisa, poklonite ih svojim prijateljima, komšijama ili zaljubljenicima u ovo divno cveće.


Tagovi

Iris Perunika Razmnožavanje irisa Deljenje rizoma


Autorka

Martina Režek

Više [+]

Martina je magistar inženjer hortikulture Agronomskog fakulteta, a cilj joj je da se usavršava na području nauke u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)