Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sobno bilje
  • 21.11.2018. 16:00

Regulacija vlage za sobno bilje

Tokom zimskih meseci, vazduh je u većini domova suv, a to ne odgovara mnogim sobnim biljkama. Uz nekoliko saveta, regulacijom vlage u zatvorenim prostorima, sobno bilje cele godine može zadržati atraktivni izgled.

Foto: Pexels/Min An
  • 1.533
  • 24
  • 0

Većinu domova karakteriše niska vlažnost vazduha u prostorijama, koja je mnogim sobnim biljkama prepreka za rast i razvoj. Veliki broj omiljenih sobnih biljaka potiče upravo iz tropskih krajeva sveta, u kojima vladaju uslovi vlažnije klime. Spatifilum, anturijum i orhideje samo su neke od biljaka kojima odgovara vlažnija prostorija.

Razmislite o potrebnoj količini vlage za svaku biljku

Tropske biljke za svoj razvoj zahtevaju visoku vlažnost. U sušnim uslovima uzrokovanim grejanjem tokom zime, sobnom bilju je normalno funkcionisanje znatno otežano. Uprkos tome, mnogi uzgajivači sobnog bilja su u večnoj potrazi za rešenjem tog problema. Pre preduzimanja bilo kojeg od, u ovom tekstu, navedenih rešenja, razmislite o potrebnoj količini vlage za svaku biljku. Ako je poznato njeno poreklo, time je već lakše odrediti njene potrebe. Međutim, drugom metodom je moguće odrediti potrebu biljke za vlagom, a ona se ogleda u posmatranju vizuelnih znakova stresa na biljci. Simptomi se mogu prepoznati kao smeđi vrhovi ili ivice listova.

Kako povećati vlažnost vazduha?

Nakon utvrđenih potreba prema vlazi sobne biljke, neke od sledećih metoda mogu da se koriste radi povećanja vlažnosti vazduha.

Biljke sličnih potreba prema vlazi mogu se smestiti u međusobnu blizinu. Tokom transpiracije oslobađa se određena količina vlage, pa se time omogućava stvaranje posebnog mikroklimata za biljke koje rastu u zajednici. To se ne odnosi na kaktuse i sukulente, jer oni zahtevaju vrlo nisku vlažnost vazduha.

Smeštanjem ovlaživača vazduha, omogućava se ravnomerna regulacija vlažnosti unutar cele sobe. To je odličan način za povećanje vlažnosti u prostorijama u kojima raste više biljaka kojima odgovaraju takvi uslovi.

Prskanje biljaka vodom znatno će pomoći pri povećanju vlage u blizini biljke. Stvaranje sitne maglice omogućiće biljkama bolje prilagođavanje na početku zime kada se pojavljuje značajna razlika u količini vlage. Ipak, nekim biljkama ne odgovara prskanje, naročito onima sa dlakavim i baršunastim listovima, poput afričke ljubičice. Prskanjem tih biljaka može doći do pojave i razvoja bolesti.

Terarijum funkcioniše na osnovu transpiraciji

Ukoliko nije moguće ostvariti idealnu vlažnost, što god učinili, možete se prebaciti na gajenje biljaka u terarijumu. To je zatvoreni ekosistem sačinjen od manje količine zemlje i nekoliko manjih biljaka u staklenoj posudi. Taj sistem funkcioniše na osnovu transpiraciji, čime se biljke snabdevaju upravo onom količinom vlage koju same izlučuju. Terarijumi su izvanredni za manje biljke koje zahtevaju više temperature i veću vlažnost vazduha.


Tagovi

Vlažnost vazduha Tropski krajevi Spatifilum Anturijum Orhideja Terarijum


Autorka

Martina Režek

Više [+]

Martina je magistar inženjer hortikulture Agronomskog fakulteta, a cilj joj je da se usavršava na području nauke u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao