Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenska rezidba ruža
  • 03.11.2019. 18:00

Rezidba ruža u jesen priprema kraljicu cvijeća za zimu

Ruže stablašice i grmolike ruže se orezuju tijekom jeseni i pripremaju za zimu. Ovom rezidbom će se ukloniti osušeni cvjetovi i grane, a grm će se pripremiti za hladne, zimske dane.

Foto: Depositphotos/thefutureis
  • 29.051
  • 844
  • 0

Grmovi ruža uljepšavaju naša dvorišta i terase svojim predivnim cvjetovima. Kako bi nas kraljice cvijeća obradovale cvjetovima svake godine potrebno ih je redovno oreziveti. Rezidba ruža se odrađuje u tri termina: jesen, proljeće i sredina ljeta. Ukoliko ste amater, dovoljno je da znate osnove rezidbe. Osnovno znanje o rezidbi ruža omogućit će vam da imate lijepe, zdrave i dobro njegovane grmove ruža koji će vas nagraditi cvjetovima.

Pripremite se za rezidbu

Kako bi rezidbu odradili na što lakši način, potrebno se pripremiti za rezidbu. Najbolje je obući odjeću s dugim rukavima. Kupite dobre rukavice. To će vas zaštititi od ružinog trnja. Za rezidbu nabavite oštre škare i manju pilu za rezidbu debljih grana. Imate li više grmova ruža, osigurajte dezinfekciju alata poslije rezidbe svakog grma. To će spriječiti prenošenje bolesti s grma na grm.

Kada i kako odraditi rezidbu ruže?

Tri su termina rezidbe ruža i sva tri su važna, jer samo redovnom rezidbom možemo dobiti  zdrav i lijep grm ruže s mnoštvom cvjetova. Jesenska rezidba je dio pripreme ružinog grma za prezimljavanje.

Ruže stablašice i grmolike ruže imaju svoje zakonitosti kada je u pitanju rezidba, ali i mnogo zajedničkih zahvata tijekom jesenske rezidbe.

Što se orezuje u jesen, a što ne?

Pupoljci ruže se nalaze u osnovi listova. Ako su pupoljci smješteni više na grančici, oni će se brže aktivirati u proljeće, ali će dati i tanje grančice. U osnovi grane su pupoljci spavači i oni se najčešće ne aktiviraju. Do razvoja novih grana iz pupoljaka spavača dolazi poslije intenzivnog prikraćivanja i podmlađivanja stabla ili grma ruže. Na vrhu grančice su pupoljci iz kojih će se razviti tanke grančice sa sitnim cvjetovima. Taj tanki vrh grančice je potrebno odstraniti kako bi sljedeće godine dobili dobro razvijene grane iz pupoljaka smještenih u središnjem dijelu.

Važno je kako napraviti rez

Kod rezidbe obratite pažnju kako ćete napraviti rez. Rez treba biti napravljen ukoso iznad pupoljka. Visina reza iznad pupoljka je do 1cm i spušta se ukoso na suprotnu stranu od pupoljka. Dubina reza treba biti 1/3 od veličine pupoljka.

Uklonite sve precvjetale cvjetove i suhe listove. Zatim, odstranite sve osušene grančice.  Na ovaj način ćete rasteretiti biljku. Štetni organizmi, insekti, uzročnici bolesti neće imati sklonište i njihova pojava tijekom proljeća neće biti toliko snažna.

Kod uklanjanja cvjetnih grana treba obratiti pažnju da se ukloni dovoljna dužina grane. Kada se gleda od baze cvjetne grane treba ostaviti tri pupoljka, jedan iznad drugog, a višak grane odsjeći. Na ovaj način će ruža na proljeće formirati jake grane koje će dati dobre cvjetove. Ako se grane s precvjetalim cvjetovima samo malo prikrate iz pupoljaka, u pazuhu listova formirat će se mnoštvo tankih grančica koje će dati sitne i neugledne cvjetove.

Uklonite sve osušene grančice sve do zdravog dijela grane. Kada prerežete granu ona mora imati središnji dio zdrav, svijetlo obojen. Ukoliko je središnji dio smeđ režite granu dok ne dođete do zdravog presjeka.

S okrugle krošnje ruža stablašica uklonite sve grane koje su suviše narasle i koje strrše iznad ostatka krošnje. Rezidbom i prikraćivanjem grana formirajte savršeno okrugli oblik krošnje.

Ruže stablašice, grmovi čajevke i floribunde

Grmove čajevki i floribundi treba prikratiti za 2/3. Optimalna visina grma kojeg smo prikratili je oko 50cm, približno visina koljena prosječno visoke osobe.

Ovakvo prikraćivanje se radi kako bi se krošnja ruže stablašice, grmovi čajevke i floribunde zaštitili od lomljenja uslijed težine snijega i kako bi se omogućilo da se ruže dobro zaštite od smrzavanja.

Grane koje preklapaju jedna drugu trebaju biti uklonjene, kao i sve suviše tanke i nedozrele grane.

Pravu rezidbu ostavite za proljeće

Rezidba tijekom jeseni ne treba biti intenzivna zbog opasnosti od smrzavanja. Pravu rezidbu ostavite za proljeće, ali to ne znači da je jesenska rezidba manje važna.

Kako pripremiti ruže za zimu

Poslije rezidbe očistite prostor oko ruže od materijala koji ste odbacili. Čišćenjem otpada sprječavate da štetni kukci pronađu sklonište za prezimljavane.

Orezane ruže možemo pripremiti za zimu.


Tagovi

Rezidba ruža Jesenska rezidba Uzgoj ruža Kako


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]