Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovito bilje
  • 01.12.2017. 12:48

Rusomača - ljekoviti korov

Rusomača ili hoću - neću je od davnina cijenjena u narodnoj medicini od koje se priprema čaj, vino, tikntura.

Foto: Pixabay.com/Alexa_Voloveco
  • 8.243
  • 279
  • 0

Hoću - neću, rusomača, Capsella bursa pastoris je biljka iz porodice kupusnjača. I pored toga što je danas najčešće spominjemo kao korov ,ovo je veoma cijenjana ljekovita biljka u narodnoj medicini, a poznata je pod brojnim nazivima: volim te - ne volim te, pastirska torba, pastirska torbica, djevojačka trava, gušomača, gudomok, goramuk, surlin, skrižan, česlika, mačkino srce. Nazive hoću - neći i voli me - ne volime dobila je po dječijoj igri koja se izvodi sa njenim srcolikim kesicama u kojima se nalaze sjemenke.

U prirodi rusomaču možemo pronaći na neobrađenim terenima, na poljima, oranicama, baštama, voćnjacima, pored puteva.

Iako je smatramo dosadnim korovom, ova biljka se odlikuje velikom ljekovitošću.

Dvogodišnja je biljka koja najčešće naraste od 20 do 50cm. Korijen je vretenast. Na površini zemljišta formira rozetu, a na stabljici formira male, bjeličaste cvjetove koji su sakupljeni u cvast. Ova cvast cvjeta i formira sjeme u etažama, dok su na dnu srcolike sjemene kesice, na vrhu su cvjetovi i cvjetni pupoljci. Cvjeta od aprila pa sve do kraja oktobra.

To je biljka koja se pojavljuje veoma rano u proljeće, čim se snijeg počne topiti i zemlja nije smrzla.

Njeni mladi listovi se mogu koristiti kao svježa, zdrava salata, ali i kao dodatak raznim varivima. U Kini se uzgaja kao veoma cijenjeno povrće.

Njeno sjeme se može upotrebljavati umjesto senfa. Nema miris, ali je malo ljutog okusa zbog sadržaja sumpornih jedinjenja. Jedna biljka može da formira veoma veliki broj sitnih sjemenki koje se lako osipaju i dugo zadržavaju klijavost. Jedna biljka može da formira i do 170.000 sjemenki. Ptice i kokoške vole da jedu sjemene kese - komušine. Sjeme klija na površini zemlje.

Može biti štetna za stoku i trudnice

Kosmopolitski je korov, ali je stoka rado jede i pored toga što je loša krmna hrana. Ukoliko je stoka jede u većim količinama, može da naškodi zdravlju stoke i da utiče na mliječnost. Prenosnik je nekih biljnih bolesti, štetočina i nematoda.

Za lijek se bere biljka dok god cvjeta.

Sakuplja se sva nadzemna masa biljke, a suši se u hladu. Osušena biljka se usitnjava i najbolje čuva u staklenim posudama. Najljekovitija je kada se koristi i sakuplja tokom ranog proljeća.

U narodnoj medicini se veoma cijeni zbog svoje osobine da steže krvne sudove i zaustavlja krvarenja. Veoma često se koristi kod problema sa bolnom i obilnom menstruacijom. Ona ne sadrži nikakve štetne materije, ali se treba koristiti u konsultaciji sa liječnikom.

Trudnice ne treba da koriste rusomaču, jer sadrži materije koje mogu izazvati stezanje materice i može dovesti do pobačaja ili prijevremenog porođaja.

Čaj od rusomače

100g svježe rusomače ili 50g suve usitniti i preliti sa 1l ključale vode, poklopiti i ostaviti 90minuta. Prohlađen čaj se procijedi i pije. Koristi se kod obilnih menstrualnih krvarenja na taj način što se tokom dana piju 3 do 4 šolje ovog nezaslađenog čaja. Pije se u malim gutljajima.

Čaj od suve rusomače je dobar kod problema sa reumom, pijeskom u mokraćnom mjehuru i bubrezima.

Tinktura od rusomače

Tinktura se priprema od svježe rusomače i to od lišća i stabljike u cvijetu na kojoj ima i sjemenih torbica. Biljni materijal se sitno isječe, stavi u staklenu posudu, prelije jačom voćnom rakijom i posuda se dobro zatvori. Ovako pripremljena posuda sa sadržajem se ostavi na Suncu ili toplom mjestu tokom 14 dana. Tinktura se može koristi za dezinfekciju ogrebotina, posjekotina, manjih rana, za masaže koje trebaju da ojačaju mišiće kod atrofije udova, a koristi se i kod raznih drugih oboljenja.

Sok od svježe rusomače

Iz svježe biljke se iscijedi sok u koji se doda malo meda. Ovaj sok zaustavlja krvarenje ako se pije gutljaj ovog soka na na svaki sat. Sok zaustavljai krvarenje iz nosa kada se ukapa nekoliko kapi u nos.

Vino od rusomače

200g svježe biljke dobro oprati, usitniti, preliti sa 1l kvalitetnog bijelog vina i ostaviti da stoji 8 dana. Nakon toga vino se procijedi, prespe u stakleno bocu i hermetički zatvori. Vino čuvati na tamnom i hladnom mjestu.

Rusomača se koristi kod problema sa stomačnim tegobama, krvarenja iz hemoroida.

Foto: Pixabay.com/Alexa_Voloveco


Tagovi

Rusomača Hoću-neću Pastirska torbica. Narodna medicina Ljekovita biljka Tinktura Čaj Vino od rusomače


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]