Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Invazivna štetočina
  • 13.10.2020. 09:15

Ružin buhač: Invazivna štetočina predstavlja prijetnju ukrasnom bilju

Ova invazivna štetočina predstavlja ozbiljnu prijetnju za mnoge cvjetajuće ukrasne vrste na javnim zelenim površinama, okućnicama, u parkovima i vrtovima, što će posljedično zahtijevati sprovođenje odgovarajućih hemijskih mjera zaštite.

Foto: Flickr/naturgucker.de
  • 115
  • 167
  • 0

Ružin buhač, lat. Luperomorpha xanthodera nova je invazivna štetočina na našim prostorima, a porijeklom je iz Kine. Napada ukrasno bilje, a najviše ga privlače mirisni cvjetovi bogati peludi.

Narušava estetsku vrijednost biljaka

Najprivlačnije vrste na otvorenom su vatreni trn, japanska kurika, hibiskus i ruža, a u zaštićenom prostoru agrumi, oleandar, zvjezdasti jasmin i kužnjak. 

Štete na cvjetovima mogu biti značajne, ali ovakva estetska oštećenja u hortikulturnom rasadničarstvu ne uzrokuju značajne ekonomske gubitke jer su razvijenost i veličina biljke važniji parametri od prisutnosti cvjetova. Odrasli insekti kod ishrane ne oštećuju plodnicu cvijeta te tako ne utiču na zametanje plodova.

Nova štetočina prijeti voćnjacima i vinogradima - već je u Evropi?

Prema tome, kod ukrasnih vrsta koje se uzgajaju zbog ljepote plodova, kao na primjer kod nekih varijeteta agruma, štete nemaju negativan uticaj. Dok u proizvodnji rezanog cvijeća one su značajne, ali rijetke zbog rutinskog sprovođenja hemijskih zaštitnih mjera sa ciljem suzbijanja ekonomskih vrsta štetočina kao što su tripsi, lisne vaši i gusjenice.

Ishrana larvi na korijenu ne utiče na razvoj i nema za posljedicu pojavu štete na biljkama, čak i ako se radi o jakom napadu.

Najaktivniji u toplom dijelu godine 

Ovaj insekt dug je 3,2 do 3,9 mm i crne je boje. Krila su mu sjajna i imaju sitna, okruglasta, gusto i nepravilno raspoređena udubljenja, a na bočnom i vršnom rubu imaju bijele sete što ih razlikuje od drugih srodnih vrsta buhača.

Ima dvije generacije godišnje, a prezimljava u tlu između korijenja. Prezimljene i novorazvijene odrasle jedinke pojavljuju se masovno na prvim cvjetovima domaćinskih biljaka krajem marta i početkom aprila. Odrasli stadiji najaktivniji su tokom sunčanog vremena, odnosno u toplom dijelu godine.

U pošiljci šparoga pronađen novi štetnik koji prijeti evropskim poljoprivrednicima?

Parenje i ovipozicija traju nedjeljama, kod prve generacije u razdoblju od maja do avgusta, što ima za posljedicu da se na napadnutim biljkama istovremeno mogu naći odrasli na nadzemnim dijelovima, a larve i lutke na korijenu. Krajem jula iz zemlje izlaze odrasli stadiji druge generacije.

S obzirom na veliku polifagnost, visok biološki potencijal te sposobnost preživljavanja u uslovima kontinentalne i mediteranske klime, očekuje se njegovo proširenje i u prirodi. Stoga ovaj invazivni štetni insekt predstavlja ozbiljnu prijetnju za mnoge cvjetajuće ukrasne vrste na javnim zelenim površinama, okućnicama, u parkovima i vrtovima, što će posljedično zahtijevati sprovođenje odgovarajućih hemijskih mjera zaštite.

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

Ružin buhač Ukrasno bilje Štetočine Invazivna štetočina Luperomorpha xanthodera


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.