Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Invazivni štetnik
  • 13.10.2020. 09:00

Ružin buhač: Invazivni štetnik predstavlja prijetnju ukrasnom bilju

Ovaj invazivni štetnik predstavlja ozbiljnu prijetnju za mnoge cvatuće ukrasne vrste na javnim zelenim površinama, okućnicama, u parkovima i vrtovima, što će posljedično zahtijevati provođenje odgovarajućih kemijskih mjera zaštite.

Foto: Flickr/naturgucker.de
  • 1.828
  • 25
  • 0

Ružin buhač, lat. Luperomorpha xanthodera je novi invazivni štetnik pronađen u Hrvatskoj, a porijeklom je iz Kine. Napada ukrasno bilje, a najviše ga privlače mirisni cvjetovi bogati peludi.

Kako piše u Glasilu biljne zaštite br. 4/2020 kod nas je prvi puta pronađen prošle godine i to u rasadniku limuna u Rovinju, a kasnije na još 14 lokacija uključujući i kontinentalnu Hrvatsku.

Narušava estetsku vrijednost biljaka

Najprivlačnije vrste na otvorenom su vatreni trn, japanska kurika, hibiskus i ruža, a u zaštićenom prostoru agrumi, oleandar, zvjezdasti jasmin i kužnjak. 

Štete na cvjetovima mogu biti značajne, ali ovakva estetska oštećenja u hortikulturnom rasadničarstvu ne uzrokuju značajne gospodarske gubitke jer su razvijenost i veličina biljke važniji parametri od prisutnosti cvjetova. Odrasli kukci kod ishrane ne oštećuju plodnicu cvijeta te tako ne utječu na zametanje plodova.

Novi štetnik prijeti vinogradima i voćnjacima - već je u Europi?

Stoga kod ukrasnih vrsta koje se uzgajaju zbog ljepote plodova, kao na primjer kod nekih varijeteta agruma, štete nemaju negativan utjecaj. Dok u proizvodnji rezanog cvijeća one su značajne, ali rijetke zbog rutinskog provođenja kemijskih zaštitnih mjera s ciljem suzbijanja gospodarskih vrsta štetnika kao što su tripsi, lisne uši i gusjenice.

Ishrana ličinaka na korijenu ne utječe na razvoj i nema za posljedicu pojavu štete na biljkama, čak i ako se radi o jakom napadu.

Najaktivniji u toplom dijelu godine 

Ovaj kukac dug je 3,2 do 3,9 mm i crne je boje. Pokrilja su mu sjajna i imaju sitna, okruglasta, gusto i nepravilno raspoređena udubljenja, a na bočnom i vršnom rubu imaju bijele sete što ih razlikuje od drugih srodnih vrsta buhača.

Ima dvije generacije godišnje, a prezimljava u tlu između korijenja. Prezimljeni i novorazvijeni odrasli kukci pojavljuju se masovno na prvim cvjetovima domaćinskih biljaka potkraj ožujka i početkom travnja. Odrasli su stadiji najaktivniji tijekom sunčanog vremena, odnosno u toplom dijelu godine.

U pošiljci šparoga pronađen novi štetnik koji prijeti europskim poljoprivrednicima?

Parenje i ovipozicija traju tjednima, kod prve generacije u razdoblju od svibnja do kolovoza, što ima za posljedicu da se na napadnutim biljkama istovremeno mogu naći odrasli na nadzemnim dijelovima, a ličinke i kukuljice na korijenu. Krajem srpnja iz zemlje izlaze odrasli stadiji druge generacije.

S obzirom na veliku polifagnost, visok biološki potencijal te sposobnost preživljavanja u uvjetima kontinentalne i mediteranske klime, očekuje se njegovo proširenje i u prirodi. Stoga ovaj invazivni štetnik predstavlja ozbiljnu prijetnju za mnoge cvatuće ukrasne vrste na javnim zelenim površinama, okućnicama, u parkovima i vrtovima, što će posljedično zahtijevati provođenje odgovarajućih kemijskih mjera zaštite.

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

Ružin buhač Ukrasno bilje Štetnik Invazivni štetnik Luperomorpha xanthodera


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]