Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita ruža
  • 12.09.2022. 07:30

Ružina osa šiškarica raste u čupavoj loptici - makaze u ruke!

Zbog izuzetno lijepog izgleda često se dešava da ih narod unosi u kuću. No, može vam se desiti da se prostorija veoma brzo ispuni s malim osicama

Foto: Ranka Vojnović
  • 161
  • 12
  • 0

Jesen je vrijeme kada na grmovima ruža uočavamo čudne, čupave izrasline u formi loptice. Najčešće se javljaju na divljim ružama, ali i na neki pitomim kultivarima. Više ih ima ako je biljka pod stresom. Suša, visoke temperature, ali i višak vlage mogu uticati na njihovu veću pojavu.

Na početku su male, svjetlozelene, a zatim se povećavaju, dobivaju zelenu boju i crveno obojene čuperke. U periodu zime i proljeća se sasuše i postaju smeđe.

Male osice

Ove neobične izrasline nastaju djelovanjem ružine ose šiškarice Diplolepis rosae. Ženka unutar lisnog pupoljka polaže do 60 jaja iz kojih se izlegu bijele larve koje život provode zaštićene u okrugloj šiški.

Mlade šiške na divljoj ruži

Tokom svojih aktivnosti one stvaraju materije koje izazivaju abnormalan rast pupoljka. Unutrašnjost je ispunjena brojnim komorama u kojima se razvijaju larve sve do proljeća. Šiške mogu dostići promjer do 10 cm. Sedam dana poslije polaganja jaja izlegu se larve koje se hrane unutrašnjim hranjivim tkivom ove tvorevine. Konačni razvoj se završava krajem oktobra, a larve se prestaju hraniti i prelaze u formu predlutke u kojoj ostaju do proljeća.

Ženke su duge oko 4 mm. Tijelo je crne boje, a dijelovi stomaka i nogu su žutocrveni. Najviše se razmnožavaju partogenetske. Mužjaci su sitniji, crni i ima ih manje od jednog postotka u populaciji.

Makaze u ruke!

Brojne su parazitske osice koje uništavaju ovu populaciju. Štete su prvenstveno estetske. Najbolje je da se uklone mehanički, odsiječe grančica sa šiškom, i sve spali.

Izgled šiški početkom septembra

Zbog izuzetno lijepog izgleda često se dešava da ih narod unosi u kuću. Odsijecanjem grančica sa dekorativnim lopticama ne prestaje razvoj larvi i može vam se desiti da se prostorija veoma brzo ispuni s malim osicama.


Tagovi

Diplolepis rosae Ruže Ružina osa šiškarica Štetočine ruže Osica Čupava loptica Grm ruže


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !