Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uređenje vrta
  • 11.01.2020. 13:30

Sadnja ukrasnog drveća i grmlja u vrtu

Brzo će proljeće i vrijeme za sadnju drvenastih i grmolikih vrsta u vrtu. Budući da su to višegodišnje biljke koje će ostati duži niz godina na istom mjestu, njihovom odabiru i sadnji treba posvetiti više vremena.

Foto: Depositphotos/loflo69
  • 14.775
  • 270
  • 0

Ukrasno drveće i grmovi su višegodišnje biljke koje niz godina ostaju na istom mjestu pa im prilikom planiranja vrta i sadnje moramo posvetiti posebnu pozornost. Oni našem vrtu daju strukturu, pružaju hladovinu i staništa su za male životinje, a dolaze do izražaja svojim obrisima, bojama, teksturama kore, listova i cvjetova te popunjavaju volumen vrta. Također, proizvode kisik, smanjuju zagađenja i eroziju tla.

Najbitnija je konačna visina stabla 

Prije samog odabira stabala i(li) grma koje ćemo posaditi, potrebno je istražiti vrstu koju želimo. Jedna od najbitnijih stavki je krajnja visina stabla i koliko je vremena potrebno da ju dosegne. Budući da neke vrste polako rastu i u početku bi se mogle vrlo dobro uklopiti u mali vrt, ali kako napreduju, vremenom bi mogle blokirati svjetlost i čak oštetiti temelje kuće.

Mnoge vrste stabala svoju konačnu veličinu i ljepotu dostižu nakon 15 do 20 godina pa je to razlog zašto se često greške vide kada biljka dostigne svoj maksimum, a onda se mora ukloniti jer je prerasla sadno mjesto.

Hoćeš posaditi drvo? Može! Ali napravi to pametno i odgovorno!

Postoje razne vrste drveća, a krasi ih njihova posebnost i privlačnost. S obzirom na vrstu drveća i mjesto u vrtu postoje brojni načini uzgoja. Pa se tako drveće može uzgajati u obliku drvoreda, neformalno ili kao pojedinačno.

Sadnja mora biti unaprijed planirana, a prije svake sadnje moramo imati na umu to da drveće i grmlje koje posadimo više ne presađujemo. Potrebno je istražiti i koje mjesto u vrtu mu odgovara, a općenito ukrasno drveće ne podnosi sjenu drugih biljaka pa je prvi korak potražnja za prostranim i svjetlim mjestom.

Tlo i sadnja

Biljke se ne smiju saditi u mokro tlo, tj. zemlja treba biti suha do vlažna i struktura tla mrvičasta. Prije nego što počnemo saditi moramo prekopati tlo da se ono dubinski prorahli i prozrači, a to je najbolje napraviti u kasnu jesen. Glinasta tla su loše drenirana i zadržavaju previše vode i nisu dovoljno prozračna pa bi takvu zemlju trebalo poboljšati.

Potrebno je iskopati dovoljno veliku rupu, a dno i stijenke jame ne bi trebale biti zbijene kako se uslijed jakih kiša voda ne bi skupljala i ne bi dolazilo do truljenja korijenja. Za veća stabla nakon sadnje postavljaju se kolci kao oslonci.

Što se orezuje u jesen, a što ne?

Također, ukoliko niste sigurni gdje biste posadili stablo možete ga uzgajati i u loncu što je naročito poželjno kod vrsta ukrasnog drveća kojima ne paše zima pa ih je lakše zaštiti.

Gnojidba

Želite li pognojiti tlo prije sadnje ili je lošija kvaliteta tla u koje sadite biljku, pomiješajte iskopanu zemlju sa supstratom ili kompostom. Svježi satajski gnoj ili organska gnojiva ne smiju doći u direktan kontakt s korijenjem, a oko posađene biljke se može staviti sloj pokošene trave, kravljeg gnoja i malč.

Najčešće vrste za sadnju u vrtovima

  • Japanski javor (Acer palmatum) - On neće zauzeti puno mjesta, njegovo lišće tijekom jeseni izgleda jako atraktivno. Uzgaja je se na zaštićenom i osunčanom mjestu, a preferira blago kisela i vlažna tla, navodi gardenersworld.
  • Magnolija - Poznata je po svojim velikim i mirisnom cvjetovima koji su u bijelim do ružičastim nijansama. Ona uspijeva na suncu ili laganoj sjeni, a najbolje ju je saditi na mjestima koja su zaštićena od jakog vjetra i mraza. Vrlo su pogodne kao pojedinačna stabla na travnjaku, a sade se u travnju.
  • Merala (Amelanchier ovalis) - Listopadni grm ili drvce koje naraste od 4 do 6 metara, maksimalno cvate u travnju sitnim snježnobijelim cvjetovima skupljenim u uspravne bogate cvatove. Plod joj je crvenocrna bobica, jestiva i blago kiselog okusa koja dozrijeva od lipnja do kolovoza te je bogata vitmainima. Voli kisela tla i puno sunca.
  • Forzicija - Sadi se na sunčana ili polusjenovita mjesta, a naraste do 3 metra. Cvjeta u rano proljeće, žutim cvjetovima. Odgovaraju joj tla rahla tla bogata humusom i smanjenom vlagom.
  • Japanska trešnja - Manje je ukrasno drvo koje naraste u prosjeku između 8 i 12 metara, sadi se u rano proljeće ili jesen na sunčana mjesta, a voli kiselo tlo s pH između 4,7 i 7,5.
  • Jasmin - Voli sunčana i sjenovita područja, naraste do 5 metara, a opseg krošnje mu je oko 2 m. Intenzivnog je mirisa i cvjetovi su mu bijele boje, a proljeće je idealno vrijeme za sadnju.
  • Jorgovan - Voli jako puno sunca, ali podnosi i blagu sjenu, a uspijeva na humusnom i blago vapnenastom tlu. Najbolje vrijeme za sadnju je u proljeće ili u jesen na razmacima od 1,5 do 4,5 metara, ovisno o vrsti.
  • Paulovnija - Optimalna pH vrijednost tla za njen uzgoj je između 5 i 8, a sadnja se obavlja isključivo u proljeće (najčešće sredinom svibnja, kada prođe opasnost od mrazeva). Visina stabla može dostići i 20m pa treba biti vrlo oprezan pri izboru mjesta za ovo drvo. 
  • Divlji kesten - Za sadnju i njegov uzgoja pogodna su plodna, dobro drenirana i umjereno vlažna tla blago kisele ili neutralne pH reakcije. Razmnožava se sjemenom koje će, ako je posijano u proljeće, proklijati nakon tri do četiri tjedna. Razmnožavati se može i tako da se mlade biljke koje se ponekad mogu pojaviti pored stabala presade na željeno mjesto ili da se kupe sadnice. 
  • Tisa, lovor - Ova se grmolika stabla mogu oblikovati u topijare raznih oblika što može izgledati vrlo privlačno u vrtu. 

Tagovi

Ukrasno drveće Ukrasno grmlje Uređenje vrta


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]