Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj sanseverije
  • 23.02.2019. 07:30

Sanseverija - uzgoj i razmnožavanje

Sanseverija ili sablja je idealna sobna biljka za sve zaposlene i zaboravne ljubitelje sobnih biljaka. Ne voli pretjerano zalijevanje, a njeni cvjetići svojim mirisom podsjećaju na vaniliju.

Foto: Bigstockphoto/tverkhovinets
  • 4.186
  • 124
  • 0

Sanseverija je poznata pod nazivima sablja, sabljarka, indijansko pero i svekrvin jezik. Pripada rodu Sanseveria koji obuhvata više od 50 vrsta, a kao sobne biljke uzgaja se 10 vrsta. Postoje varijeteti koji se razlikuju po veličini, boji, širini i obliku lista. U našim domovina najčešće su obične sanseverije čiji mesnati, uspravni listovi mogu narasti do 100cm. Boja lista kod oviih sanseverija je zelena sa manje ili više izraženim šarama. Sanseverije sa žutim obrubom listova i niske sanseverije sa širim listovima su nešto manje prisutne. U posljednje vrijeme sve su popularnije cilindrične sanseverije čiji listovi se mogu preplitati u različite oblike.

Ovo je veoma otporna biljna vrsta koja potiče iz stepskih područja Afrike. Dobila je ime po princu od San Severa. U Evropi je postala popularna od 18. stoljeća. Odlikuje se otpornošću i skromnim zahtjevima. Odlična je za prečišćavanje vazduha u prostorijama. Ukoliko imate malu djecu koja vole sve stavljati u usta bolje da saksije sa sanseverijama držite na povišenom mjestu, jer neke sorte mogu izazvati dijareju ukoliko se pojede njihovo lišće.

Uslovi uzgajanja sanseverije

Ukoliko nemate mnogo vremena koje bi ste posvetili sobnim biljkama onda su sanseverije pravi izbor za vas. Sanseverije se presađuju svake 2 do 3 godine u malo veće posude. Zemlja u koju sadimo sanseverije treba da je rahla i propusna. Za sadnju koristiti pliće i šire saksije, jer imaju plitak korjen.

Ne treba je previše zalijevati, jer je podložna trulenju. Prilikom zalijevanja obratiti pažnju da voda za zalijevanje ne dospije u središte biljke. Ukoliko se voda zadržava  u središtu biljnog busena izazvaće trulenje biljke. Zalijevanje obaviti kada se zemlja u saksiji prosušila. Ljeti je zalijevanje češće i obilnije, dok se zimi zalijevanje smanjuje. Voda iz tanjirića ispod saksije treba se izliti. Za zalijevanje koristiti vodu sobne temperature.

Dobro rastu i u prostorijama koje imaju slabo osvjetljenje. U tom slučaju će šare na listovima biti slabije izražene. U svijetlim prostorijama sanseverije će cvjetati. Njihovi cvjetovi su mali i neugledni, ali imaju miris koji podsjeća na miris vanilije.

Mogu stajati i uz radijator 

Visoka vlažnost vazduha i zemlje ne odgovara ovim biljkama. Mogu se postaviti blizu radijatora, jer im ne smetaju manjak vlage i temperatura vazduha. Ne podnose direktnu Sunčevu svjetlost.

Tokom zime saksije sa sanseverijama držati u prostoriji gdje temperatura ne pada ispod 10°C. U suviše hladnoj prostoriji prestaje sa rastom, teško se oporavlja i često propada. Optimalna temperatura tokom zime je od 14 do 16°C, a tokom ljeta od 18 do 25°C.

Ne treba je premještati sa jednog mjesta na drugo, jer su sanseverije osjetljive na pomjeranje. Jednom mjesečno potrebno je dodati đubrivo za zelene biljke.

Presađivanje i razmnožavanje sanseverija

Sanseverije se razmnožavaju djelenjem ili lisnim reznicama. Djelenje biljke je lakši i jednostavniji način razmnožavanja. Tokom proljeća kada se presađuju biljke sanseverije možemo podijeliti i na taj način razmnožiti.

Biljke se presađuju kada vidimo da im je saksija postala tijesna. To je vidljivo kada biljka počne da se izdiže iz saksije i dolazi do ogoljavanja korijena. Da bi spriječili isušivanje korijena biljka se presađuje u veću saksiju. Saksija treba da je samo malo veća, jer presađivanje u mnogo veću saksiju može dovesti do šoka i propadanja biljke.

Biljke pažljivo izvaditi iz saksije i razdijeliti korijen ukoliko želimo da razmnožimo sanseveriju. Na dno nove saksije staviti drenažni sloj koji će obezbjediti oticanje suvišne vode. Korijen sanseverije se postavi na sloj zemlje iznad drenažnog sloja, zatim prekriti završnim slojem zemlje i zaliti. Saksiju sa biljkom staviti na svijetlo i toplo mjesto. Ponovno je zaliti tek kad se zemlja prosuši.

Sanseverije sa žutim rubom je preporučljivo razmnožavati dijelenjem. Ukoliko se razmnožavaju reznicama izgubiće žuti rub po kome su prepoznatljive.

Za razmnožavanje reznicama uzeti najrazvijenije listove sanseverije. Vršni dio i dio uz osnovu odsjeći i odbaciti. Za razmnožavanje se koristi središnji dio lista. Ovaj dio se isječe na komade dužine od 5 do 7cm. Na donjem dijelu svakog komada napraviti plitak isječak u obliku slova V. Isječak se pravi samo na donjoj strani i treba paziti da se ne okrene komad naopačke. Ukoliko odsječeni komad okrenete naopačke i gornji dio zabodete u zemlju iz njega se neće razviti korijen i nećete dobiti novu biljku. Isječene komade ostavite da se malo osuše kako bi rane od reza zacijelile.

Dovoljno je nekoliko sati da ih ostavimo da se prosuše. Pripremljenje komade utisnuti u pripremljene saksije koje smo ispunili pjeskovitim supstratom na dubinu do 2cm i zalijte vodom. Saksiju držati u toploj prostoriji. Zemlja u saksiji se ne smije skroz osušiti. Redovno zalijevajte reznice. Nakon jednog do dva mjeseca iz reznica će se razviti nove biljke. Kada se formiraju 3 lista mlade biljčice se mogu presaditi u zasebne saksije.


Tagovi

Sanseverija Svekrvin jezik Sabljarka Plitak korijen Otporna biljka Razmnožavanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.