Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 04.01.2023. 07:30

Semenske bombe za laku setvu cveća - bez oranja i kopanja

Lako ih je napraviti, a još se lakše seju. Izbor semena je na vama.

Foto: Depositphotos/HeikeRau
  • 343
  • 27
  • 0

Za semenske bombe se pretpostavlja da su nastale u Aziji, Japanu ili Tajlandu, ali postoje tvrdnje da potiču iz Grčke. Sada se koriste širom sveta, a najviše su vezane za gerilsko baštovanstvo. Njihova priprema je laka, kao i setva. Nema oranja i kopanja. Daju mogućnost setve cveća, ali i drugih biljnih vrsta.

Zima je idealan period godine kada ih možete pripremiti i iskoristiti na proleće. Predstavljaju mešavinu zemlje, semena i đubriva. Idealne su za zasejavanje praznih parcela, velikih opustošenih površina, pošumljavanje i setvu ukrasnog bilja.

Recept za pripremu

Biće vam potrebno: gumene rukavice, posuda za pripremu i tacna za sušenje. U posudu stavite dva dela zemlje (jedan možete da zamenite kompostom), pet delova gline u prahu, jedan do dva dela vode i jedan do dva dela semena. Zemlju i glinu izmešajte uz postepeno dodavanje vode. Količina vode zavisi od moći upijanja. Mešajte dok ne dobijete masu sličnu plastelinu u koju dodajete semenke koje ravnomerno rasporedite u masi.

Ginura donosi sreću, kaže narodno verovanje - kako je uzgajati?

Uzmite male komadiće gline i napravite kuglice prečnika do tri centimetra. Poređajte ih na tacnu i pustite da se osuše na sobnoj temperaturi sledeća dva do tri dana. Najbolje ih je čuvati u zatvorenim kartonskim kutijama na suvom i toplom mestu.

Setva "bombi"

Prilikom setve ih nije potrebno zakopavati i zalivati, a najbolje ih je posejati na proleće kada je dovoljno toplo, mart i april. Za setvu odaberite vreme pre najavljene kiše. Biće dovoljno da ih samo spustite na površinu zemlje. 

Koje biljne kulture se sade u jami i kako pripremiti zemljište?

Izbor semena je veliki. Koriste se neven, cinija, kadifica, mačja trava, zvončići, jaglaci, trandavilje, digitalis, kordoline, ukrasna hajdučka trava, ukrasni trputac i mnoge druge vrste cveća i ukrasnog bilja. Možete iskoristiti i seme lekovitog bilja. Birajte vrste koje dodajete prema vremenu setve.


Tagovi

Setva cveća Gerilski baštovani Semenske bombe Setva semena


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao