Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita cveća
  • 15.09.2018. 11:00

Septembar idelan za negu cveća

Ukoliko želite da promenite trenutni izgled vašeg vrta, septembar je idealan za sadnju i presađivanje zimzelenih biljaka i perena, kao i sadnju lukovica, koje cvetaju tokom proleća i leta, jer će se lakše primiti.

Foto: Bigstockphoto / Gorilla
  • 909
  • 20
  • 0

Baštovani imaju običaj da kažu da je septembar kao mesec maj, uvek  i u većini slučajeva idelan za radove u vrtu. Iza nas je atipično leto, u kojem su se smenjivali dugi kišni i tropski periodi i klimatski uslovi, koje čovek ne može da kontroliše. Ipak, ovakve promene vremena za većinu baštenskog rastinja bile su bolje nego prošlogodišnji uslovi.

"Biljke su dobile vodu u onom momentu kada im je nedostajalo. Opstale su bolje, posmatrajući u odnosu na prošlu godinu, kada se dosta biljaka osušilo, kada je došlo do pucanja zemlje od suše. Koliko god zalivali, samo ste održavali biljku bez nekog određenog prirasta. Ove godine sve izgleda idealno, jer su jul i avgust delovali kao da je maj", kaže rasadničarka Slađana Radosavljević.

Idealne temperature u septembru

Temperature do 30°C u septembru, a nakon toga i miholjsko leto, idealni su za rad u vrtu uz optimalnu temperatru za presađivanje za sadnju, za orezivanje i za sve ono što niste mogli da stignete u toku toplog perioda.

Hortenzije
Hortenzija (Foto: Slađana Radosavljević)

"Treba voditi računa i o orezivanju biljaka. Neke biljke vole da budu orezane u ovom momentu, a neka pak da sačekaju proleće kada se izbegne opasnost od mraza. Lavanda je, na primer, među biljkama koje treba ostaviti za proleće. Potrebno je da prođe period od orezivanja do mraza da ona ne bi izmrzla", kaže Radosavljevićeva.

Jesenja sadnja za mirniju zimu

Rasadničari uvek preporučuju i jesenju sadnju, jer se na taj način biljke do proleća bolje adaptiraju. Ukrasno žbunje, kao i ukrasne biljke, idealne su za sadnju u ovom periodu, odnosno sve ono što će cvetati naredne godine. Kako kaže Slađana, njen favorit su zimzelene varijante i viole. Jesenje perene su: vrbičica, gaura, sunčanica, helenijum, srebrna sveća.

Jesenja sadnja lukovica cveća

Iskoristite ove dane, između leta i jeseni, da vašem dvorištu date lep i uredan izgled. Iako će vam se učiniti da tu baš i nema malo posla, ne zaboravite da će vam cveće i biljke to višestruko vratiti.


Tagovi

Cveće Jesenja sadnja cveća Orezivanje cveća Slađana Radosavljević


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.