Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 04.01.2023. 07:30

Sjemenske bombe za laku sjetvu cvijeća - bez oranja i kopanja

Lako ih je napraviti, a još se lakše siju. Izbor sjemena je na vama.

Foto: Depositphotos/HeikeRau
  • 2.573
  • 152
  • 0

Za sjemenske bombe se pretpostavlja da su nastale u Aziji, Japanu ili Tajlandu, ali postoje tvrdnje da potječu iz Grčke. Sada se koriste širom svijeta, a najviše su vezane za gerilsko vrtlarstvo. Njihova priprema je laka, kao i sjetva. Nema oranja i kopanja. Daju mogućnost sjetve cvijeća, ali i drugih biljnih vrsta.

Zima je idealno razdoblje godine kada ih možete pripremiti i iskoristiti na proljeće. Predstavljaju mješavinu zemlje, sjemena i gnojiva. Idealne su za zasijavanje praznih parcela, velikih opustošenih površina, pošumljavanje i sjetvu ukrasnog bilja.

Recept za pripremu

Bit će vam potrebni: gumene rukavice, posuda za pripremu i pladanj za sušenje. U posudu stavite dva dijela zemlje (jedan možete zamijeniti kompostom), pet dijelova gline u prahu, jedan do dva dijela vode i jedan do dva dijela sjemena. Zemlju i glinu izmiješajte uz postepeno dodavanje vode. Količina vode ovisi od moći upijanja. Miješajte dok ne dobijete masu sličnu plastelinu u koju dodajte sjemenke koje ravnomjerno rasporedite u masi.

Ginura donosi sreću, kaže narodno vjerovanje - kako je uzgajati?

Uzmite male komadiće gline i napravite kuglice promjera do 3 cm. Poredajte ih na pladanj i pustite da se osuše na sobnoj temperaturi sljedeća dva do tri dana. Najbolje ih je čuvati u zatvorenim kartonskim kutijama na suhom i toplom mjestu.

Sjetva "bombi"

Prilikom sjetve ih nije potrebno zakopavati i zalijevati, a najbolje ih je posijati na proljeće kada je dovoljno toplo, ožujak i travanj. Za sjetvu odaberite vrijeme prije najavljene kiše. Bit će dovoljno da ih samo spustite na površinu zemlje. 

Izbor sjemena je veliki. Koriste se neven, cinija, kadifica, mačja trava, zvončići, jaglaci, trandavilje, digitalis, kordoline, ukrasna hajdučka trava, ukrasni trputac i mnoge druge vrste cvijeća i ukrasnog bilja. Možete iskoristiti i sjeme ljekovitog bilja. Birajte vrste koje dodajete prema vremenu sjetve.


Tagovi

Sjetva cvijeća Sjemenske bombe Sjetva sjemena


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.