Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Milan Friščić
  • 28.10.2019. 15:00
  • Varaždinska, Mali Bukovec

Spremno za blagdan Svih svetih: 15.000 multiflora i 10.000 krizantema s OPG-a Friščić

Uoči blagdana Svih svetih, posao na OPG-ima koji proizvode cvijeće, gotovo ne prestaje. Prije deset godina s još devet ovdašnjih proizvođača cvijeća, osnovali smo zadrugu, jer kad ste samostalan OPG teško se možete probiti do velikih trgovačkih lanaca. Ovako, zajednički, puno nam je lakše ići naprijed i opstati na tržištu, ističe Milan Friščić.

Foto: Sandra Špoljar
  • 2.272
  • 301
  • 0

Nedjelja je, a na OPG-u Milana Friščića u Malom Bukovcu, mjestu u Varaždinskoj županiji, predaha nema. Proizvodnjom cvijeća bave se od 1984. godine, a u vrijeme uoči blagdana Svih svetih, s poslom se gotovo ne prestaje.  

"Čim jedan kombi napunimo multiflorama i rezanim krizantemama, suprug Milan robu odvozi do skladišta velikih trgovačkih lanaca, na tržnice i manje trgovine u Zagrebu. Danas smo posebno u gužvi, jer se bojimo najavljenog zahlađenja, a dio cvijeća nam je još na otvorenom, pa bi barem taj dio htjeli isporučiti kupcima, prije no što temperature padnu“, priča nam Đurđica Friščić dok istovremeno poslužuje dvoje kupaca na kućnom pragu.

Sve više cvjećara osniva zadruge radi lakšeg proboja na tržište

Cvijeće s ovoga gospodarstva svoje kupce čeka na policama trgovačkih centara u cijeloj zemlji, kao i na zagrebačkoj tržnici Dolac te veleprodaji na Žitnjaku.

“Isporučit ćemo oko 15 tisuća multiflora i 10 tisuća rezanih krizantema. Prije deset godina s još devet ovdašnjih proizvođača cvijeća, osnovali smo zadrugu, jer kad ste samostalan OPG teško se možete probiti do velikih trgovačkih lanaca. Ovako, zajednički, puno nam je lakše ići naprijed i opstati na tržištu“, ističe Milan.

Milan, Filip i Đurđica Friščić 

Najveća je potražnja za bijelim i žutim cvijećem, pa upravo na takvo otpada 60% proizvodnje Friščićevih, dok ostatak čine razne druge boje. Jer prema tome se, kažu, ravnaju već od same sadnje. Nedostatak ili višak pojedine boje multiflore ili krizanteme može ozbiljno utjecati na zaradu, pogotovo kad je riječ o OPG-u koji cvijeće proizvodi na četiri tisuće kvadratnih metara plastenika i staklenika te dva hektara otvorenog prostora. Cijelu nedjelju s roditeljima je marljivo radio i sin Filip, učenik četvrtog razreda Strojarske i prometne škole u Varaždinu.

Nekad se od cvjećarstva solidno živjelo, ali sad više ne

“Pomažem roditeljima, ali još nisam siguran hoću li nastaviti posao s cvijećem. Jer troškovi repromaterijala, zemlje, grijanja, plaćanja radnika, prevoza i sličnog, svake su godine sve veći, a mi cijene nismo mijenjali tko zna koliko dugo. Roditelji su i sestru i mene, mogu tako reći, podigli i školovali zahvaljujući cvijeću i bit ću iskren, nikad nam ništa nije falilo. Ali otkako i sam puno radim na gospodarstvu i gledam te troškove, sve sam nekako sigurniji da ću odabrati posao vozača kamiona. Pogotovo sad kad sam još mlad, ceste me nekako zovu i privlače.

Mislim da bi se situacija u ovoj djelatnosti jedino mogla popraviti da svi proizvođači cvijeća sjednu za stol i dogovore kako će ubuduće proizvoditi manje, ali malo povisiti cijene. Znam da to kupcima ne zvuči privlačno, ali s naše strane, to bi jedino bilo pametno napraviti“, iskren je 17-godišnji Filip, dok s ocem utovaruje rezane krizanteme u jedan od kombija.

Niti ovaj blagdan neće proći bez krizantema iz Nizozemske

Kćerka Ana i zet Nikola također u slobodno vrijeme pomažu obitelji, no zaposleni su u tvrtkama koje nemaju veze s poljoprivredom. Sigurna plaća i slobodni vikendi, prevagnuli su pred poslom na zemlji, koji ne pruža nikakvu garanciju. Ostatak obitelji im ne zamjera, kao što neće ni Filipu, ukoliko odluči raditi u struci.

Plastenik obitelji Friščić 

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore prošle je godine u Hrvatsku uvezeno 1.797 tona rezanog cvijeća u vrijednosti 9,9 milijuna eura, što u usporedbi s 2017. predstavlja rast od 19,5 posto. Povodom blagdana Svih svetih uvoz cvijeća u listopadu poraste u prosjeku za 50-ak tona, a većina tog rasta otpada na krizanteme iz Nizozemske, čiji se uvoz tradicionalno povećava u listopadu.  


Fotoprilog


Tagovi

OPG Friščić Mali Bukovec Krizanteme Multiflore Blagdan Sveih svetih Cvjećarstvo


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.