Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Njega orhideja
  • 29.04.2018. 09:00

Spustite rolete, zaštitite orhideje

Orhideje najljepše cvjetaju ako stoje na prozoru, ali im direktno sunce može naštetiti. Sunčani dani su krenuli i "pržit" će cijelo proljeće i ljeto, zato ih ne zaboravite zaštititi i pravilno zalijevati.

Foto: Biljana Nenković
  • 8.543
  • 323
  • 0

Donedavno su orhideje smatrane skupocjenim i nedostižnim cvijećem u našim uvjetima. Čekali smo da ih dobijemo na poklon i uživali u cvijetu, nadajući se da će što duže potrajati. Ali izgleda da su zavoljele nas i naše podneblje! Uz malo pravilne njege opstaju na našim prozorima. To je mjesto koje im ublažava nostalgiju za tropskim krajevima. U ovom razdoblju i narednih nekoliko ljetnih mjeseci, obavezno ih treba zaštititi od direktne sunčeve svjetlosti, kako vam trud ne bi propao.

Nije svejedno kako je orijentiran prozor

Treba znati i da bi orhideja napredovala i bogato cvjetala, nije svejedno kako je orijentiran prozor s kojeg dolazi svjetlost. Najviše sorti uspijeva na prozorima koji su okrenuti sjevernoj strani, a zatim na južnoj ili zapadnoj. Kada procijenite da je sunce previše jako, obavezno zaštitite biljke. Spustite roletu ili navucite zavjesu kako bi ih zaštitili, i one će nastaviti napredovati i dati cvjetove.

Orhideje, dakle, vole svjetlost, ali i apsorbiraju vlagu iz zraka. Zato je idealno mjesto za nju u kući kuhinjski ili prozor u kupatilu. Ako vam se ne sviđa da tegla stoji baš u ovim prostorijama, imajte na umu da morate vlažiti zrak oko orhideje, jer ipak ona potječe iz tropskih krajeva.

Pravila za zalijevanje

Orhideje traže pravilno zalijevanje. Nije komplicirano, samo se moraju poštivati pravila. Možete ih orošavat odstajalom vodom, ali prskate samo lišće, stablo i korijen. Cvjetove - nikako. Zalijevajte ih jednom tjedno preko cijele godine i to tako što zapravo potopite - napunite teglicu do vrha vodom i ostavite oko 10 minuta da se višak vode ocijedi. Tijekom cvjetanja razmak između zalijevanja je tri dana. Između dva polijevanja, zemlja mora biti prosušena. Ako ste je tek presadili, nikako je nemojte odmah zalijevati, već pričekajte da prođe oko tjedan, dva.

Orhideje
Orhideja cvjeta dva do tri puta godišnje

Kako da orhideja brže i ljepše cvjeta

Orhideja cvjeta dva do tri puta godišnje, a pauza između cvjetanja potraje ponekad i po nekoliko mjeseci. Želite li da vaša orhideja brže procvjeta, a da je ne opteretite vlagom u teglici, postoji trik. U teglicu s orhidejom stavite nekoliko kockica leda, i nastavite s redovnim ritmom zalijevanja. Orhidejama odgovara i temperaturna razlika. Tijekom toplog proljeća i u ljetnim mjesecima tijekom noći možete je staviti na prohladno mjesto, kao što je terasa ili u prostoriju koja se ne grije. Za uspješan uzgoj orhideja birajte prihranu koja sadrži manje količine dušika, a više fosfora.

Prozirna teglica za praćenje stanja

Stanje vlažnosti zemlje u kojoj je orhideja najbolje se prati prema boji korijena. Ako je izrazito zelen, korijen je dobro hidriran i orhideja ima dovoljno vlage. Ako posivi i smežura se, odmah ga potopite u vodu. Zbog toga je idealno da teglica bude prozirna, jer ćete po boji korijena najbolje vidjeti stanje biljke. Ako vam prozirna teglica nije dovoljno dekorativna, možete smjestiti u neku običnu i izvaditi kada je potrebna kontrola korijena.

Kada presaditi orhideju?

Pravo vrijeme za presađivanje orhideje je kada primijetite da je korijen zauzeo cijelu teglicu ili je počeo izlaziti napolje. Najbolje je taj posao obaviti između svibnja i lipnja ali nećete pogriješiti i ako je presadite u ranu jesen, kada orhideja nije u cvatu. Računajte i na to da je prosječna duljina cvjetanja orhideje tri mjeseca.


Tagovi

Orhideja Prozor Zalijevanje Prihrana Presađivanje


Autorica

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!