Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Balkonsko cveće
  • 07.04.2019. 17:00

Šta da zasadite na svojoj terasi, a da vam svi zavide

Pre nego što počnete da sadite cveće, trebalo bi da se raspitate koje cveće uopšte odgovara vašoj terasi. Jedno od osnovnih pravila je to na kojoj strani sveta se nalazi vaš balkon.

Foto: Depositphoto/Wavebreakmedia
  • 14.103
  • 125
  • 0

Svedoci smo da se poslednjih godina uglavnom grade minijaturni stanovi sa manjim terasama, a jedina oaza stanara njihova je terasa. Na žalost, pokazalo se da te male oaze imaju veoma loše uslove za rast i razvoj biljaka i cveća. Naime, terase ili su izložene  suncu, kiši, vetru, nalaze se blizini zida i prozora ili se nalaze u hladovini. Zbog svih ovih stvari, treba znati kako da pravilno izaberete vrstu cveća. 

Zato pre nego što počnete da sadite cveće, trebalo bi da se raspitate koje cveće uopšte odgovara vašoj terasi. Jedno od osnovnih pravila sadnje balkonskog cveća je na kojoj strani sveta nalazi se balkon.

Ukoliko se on nalazi na jugu, trebalo bi da izaberite biljke koje vole sunčevu svetlost, a ako je kojim slučajem okrenut ka istoku ili zapadu, kupite cveće kom više prija hladovina ili senka. Zato vam donosimo savete kako da izaberete cveće za vašu terasu.   

Muškatla kao klasičan izbor

Jedna od najpoznatijih, odnosno, najpopularnijeg vrsta cveća za balkon su muškatle (Pelargonium). To ne treba da čudi jer je reč o veoma otpornom cveću.

Vrlo otporna biljka i veoma lako se gaji. Reč je o cveću koje voli sunce, a kada se posadi na sunčanom i odgovarajućem mestu, veoma lepo uspeva i ima lepe cvetove. Treba redovno da se zaliva i prihranjuje. Njihovo zalivanje trebalo bi da bude redovno, ali umereno. Tokom letnjih meseci, u kasnijim podnevnim satima kada zađe sunce, muškatle možete da prskate vodom koja je malo odstajala. Ako su noći sveže, ova mera se ne preporučuje.  

Da bi ovo cveće napredovalo, u proleće bi trebalo da se oreže, a nakon toga zalije. Nakon dve godine, bilo bi poželjno da ih zamenite novim mladicama. A kako bi one bile u punom sjaju, odlična prihrana za njih je  rastvor vode i joda - kap joda dodajte u litar vode pa 50 ml rastvora poprskajte po unutrašnjim zidovima saksije. 

Viseće petunije vole sunčana mesta

Jedna od najlepših vrsta cveća koja krasi terasu viseća je petunija. Ovaj atraktivni cvet može od vašeg balkona da napravi  pravi mali rajski vrt. Nije previše zahtevna biljka, a voli sunčana i senovita mesta, vlažno zemljište i redovno prihranjivanje.

Preporuka je da ih zalivate vodom koja je siromašnom krečnjakom (pustite neka odstoji) i jednom nedeljno ih prihranjujte đubrivom za petunije. Kada ih zalivate, vodite računa da ne pokvasite listove. Ukoliko se dogodi da lišće počne da žuti i da se suši, trebalo bi pojačati prihranu.

Verbena idealna za početnike

Verbena je još jedna lepotica poogodna za terasu. Ovu biljku krasi mnoštvo sitnih cvetova raznih boja. Reč je o jednogodišnjoj biljci iz Južne Amerike. Njen uzgoj nije zahtevan pa je zato ovo cveće preporučljivo početnicima. Njih je najbolje saditi u saksije, viseće korpe i žardinjere. Koren biljke mora da bude  zdrav i čisto bele boje. Treba saditi jednu do dve biljke u saksiju, veličine 19 do 21cm.

Verbena voli sunčano i polusenovito mesto, redovno zalivanje i prihranjivanje svake dve nedelje.  Dobro podnosi sušu dok neke sorte neće imati problem ni sa jakim vetrovima i jakim suncem.

Cvećarstvo - šansa Srbije

Zalivanje: Ovo saksijsko cveće redovno se zaliva samo posle sađenja i to dok se biljka ne primi. Kada jednom krene da raste, ne smete preterivati sa količinom vode pri zalivanju. Zalivajte samo kada je zemlja vrlo suva, odstajalom vodom, rano ujutru ili nakon zalaska sunca. Voda ne bi smela da ostane na tacni, ako je gajite u saksiji.

Mladim biljkama treba otkinuti vrh stabljike i to onda kada izrastu dva, tri para listova jer ćete tako da podstaknete žbunast rast.
Prihrana: Prihranjujte biljku jednom u sezoni, odnosno, u proleće kada biljka dostigne visinu od desetak centimetara. Tada se koristi đubrivo na bazi gvožđa.

Bakopa - puzavica neobične forme

Bakopa, u narodu poznatija kao snežna lopta zbog svoje neobične forme, zanimljiva je puzavica. Plavi, beli ili žuti cvetovi na njenim dugim puzećim zelenim granama veoma su zanimljiv ukras, na terasama. Dobro se uklapa sa svim cvećem pogodnim za žardinjere, viseće korpe i saksije. Nega nije komplikovana.  Ova puzavica sa sitnim cvetovima, može da izraste od 50 do 80cm. Voli sunčano i polusenovito mesto, obavezno vlažno zemljište i prihranu tečnim đubrivom za cvetanje.

Kako promeniti boju cvetova hortenzije?

Idealna temperatura za ovu biljku je između 13 stepeni noću i 21 stepen danju. Kada su temperature više od 21 stepen, cvetanje je sporije. Ovu zanimljivu biljku treba redovno zalivati, posebno leti, ali tek kada se zasuši gornji deo zemlje u kojoj se nalazi. Nakon zalivanja, trebalo bi odliti višak vode sa tacne. Ako se zemlja zasuši sedam do 14 dana, neće cvetati, a ako je stalno u vlažnoj sredini onda koren istruli.

Lepi Jova (Impatiens) - podnosi i nepovoljne uslove 

Latinski naziv za biljku je Impatiens i reč je o vrlo atraktivnom cveću koje cveta belim, ljubičastim ili crvenim cvetovima. Posebno su interesantne sorte sa šarenim cvetovima. Mada na prvi pogled, deluje kao nežna i krhka biljka, ovo cveće je idealno za početnike, jer može da podnese i nepovoljnije uslove gajenja. Drugi nazivi ove biljke su: vodenika, Lepa Liza, Pištika, Nedirak.

Ovo cveće voli polusenovita mesta, mada može da uspeva i u potpuno zatamnjenim mestima. Uz redovno zalivanje i prihranu, imaćete atraktivno cveće na balkonu.
Gajenje i prehrana: Lepi Jova prihranjuje se uz svako drugo zalivanje. Koristi se  đubrivo koje ne sadrži fosfor. Između dva zalivanja, sačekajte da se zemlja prosuši. Dok se ne pojave prvi cvetovi, moraćete da sačekate još pet do šest nedelja.

Krtole i lukovice imaju najlepše cvetove!

Ukoliko cveće držite na temperaturama većim od 16 stepeni, cvetanje i rast biće intenzivniji, ali temperature veće od 30 stepeni usporiće ga.
Za njega je pogodan uzgoj u saksiji i žardinjerama, sa dobro propusnom zemljom. Odgovara mu senka i zato ga nemojte izlagati direktnim sunčevim zracima. 

Begonija voli svetla mesta

Beogija važi za veoma osetljivu biljku, a za ovakvu lepoticu vredi se potruditi, pronađite joj odgovarajuće mesto na terasi i u njoj ćete uživati celog leta.
Begonija cveta od jula do septembra, a ima lepe bele, žute, tamnonarandžaste, ljubičaste, crvene ili višebojne cvetove. Ova biljka voli svetlo mesto, ali zaštićeno od direktnog sunca ili polusenku, kao i zavetrinu.
 Zaliva se tek kada se prosuši gornji sloj zemljišta i to ne direktno u saksiju već u posudu ispod saksije. Posle dvadesetak minuta od zalivanja treba da odstranite višak vode iz posude.
Kada se biljka već oformi, prihranjujte je jednom u dve nedelje tečnim đubrivom za cvetnice i obilno je zalivajte, samo pazite da ne pokvasite listove i cvetove.


Tagovi

Uzgoj cveća Prihrana Tečna đubriva Zalivanje Balkonsko cveće


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pravo je vreme za berbu sremuša 🐻

U narodu poznat i kao divlji beli luk i medveđi luk, ovo je biljka koja je hrana, lek, i začin. Nakon buđenja iz dugog zimskog sna, medvedi jedu samo sremuš 2-3 nedelje k...

Više [+]