Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kašikara
  • 17.09.2020. 18:00

Stara vrsta povrća: Lekovitu kašikaru posejte još u septembru

Kašikara voli stalno vlažno, propusno, čak i slano zemljište. Za njen rast naročito su pogodna močvarna mesta, bilo da su svetla ili senovita. Izuzetno je bogata vitaminom C.

Foto: CommonsWikimedia/gailhampshire
  • 618
  • 24
  • 1

Biljke koje su nekada jeli naši stari, vraćaju se na velika vrata. Ili ja barem tako volim da mislim. Sve je više mlađih ljudi čulo za biljku pepeljugu, štir, tušt, znaju da se od koprive ne pravi samo čaj nego da je dobra i u supi ili piti. Da se salata može ukrasiti hranjivim cvetovima maslačka ili nekog drugog jestivog cveća. 

Jedna od takvih biljaka je kašikara (Cochlearia officinalis L.) koja se u narodu naziva još i lazarica, ožičica, zubata. 

Jestivi korovi koji verovatno rastu i u vašem dvorištu

Raširena je po obalama zapadne i severne Evrope, ali i slanim staništima srednje Evrope kao i na istoku našeg kontinenta pa i na Mediteranu. Direktno je bogata vitaminom C, a delovanje kašikare protiv skorbuta poznavali su lekari još u XVI veku. 

Prema nacionalanoj bazi flore Italije Flora Italiana, ova biljka je autohtona u Italiji, Engleskoj, Francuskoj, Španiji, Portugalu, Nemačkoj, Švedskoj kao i u SAD-u. 

Biljka otporna na mraz

Kašikara voli stalno vlažno, propusno, čak i slano zemljište, piše diplomirani inženjer agronomije Darko Kantoci u stručnoj literaturi. Za njegov su rast naročito pogodna močvarna mesta, bilo da su svetla ili senovita. 

Ova dvogodišnja biljka otporna je na mraz, a seje se na otvoreno od polovine februara do polovine juna te od polovine jula do polovine septembra, ali s obzirom na temperature i klimatske promene, može da se seje i u drugom delu ovog meseca. Razmak između redova treba da bude 30 cm, a između biljaka u redu 10 cm. 

Visine je 20 do 50 cm, a najbolje zemljište za njegov uzgoj je mešavina baštenske zemlje i treseta u odnosu 1:1. Nakon klijanja, po potrebi ga možete prorediti. U sušno vreme je potrebno redovno zalivanje, a za vreme rasta sadnice prekrijte slojem komposta ili malčirajte. 

Šta i kako sejati i saditi u jesen?

Kašikaru napada kupusna muva, pa je redovno okopavajte ili zaštitite nekim od prirodnih insekticida. 

Mesto uzgoja ove biljne kulture treba menjati svake dve godine. 

Ukusno i lekovito 

U prvoj godini se beru osnovni listovi koji su glatki, duže peteljke s mesnatim lišćem u obliku srca ili bubrega. Ne berite sve listove jer su mu potrebni za dalji rast. U drugoj se bere i više puta, sve dok ne krene u cvetanje, a cveta od maja do avgusta, malim cvetićima bele ili roza boje. Koristi se u salatama, supama, kao prilog, a ukusom podseća na rotkvicu. 

Tušt se često smatra korovom, ali je lekovita biljka koja se lako uzgaja

Prema botaničaru Nikolasu Kulpeperu, ova biljka posebnu primenu ima u čišćenju krvi, jetre i slezene, kada se uzima kao sok. 

Od lišća kašikare se proizvodilo i pivo naziva "Scurvygrass ale". 

Prema narodnoj medicini, sveže lišće i cvet kuvani u vinu, s dodatkom meda, još bolje su sredstvo za čišćenje krvi, o čemu je pisala Helen S. Rajt u knjizi "Old Time Recipes for Home Made Wines", a preneseno na stranici karensgardentips.com

Takođe, uz žalfiju i preslicu se koristi za ispiranje grla i usne šupljine kod upala disajnih puteva. Ali, pre korišćenja se posavetujte s lekarom ili dobrim stručnjakom za narodnu medicinu. 


Tagovi

Kašikara Lekovita biljka Staro povrće Cochlearia officinalis L.


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić