Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žličnjak
  • 17.09.2020. 18:00

Stara vrsta povrća: Ljekoviti žličnjak stignete posijati još u septembru

Žličnjak voli stalno vlažno, rahlo, čak i slano tlo. Za njegov su rast posebno pogodna močvarna mjesta, bilo da su svijetla ili sjenovita. Veoma je bogat vitaminom C.

Foto: CommonsWikimedia/gailhampshire
  • 252
  • 14
  • 0

Biljke koje su nekada jeli naši stari, vraćaju se na velika vrata. Ili ja barem tako volim misliti. Sve je više mlađih ljudi čulo za lobodu, štir, tušt, znaju da se od koprive ne pravi samo čaj nego da je dobra i u čorbi ili piti. Da se salata može ukrasiti hranjivim cvjetovima maslačka, tratinčice ili kakvog drugog jestivog cvijeća.

Loboda - hrana, a ne korov

Jedna od takvih biljaka je žličnjak (Cochlearia officinalis L.) koji se u narodu naziva još i lazarica, ožičica, zubata, kašikara. 

Raširen je po obalama zapadne i sjeverne Europe, ali i slanim staništima srednje Europe kao i na istoku našeg kontinenta te na Mediteranu. No, u našoj zemlji ova biljka nije autohtona. Veoma je bogata vitaminom C, a djelovanje žličnjaka protiv skorbuta poznavali su ljekari još u 16. vijeku. 

Prema nacionalanoj bazi flore Italije Flora Italiana, ova je biljka autohtona u Italiji, Engleskoj, Francuskoj, Španiji, Portugalu, Njemačkoj, Švedskoj te SAD-u. 

Biljka otporna na mraz

Žličnjak voli stalno vlažno, rahlo, čak i slano tlo, piše Darko Kantoci, dipl.ing.agr. u članku Zaboravljene vrste povrća u Glasniku za zaštitu bilja 3/2008. Za njegov su rast posebno pogodna močvarna mjesta, bilo da su svijetla ili sjenovita. 

Ova dvogodišnja biljka otporna je na mraz, a sije se na otvorenom polju od polovine februara do polovine juna te od polovine jula do polovine septembra, ali s obzirom na temperature i klimatske promjene, može se sijati i u drugom dijelu 9. mjeseca. Razmak između redova treba biti 30 cm, a između biljaka u redu 10 cm. 

Visine je 20 do 50 cm, a najbolje tlo za njegov uzgoj je mješavina vrtne zemlje i treseta u odnosu 1:1. Nakon klijanja, po potrebi ga možete prorijediti. U sušno vrijeme je potrebno redovno zalijevanje, a za vrijeme rasta sadnice prekrijte slojem komposta ili malčirajte.

Što i kako sijati i saditi u jesen?

Žličnjak napada kupusna muha, pa ga redovno okopavajte ili zaštitite nekim od prirodnih insekticida. 

Mjesto uzgoja ove biljne vrste treba promijeniti svake dvije godine. 

Ukusno i ljekovito 

U prvoj godini se beru osnovni listovi koji su glatki, duže peteljke sa mesnatim lišćem u obliku srca ili bubrega. Ne berite sve listove jer su mu potrebni za dalji rast. U drugoj se bere i više puta, sve dok ne krene u cvat. Cvjeta od maja do avgusta, malim cvjetićima bijele ili roza boje. Koristi se u salatama, čorbama, kao prilog, a ukusom podsjeća na rotkvicu.

Tušt se često smatra korovom, ali to je hranjiva biljka koja se lako uzgaja

Prema botaničaru Nicholasu Culpeperu, ova biljka posebno dobar učinak ima u čišćenju krvi, jetre i slezene, kada se uzima kao sok. 

Od lišća žličnjaka se proizvodilo i pivo naziva Scurvygrass ale. 

Prema narodnoj medicini, svježe lišće i cvijet kuhani u vinu, sa dodatkom meda, još bolje su sredstvo za čišćenje krvi, o čemu je pisala Helen S. Wright u knjizi Old Time Recipes for Home Made Wines, a preneseno na stranici karensgardentips.com

Takođe, uz kadulju i preslicu se koristi za ispiranje grla i usne šupljine kod upala disajnih puteva. No, prije korištenja se posavjetujte sa ljekarom ili kakvim dobrim stručnjakom za narodnu medicinu. 


Tagovi

Žličnjak Ljekovita biljka Staro povrće Cochlearia officinalis L.


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.