Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kiselice
  • 29.08.2016. 15:00

Štavelj - korov, ljekovita biljka i insekticid

Štavelj je biljka sa mnogo lica. To je vrlo prodoran korov, gurmanski specijalitet, ljekovita biljka, insekticid. Od načina pripreme i količine ovisi i njegovo djelovanje.

Foto: ArrantPariah/bigstockphoto.com
  • 31.787
  • 829
  • 0

Štavelj (Rumex spp.) pripada porodici Polygonaceae. Poznato je preko 150 štavelja koju su slični po izgledu. Rasprostranjeni su kao korov po cijelom svijetu, a najviše ih ima u umjerenoj zoni sjeverne hemisfere. Poznati su pod različitim nazivima: štavelj, štavalj, konjštak, štavljika, kiselica, ljutika, konjsko zelje.

Štavelj može biti, ovisno o vrsti, jednogodišnji ili višegodišnji. U bazalnom djelu stvara rozetu od širokih listova. Stabljika dostiže visinu od 20 do 150cm ovisno o vrsti. Cvjetovi su sakupljeni u cvat u obliku metlice na dugačkoj dršci. Oprašivanje se vrši pomoću vjetra. Stvara veliki broj sjemenki.

Štavelj je biljka koja je kao korov prisutna svuda, ali i na obradivim površinama. Izuzetan je invazivni korov koji se brzo šiti i zauzima površine. To je biljka koja se od davnina koristi u narodnoj medicini i gastronomiji. Listovi štavelja imaju ugodan, kiselkast okus i pojavljuju se u rano proljeće.

Pretjerana upotreba štavelja se ne preporučuje zbog velikog sadržaja oksalne kiseline. Bubrežnim bolesnicima se ne preporučuje konzumiranje štavelja. Za prehranu se koriste: kiselica, tupolisni i obični štavelj.

Rumex obtusifolius - konjski štavalj, tupolisni štavelj

Ovaj štavelj je cijenjen u narodnoj medicini i gastronomiji. To je višegodišnja biljka koja dostigne visinu do 120cm. Korijen je vretenast i dopire duboko u tlo. Listovi su krupni i tupasti, slični listovima hrena. Cvijeta od lipnja do kolovoza. Jedna biljka može dati i 7.000 sjemenki koje se lako raznose. Često se susreće na livadama, oranicama kao korov. Može se razmnožavati i usitnjavanjem korijena prilikom obrade tla.

Stoka rado jede mlado lišće tupolisnog štavelja, dok starije izbjegava zbog gorkog okusa. Kod konja može izazvati avitaminozu B. Domaćin je nematodama.

Koristi se protiv hemoroida, težih proljeva i za opću regulaciju probave. U većim količinama može izazvati slabost, povraćanje, pa čak i smrt.

Rumex crispus - obični štavelj

Obični štavelj je višegodišnja biljka koja naraste do 1m. Vrlo je slična tupolisnom štavelju. Rubovi listova su nešto duži, oštrije se završavaju, a rubovi su valoviti. Jedna biljka formira oko 3.700 sjemenki.

Listovi su jestivi pa se upotrebljavaju u gastronomiji za pripremu variva, pita. Koristi se i u narodnoj medicini. Sušenjem gubi otrovnost. Po svojim upotrebnim vrijednostima sličan je tupolisnom štavelju.

Rumex acetosella - kiselica, mala kiselica

Kiselica je jednogodišnja biljka koja naraste od 10 do 40cm. Listovi u rozeti su dugi od 1 do 6cm, a široki 2 do 15mm. Jedna biljka može formirati 3.000 sjemenki koje zadržavaju klijavost do šest godina. Najčešće naseljava zemljišta slabije plodnosti. Mladi listovi se koriste u narodnoj medicini i gastronomiji. Mogu se koristiti u salatama, varivima.

Mlade biljke radu jedu ovce, ali u većoj količini mogu biti otrovne za životinje jer dovode do dermatitisa i upale sluznice prednjih dijelova probavnog sustava. Poznate su i mnoge druge vrste: Rumex acetosa - kiseli štavelj, Rumex confertus - konjski štavelj, Rumex aquaticus - vodeni štavelj, Rumex thyrsiflorus - perasti štavelj, Rumex confertus, Rumex palustris, Rumex patientia, Rumex pulcher.

Štavelj u poljoprivredi

Svi štavelji su invazivne korovske vrste i treba ih uništavati prije cvjetanja i formiranja sjemena. Vrlo brzo mogu preuzeti cijelu livadu i potisnuti korisne trave ili uzgajane kulture. Mlade listove stoka rado jede, ali starije biljke zbog gorkog okusa stoka ne jede. Štavelji u krmi umanjuju vrijednost pripremljene krme. Sjemenke se mogu rasprostirati preko stajnjaka.

Insekticid od štavelja

Od štavelja Rumex confertus priprema se insekticid koji se koristi protiv biljnih ušiju, tripsa, grinja. Najčešće se koristi u zaštiti duhana, rotkvice, dinje, kupusa. Tijekom jeseni se prikupi korijen štavelja i osuši.

Priprema insekticida:

Uzima se 300g usitnjenog korijena kojeg smo sakupili tokom jeseni i prelije sa 10l tople vode. Voda treba biti temperature od 60 do 70°C. Ostaviti da stoji 3h. Nakon toga se pripravak procijedi. Potrebno je dodati oko 40g sapuna radi boljeg djelovanja.

Foto: ArrantPariah/bigstockphoto.com


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]