Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pepelnica ruzmarina
  • 31.08.2020. 08:00

Suzbijte pepelnicu na ruzmarinu belim lukom, sodom, sapunom

Pojavi oboljenja pogoduje suvo vreme sa visokom vlažnošću vazduha. Posle ostvarene infekcije, gljivica formira pojedinačne bele pege koje se spajaju, postaju veće i na kraju prekrivaju celu površinu lista, odnosno kasnije i biljke.

Foto: JumpStory
  • 818
  • 18
  • 0

Uzgajanje ruzmarina je lako, ali možemo da očekujemo i neugodna iznenađenja kao što je pojava pepelnice na ovoj lekovitoj vrsti. U pitanju je najčešće oboljenje ruzmarina i ukoliko se ništa ne uradi, može doći do slabljenja i na kraju propadanja čitave biljke.

Kako prepoznati pojavu oboljenja?

Kao za sve pepelnice i za ovu je karakteristična pojava bele, brašnate prevlake preko listova i stabljike. Izgleda kao da je posuto brašno po biljci, odnosno po listovima. Uzročnik zaraze je gljivica, a njene spore formiraju belu prevlaku. Patogen se razvija na površini lista.

Pojavi oboljenja pogoduje suvo vreme sa visokom vlažnošću vazduha. Posle ostvarene infekcije, gljivica formira pojedinačne pege koje se spajaju, postaju veće i na kraju prekrivaju celu površinu lista, odnosno kasnije i biljke.

Pepelnica ruzmarina dovodi do zaostajanja rasta useva, smanjuje se fotosinteza, lišće je deformisano, postepeno žuti, suši se, izostaje cvetanje, a na kraju cela biljka propada.

Jesenji uslovi najviše joj pogoduju

Borba sa ovom bolešću nije jednostavna kada se već pojavi i svu pažnju treba usmeriti na prevenciju njene pojave. Biljke redovno treba pregledati, provetravati, zatim opalo i lišće sa sumnjom da ima simptome ukloniti, ravnomerno zalivati, koristiti đubriva bogatija fosforom i kalijumom. Pepelnica na ovoj lekovitoj vrsti je podmukla jer se može desiti da je zaustavimo i ona se posle pola godine ponovo javi i zahvati još veći deo biljke ili celu površinu. Povremeno ruzmarin tretirati nekim prirodnim preparatom kako bi sprečili pojavu infekcije.

Zaštitite ruže od lisnih vaši prirodnim insekticidima

U početnim fazama brašnaste mrlje možemo obrisati i na taj način usporiti njihovo dalje širenje. Pojedinačno lišće na kome su one vidljive, na početku zaraze možemo otkinuti. Osušeno i opalo lišće ukloniti.

Jesen je period kada se stvaraju idealni uslovi za njenu pojavu i širenje. Ako uzgajamo ruzmarin u saksijama, tada ga treba držati u prostoriji sa suvljim vazduhom. Ukoliko se pepelnica pojavi na bilju koje držimo u kuhinji potrebno je posude premestiti u sobu ili balkon tokom leta. U kuhinji je veća vlažnost vazduha zbog kuvanja. Ruzmarin treba da bude posađen u saksije sa dobrom drenažom.

Prilikom pojave pepelnice smanjiti đubrenje azotom. To će usporiti rast i formiranje novih, mladih listova i grančica koje najčešće napada ova gljivica. Najbolje je uzgajati sorte koje su otpornije na pojavu bolesti.

 I vešni sapun dobar protiv pepelnice

U borbi protiv patogena mogu pomoći sredstva koja se pripremaju od sode bikarbone, rastavića, pepela, belog luka, slačice, kalijumovog sapuna, tečnog sumpora.

Soda bikarbona: Napravite sredstvo za zaštitu od bolesti i štetočina

Za pripremu preparata od sode bikarbone potrebno je uzeti dve kašičice sode koje se rastvore u dva litra vode. U ovaj rastvor može se dodati kap deterdženta za pranje posuđa koja će pomoći da se sredstvo bolje rasprši, a kap ulja će bolje vezati sodu za list i biljku.

Rastavić pokazao se veoma efikasnim protiv pepelnice. Preparat sa ovom biljkom primenjuje se po sunčanom i toplom vremenu.

Rastvor sa pepelom i sapunom se priprema tako što se 100 grama pepela prelije sa jednim litrom tople vode i ostavi nedelju dana, uz povremeno mešanje. Ovo sredstvo lagano procedimo od taloga i drugih eventualnih nečistoća. U njega se doda još i 50 grama narendanog sapuna za veš i promeša dok se ne rastvori. Ovakav rastvor je spreman da se koristi za prskanje biljaka. Potrebno ih je poprskati svaki dan u toku nedelje.


Tagovi

Uzgajanje ruzmarina Pojava pepelnice Brašnaste prevlake Pepelnica ruzmarina Kalijumov sapun Prirodni preparati Soda bikarbona


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.