Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko smilje
  • 18.06.2017. 13:30

Tomas: Smilje moramo zajednički izvoziti

"Kada netko posadi jednu kulturu i krene mu dobro, tada svi navale na to, umjesto da se rasporedimo i da imamo više uspješnih kultura. Tada nitko ne bi imao problema s prodajom. Tada bi svi prodavali."

  • 6.302
  • 531
  • 0

Braniteljska socijalna-radna zadruga Pauk-Čeka iz Imotskog osnovana je u cilju okupljanja hrvatskih branitelja koji kroz zadrugarstvo pokazuju dobar primjer zajedničkog rada.

O uzgoju smilja razgovarali smo s upraviteljem, Željkom Tomasom čija se Zadruga bavi još i uzgojem kokoši hrvatice, proizvodnjom meda te uzgojem divljeg zeca za lovni turizam.

"Domovinski rat je ostavio velike posljedice kako po čovjeka, tako i po poljoprivredu, no mi smo odlučili spasiti nekoć davno bogato zemljište duhanom i vinovom lozom, a danas bogato prazninom i korovom. Nekoliko tisuća sadnica smilja zamijenilo je šikaru nakon mukotrpng rada i pripremanja tla.

Umjesto okopavanja, ovce

Kako bi izbjegli zatravljivanje, surađujemo s mladom obitelji koja se bavi ovčarstvom, a koja po potrebi pušta ovce u naše nasade smilja kako bi eliminirale travu i korove jer ovce neće pojesti smilje, ali travu hoće, a trava nam ne treba. Primijetili smo da smilje najbolje uspijeva na našem području bogatom kršom i kamenitim terenom jer ne trpi duboku zemlju, velike visine i vlagu, a podnosi visoke ljetne temperature i traži jače sunčevo zračenje.

Ako želite izvoziti ulje, mora biti eko

Govorimo li o gnojivu, smilju se ne smije ništa dodavati, a poglavito umjetno, a također ni prskati ili zalijevati hormonskim gnojivom, već sve mora biti prirodno i 100% ekološko ako želite izvoziti ulje u Francusku ili neku drugu EU zemlju.

Pozivam druge uzgajivače smilja na ujedinjenje

U tom smislu, ovim putem, pozivam i druge uzgajivače smilja na ujedinjenje kako bi zajedno destilirali smilje i slali jedan uzorak ulja za Beograd (gdje je najbolja i najpreciznija analiza), dok se drugi šalje u Francusku. Kad se dvije analize precizno poklope i ulje pokaže ekološkim, tada dolazi do kupovine ulja od strane kupca. Isto tako, iskoristi se i drugi dio tekućine od smilja koji služi kao tonik, tako da kada govorimo o smilju, nema bacanja.

Žaba vidjela di se konji potkivaju, pa i ona digla nogu

Hoće li potrajati val sadnje smilja, ne znamo, al činjenica je da se sadi velika količina smilja, a što nimalo nije dobro, ako se vodimo starinskom izrekom: žaba vidjela di se konji potkivaju, pa i ona digla nogu, jer što je veća ponuda, manja je cijena. Na žalost, mi smo kao narod takvi da kada netko posadi jednu kulturu i krene mu dobro, tada svi navale na to, umjesto da se rasporedimo i da imamo više uspješnih kultura. Tada nitko ne bi imao problema s prodajom. Tada bi svi prodavali.

Hrvatska ili Hercegovina za državno zemljište?

Kad dođete u Hercegovinu i zatražite koncesiju ili najam zemljišta kamenjara u svrhu sadnje smilja, vi isto dobijete u vrlo brzom roku bez velike mudrolije ili papirologije, te vam jasno daju na znanje na koliko godina dobivate, po kojoj cijeni najma ili prodaje i to je to, ali kad zatražite u Hrvatskoj koji hektar zaraslog zapuštenog kamenjara i kažete da bi tu posadili smilje ili neku drugu višegodišnju kulturu, naletjet ćete na kočnicu ako nemate imate veze ili političke pozadine.

Na žalost, mi smo ispred branitelja i braniteljske zadruge zatraživati zemljište u Hrvatskoj od vlasnika države i to od više vlada, no nikad ništa nismo dobili", priča Tomas.


Povezana biljna vrsta

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je trajnica koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvaća preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih diljem svijeta. Kod nas su najznačajnije vrste... Više [+]

Tagovi

Željko Tomas Smilje Uzgoj smilja Birokracija


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.