Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trstika
  • 01.03.2018. 07:30

Trstika - trava za ukras, ali i za hranidbu stoke

Trstika ili kanarska trava je dekorativna biljka, dok se mlada koristi za hranidbu stoke. Koristi se za borbu protiv erozije.

  • 2.773
  • 39
  • 0

Trstika (Phalaris arundinacea) poznata je pod nazivima blještac, tokavica, kanarska trava, plavi svetlik, svetlik. To je višegodišnja trava slična trski koja je rasprotranjena u Europi, Aziji, sjevernoj Africi i Sjevernoj Americi. Izuzetno je invanzivna vrsta i potiskuje druge biljne vrste. Prisutna je na staništima s visokom razinom podzemne vode, pored rijeka, jezera, u ritovima. S rastom kreće vrlo rano u proljeće.

Korijen trstike je dobro razvijen. Ispod površine zemlje razvija rizome kojima se širi i osvaja nova područja. Iz podzemnih čvorova razvija adventivno korijenje poput kukuruza. Na vlažnim staništima korijen ima idealne uvjete za razvoj i zato se na takvim staništima brzo širi.

Trstika cvjeta tijekom ljeta

Stablo dostiže visinu od 150 do 300cm. Spada u grupu najviših trava. Šiljasti listovi su dugi do  25cm i široki do 2cm. Na početku vegetacije stablo i listovi su nježni, kasnije ogrube. Cvat trstike je metlica duga od 8 do 20cm i veoma zbijena. Bočne grančice metlice, duge do 5cm, su naizmjenično raspoređene i nose mnoštvo klasića. Metlica je u vrijeme cvjetanja raširena, a prije i poslije cvjetanja metlica je skupljena. Boja metlice može biti blijedozelena, crvena, tamnocrvena.

Trstika cvjeta tijekom ljeta, u lipnju i srpnju. Sjeme trstike je sitno, dugačko oko 3mm.

Trstike se uzgajaju kao ukrasne trave. Odlikuju se ljepotom svojih listova. Listovi trstike mogu biti tamni ili svijetli, prošarani tamnijim i svijetlijim nijansama u vidu pruga, mogu biti izrazito svijetle boje ili s tamnocrvenim obrubom. Uzgajaju se na osunčanim ili polusjenovitim mjestima, pored vodenih površina ili na zabarenim mjestima. Na istom mjestu mogu opstati između 8 do 10 godina. U zemljištima s dovoljno vlage i ako je dobro pognojena postaje veoma agresivna i potiskuje sve biljke iz staništa stvarajući monokulturu. Dobro raste na siromašnim zemljištima, kao i na zagađenim industrijskim lokacijama.

Može se koristiti za proizvodnju peleta, biomase

Može se koristiti za proizvodnju peleta, biomase i kao sirovina u proizvodnji celuloze i papira.

U poljoprivredi se koristi za ispašu, kao sijeno i kao jeftina silaža. U ranim fazama razvoja, prije cvjetanja, koristi se za hranidbu životinja. Za ispašu se koristi do visine od 20 do 25cm. Ispaša se tijekom proljeća, u periodu intenzivnog rasta, obnavlja svaka dva tjedna na istoj lokaciji kada prođe period regeneracije.

Trstika od cvjetanja ogrubi i nije pogodna za hranidbu životnija. Ako se kosi tijekom ili poslije cvjetanja može se koristiti kao stelja. Prinos zelene mase se kreće oko 60t/ha ili 15t/ha sijena.

Koristi se u borbi protiv erozije

Trstika se sije u monokulturi u količini 16 do 18kg sjemena, a može se sijati u travnim smjesama u količini do 20% od ukupne količine sjemena.

Zbog osobine da stvara podzemnu mrežu rizoma i da je vrlo invazivna, koristi se u borbi protiv erozije. Kada se jednom posije, trstiku je teško iskorijeniti.

Foto: ChWeiss/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Kanarska trava

Kanarska trava

Sinonim: - | Engleski naziv: Canary grass | Latinski naziv: Phalaris canariensis L.

Kanarska trava daje visoke prinose srednje kvalitete u uvjetima veće vlažnosti ali na vrlo različitom zemljištu i nadmorskoj visini. Daje odlično sjeme za ishranu ptica. Pripada... Više [+]

Tagovi

Trstika Kanarska trava Hranidba stoke Biomasa Invazivna vrsta


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]