Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasadnik Savić
  • 27.11.2019. 18:00

Tuje su najtraženije četinarske vrste

Domaćin Živko Savić već skoro četiri decenije drži rasadnik tuja u selu Trstenica. Na svom imanju, gaji preko deset vrsta četinara.

Foto: Rasadnik Savić
  • 552
  • 14
  • 0

Iako u našim selima dominira ratarsko - stočarska proizvodnja, sve je više proizvođača koji se odlučuju na uzgoj lekovitog bilja. Nove delatnosti obećavaju uspeh i bolju zaradu pa neki poslovi su uspešniji od drugih, a ulaganja nikada nisu mala. Poslednjih godina poljoprivrednici najviše podižu voćnjake, a pored njih zastupljeno je i povrtarstvo, cvećarstvo i rasadničarstvo.

Domaćin Živko Savić je iz Beograda, a u selu Trstenica među prvima je počeo da se bavi ovom proizvodnjom. Rasadnik je krenuo sa radom pre više od četrdeset godina i za to vreme, više od sto hiljada sadnica koje su tu uzgojene, ukrasilo je dvorišta i ulice širom Srbije.

Proizvodnja novogodišnjih jelki - skroman biznis

"Došao sam 1975. godine u Trstenicu, a 1978. sam napravio rasadnik. Prostire se na površini od jednog hektara", započinje svoju priču ovaj proizvođač.

Imali i Pančićevu omoriku

I danas je rasadnik pun atraktivnih tuja, velikih i malih. Ima ih desetak vrsta. Nekada se na ovom mestu mogla naći i Pančićeva omorika, ali sada se gaje one vrste koje se lako primaju i održavaju jer su takvi zahtevi tržišta.

Ukras svake terase i dvorišta

"Imamo oko deset vrsta tuja. Tu je smaragd, tuja centalis, tuja ventalis, patuljasta vrsta, kao i plave tuje", navodi Savić.

Nekada je bavljene rasadničarstvom bio unosan posao, danas to više i nije tako. Kupaca je sve manje, a cene su sve niže. Dimenzije sadnica su od 30 - 170 cm, a cene u zavisnosti od vrste i dimenzija - od 200 do 1.400 din.

Proizvodnja pod znakom pitanja

Živko je do prošle godine ovde proizvodio i rasad, na mesto svake iskopane sadnice, sađena je nova. Ove godine sa tim je prestao jer ima puno posla u održavanju rasada.

"Ne verujem da ćemo još dugo držati rasdanik, nažalost nije isplativo. Sin ne može sam, a ja ne mogu mnogo zbog zdravstvenih problema da mu pomognem", iskren je Živko.

Lako se oblikuju po želji

Širom sveta četinarske vrste koriste se za uređenje javnih zelenih površina, dvorišta i terasa. Jedan od osnovnih razloga je taj što su, za razliku od listopadnog drveća, njihove krošnje i tokom zime bujne i lepe. Takođe, ima širok asortiman vrsta koje se razlikuju po veličini, obliku krošnje (piramidalne, stubaste, loptaste), kao i po boji četina.

Prednost velikog broja vrsta je i ta što se mogu oblikovati po želji. Sve prethodno pomenuto pruža neograničen broj mogućnosti njihovog kombinovanja, tako da se svaki vrt ili terasa mogu urediti u skladu sa željama i potrebama. Tuja je najrasprostranjeniji četinar na našim prostorima, lako se održava, a uvek oplemeni i ukrasi. Za nju je najbolja jesenja sadnja, kako bi dvorište bilo uvek lepo i negovano.


Tagovi

Uzgoj lekovitog bilja Živko Savić Zatevi tržišta Unosan posao Četinarske vrste Pančićeva omorika Uzgoj tuja


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃