Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najfiniji sapuni itd.
  • 16.03.2020. 12:00
  • Primorsko-goranska, Baška, Krk

U "Najfinije sapune itd.' utkali Mediteran, prirodna kozmetika brine i o okolišu

Želja nam je osvijestiti što veći broj kupaca kako bi se okrenuli korištenju prirodnih proizvoda za njegu tijela te samim time brinuli za sebe i okoliš. Također, cilj nam je plasman s naglaskom da se radi o hrvatskim proizvodima koji će biti prepoznatljivi zbog utkanog Mediterana te same činjenice da su ručno izrađeni, kažu Maja Pejčić i Jasminka Grbelja.

Foto: Arhiva Lyra pharm d.o.o.
  • 1.982
  • 152
  • 0

Iz velike ljubavi prema hobby izradi prirodne kozmetike koja je nastajala u Baški na otoku Krku, nastali su proizvodi brenda 'Najfiniji sapuni itd.'. Iza ručno rađene prirodne kozmetiku u čijoj podlozi je uglavnom bilje s jadranskih otoka su Maja Pejčić i Jasminka Grbelja

"Pomalo sam shvatila da su moji prijatelji i prijatelji prijatelja privrženi prirodnoj kozmetici i očuvanju prirode pa sam se ohrabrila na korak naprijed u proizvodnji", govori nam Maja dodajući da su najprodavaniji artikli kruti sapuni, deo kreme i kreme za lice.

"Pazimo da naši proizvodi nastaju od prirodnih i kontroliranih sirovina biljnog podrijetla. Također nam je kod osmišljavanja linije bilo bitno da u kozmetiku pretočimo sve esencije mediteranskog bilja. Koristeći naše proizvode njeguje se koža i uživa u eteričnim uljima kadulje, lavande, smilja, ružmarina i metvice, maslinovom i kokosovom ulju te karite maslacu", otkrivaju Maja i Jasminka. Maja godinama radi u farmaceutskoj industriji na kliničkim ispitivanjima lijekova, a Jasminka ima veliko iskustvo u produkciji i marketingu.

Sapuni sadrže 70% maslinovog ulja kontroliranog podrijetla

Sirovine kupuju u Hrvatskoj, samo mali dio dolazi izvana uz poštivanje kontrole kvalitete i posjedovanje potrebnih certifikata. Njihovi proizvodi ne sadrže alkohole, parabene, niti druge štetne sastojke, ekološki su prihvatljivi i nastajali su pomnim slaganjem receptura. Nećete naći sintetičke aditive, derivate nafte, životinjsku mast, štetne konzervanse, umjetna bojila, stabilizatore i sl. "Ne koristimo loše sastojke budući da će oni vašoj koži oduzeti njenu prirodnu masnoću, ostavljajući je suhom, ispucalom i nadraženom", poručuju.

I eterično ulje smilja sastojak je njihovih proizvoda 

Od davnina je poznato da koži izuzetno godi maslinovo ulje te su u sapune odlučile staviti 70% maslinovog ulja kontroliranog podrijetla proizvedenog u tuzemstvu. Sklad masline, kokosa i palme koži pruža učinak vlaženja, umirenja nadraženih dijelova i održavanje vlastite masnoće. Brinu i o prirodi pa su njihovi proizvodi biorazgradivi i sigurni za okoliš.

Sinergija je recept za zadovoljstvo i uspjeh

"Najfiniji sapuni itd." proizvodi su njihove tvrtke Lyra pharm d.o.o koja postoji od 2009. godine, a proizvodnjom prirodne kozmetike počinju se baviti 2012. godine. Imaju četiri jaka stupa, od toga su tri žene i jedan muškarac. "Vjerujemo da je to dobar recept za red, rad i napredak uz puno mašte i smijeha, ali i ozbiljnosti i discipliniranog rada. Nas četvero zaposlenih: Maja, Jasminka, Danijela i Silvio, posao smo raspodijelili na način da svatko radi ono u čemu je najbolji, ali da ujedno prati rad ostalih kako bi mogao uskočiti u sve proizvodne faze. Maja je direktorica i zadužena je za financije i stabilnost poslovanja. Ja, Jasminka, sam primarno zadužena za marketing, administraciju te odnos s kupcima i dobavljačima. Uključena sam i u sve dijelove proizvodnje i prodaje. Danijela je glavna u proizvodnji i brizi oko skladišta i nabave uz administrativni dio i prodaju, dok je Silvio ispomoć u proizvodnji, skladištu i kod pakiranja", pojašnjava Grbelja.

Nedavno su preselili u novi prostor koji je izgrađen po svim normama i na koji su vrlo ponosni. Proizvodni dio - labos, odvojen je od skladišta i ureda, a imaju i show room. Njihovi proizvodi mogu se naći na ciljanim sajmovima, u malim dućanima prirodne kozmetike i suvenirnicama, ali i u većim trgovinama. Konstantno se šire i trude biti što dostupniji tržištu. Kupci su podjednako žene i muškarci svih dobi - radi se o osviještenim ljudima koji vode brigu o sebi i prirodi, ali i potiču male hrvatske proizvođače.

"Istraživanje tržišta i pronalazak kanala za prodaju je mukotrpan posao, jer iskreno, danas je na tržištu već značajna ponuda prirodne kozmetike, a veliki dio je čini kozmetika 'proizvedena u kuhinji'. Takva kozmetika je naravno jeftinija, ne ulazim u kvalitetu iste, no samo neimanje svih potrebnih uvjeta u skladu sa zakonskim regulativama dovodi do nelojalne konkurencije što legalnim proizvođačima stvara veliki problem", upozorava Pejčić.

Rast u zadnje tri godine razlog je za optimizam

Administracija je nešto što je trebalo preskočiti i uspješno doskočiti, no vjeruju da je tako kod pokretanja bilo kojeg posla. "Vremenske prilike ne utječu direktno na naš rad, no utječu na kvalitetu i dobavljivost nekih sirovina, npr. eteričnih ulja i hidrolata, pa samim time i na našu proizvodnju. Srećom, do sada nismo imali većih problema. Cijene se na tržištu sirovina formiraju adekvatno samoj uspješnosti rasta bilja u godini i proizvodnji sirovine. Problem u proizvodnji prirodne kozmetike je relativno kratak rok trajanja proizvoda i dugo sazrijevanje sapuna. Poticaje do sada nismo koristili, no upravo je u postupku prijava na natječaj EU fonda u našoj kategoriji te očekujemo dobar vjetar u leđa", doznajemo.

Najfiniji sapuni u koje je 'utkan' Mediteran

Lyra pharm d.o.o bilježi lijepi rast u zadnje tri godine i na to su vrlo ponosni. "Nadamo se da ćemo nastaviti istim tempom i dalje. Planovi za budućnost uključuju daljnje razvijanje ponude pazeći da ne odstupamo od naših prvotnih načela: prirodno i ručno rađeno! Želja nam je osvijestiti što veći broj kupaca, a tu spadaju i žene i muškarci, kako bi se okrenuli korištenju prirodnih proizvoda za njegu tijela te samim time brinuli za sebe i okoliš.

Također, cilj nam je plasman s naglaskom da se radi o hrvatskim proizvodima koji će biti prepoznatljivi zbog utkanog Mediterana te same činjenice da su ručno izrađeni. Za sada ne izvozimo, no u planu je izlazak na poljsko i slovensko tržište", otkrivaju i ističu da se u budućnosti vide kako nastavljaju s rastom, razvijaju se i zadovoljavaju sve zahtjevnije potrebe suvremenih potrošača. Nadaju se da će biti prostora i za novo zapošljavanje.


Fotoprilog


Tagovi

Najfiniji sapuni itd. Maja pejčić Jasminka Grbelja Prirodna kozmetika


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.