Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrijedne ruke
  • 12.09.2013.

Ukrasno bilje obitelji Tonković

Lijepo uređena okućnica ponos je svakog domaćinstva

Foto: Ivan Tonković
  • 6.470
  • 411
  • 0

Europska unija prednjači u svjetskoj proizvodnji cvijeća i ukrasnog bilja u zaštićenim prostorima i ima najveću gustoću proizvodnje cvijeća po hektaru, na 10% ukupne svjetske površine ima čak 44% svjetske proizvodnje ukrasnog bilja.

Proizvodnja ukrasnog bilja u Hrvatskoj ima tradiciju dužu od osamdeset godina. Većina proizvodnje se nalazi uz obalu Jadrana i u unutrašnjosti, u blizini većih gradova, a od devedesetih godina, proizvodnja se preselila na privatna, obiteljska poljoprivredna gospodarstva. No, i u unutrašnjosti Hrvatske može se naći gospodarstava koja se svojim vrijednim rukama brinu za biljke, kultiviraju ih i unapređuju proizvodnju iz dana u dan. Ivan Tonković dolazi iz Kutine i nositelj je OPG-a Ivan Tonković od 2008. godine.

Crvenolisni japanski javor

"Ukrasnim biljem želio sam se baviti od malih nogu. Uvijek mi se sviđalo stvarati nove živote iz postojećih sredstava. Tako se bavim vegetativnim razmnožavanjem (zelene reznice, kalemljenje, okuliranje i ostalo) te generativnim razmnožavanjem (sjemenom). Kalemljenjem razmnožavam Japanske javore i to oko 30-ak različitih kultivara, te svake godine nastojim povećati broj novih kultivara" , rekao je za Agroklub nositelj gospodarstva, Ivan Tonković.

Također ističe i da nastoji naše autohtone vrste pretvoriti u različite kultivare pa tako proizvodi crvenolisne bukve, šarene poljske javore, zlatne javore i jasene. Zelenim reznicama ramnožava thuje, lawsonove pačemprese, ukrasne bršljane, šimšire, lovorvišnje.

Crvenolisni japanski javor, Acer Palmatum Dissectum Atropurpureum, je ukrasno drvo koje raste u visinu do 2m. Patuljaste je forme i raste jako u širinu. Vrlo je gust, a listovi su reckavi i žarke su tamno crvene boje. Može se saditi grupno, pojedinačno pa čak i u tegle. Pogodan je i za bonsai, i vrlo popularan kod klijenata.

"Sjeme, reznice pa tako i plemke uzimam isključivo sa vlastitih matičnih biljaka. Prodaju bilja vršim za sada samo na prostoru naše zemlje. Pošto smo relativno mlad rasadnik nismo još tražili klijente za ugovoreni otkup. Ukupno troje nas trenutno djeluje u OPG-u. Internet stranica je od velike pomoći, a oglašavamo se još preko letaka te oglasom u Kauflandovim novinama" kaže Ivan, koji je zasad zadovoljan radom gospodarstva.

Topiari

"U Hrvatskoj, koliko je meni poznato ima dosta uzgajivača ukrasnog bilja. Novim proizvođačima bih želio poručiti da samo budu uporni i da postupno otkrivaju zagonetke koje se skrivaju u ovom svijetu ukrasnog bilja. Od proivodnje se može živjeti uz puno rada i truda uloženog u posao kao uostalom i sa svim drugim poljoprivrednim djelatnostima."

Hrvatska je nažalost, orijentirana na uvoz ukrasnog bilja, a u posljednih desetak godina uvezli smo ukrasnog bilja u vrijednosti višoj od 120 milijuna dolara. Sama ta činjenica dokaz je da postoji domaće tržište za tu vrstu poljoprivrednih proizvoda. Trenutačno, u Hrvatskoj ima oko 70 ha proizvodne površine u zaštićenim prostorima, uglavnom bez suvremene opreme. Ukrasna biljna proizvodnja ne razvija se zbog nedostatka ulaganja u nove tehnologije i ne postoji ozbiljan i sustavan pristup razvoja tom segmentu poljoprivredne proizvodnje. No, ovakvih je gospodarstava sve više, a rastom i ulaganjem u proizvodnju polako se i šire. Zaista, ijepo uređena okućnica ponos je svakog domaćinstva.

Foto: Ivan Tonković


Tagovi

OPG Tonković Ivan Tonković Vrijedne ruke Crvenolisni japanski javor Bonsai Crvenolisna bukva Jasen


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]