Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj presadnica
  • 21.01.2022. 15:00

Uzgoj cvijeća: Što sijati krajem siječnja i početkom veljače?

Sjetvu određenih vrsta cvijeća možemo započeti već ovoga mjeseca. Prva na tom popisu je petunija.

Foto: Depositphotos/mallivan
  • 5.480
  • 197
  • 0

Siječanj nije mjesec u kojem mirujemo već počinjemo sa sjetvom sjemena cvijeća i nekih povrćarskih kultura. Zimski period karakteririzira nedostatak osvjetljenja što može biti limitirajući faktor, jer će se mlade biljke izdužiti i sklonije su polijeganju.

Prije nego krenemo, potrebno je znati gdje i kada ćemo obavljati sadnju uzgojenih presadnica, nabaviti materijal, sjemena, gnojiva, zaštitna sredstva, alat, pripremiti prostor, osigurati grijanje, osvjetljenje i vodu za zalijevanje.

Birajte kulture duge vegetacije

Još uvijek je zima i ne treba žuriti, posebno ako planirate sadnju povrća na otvorenom. Za većinu vrsta je potrebno između 40 i 60 dana od sjetve do sadnje. Krenete li prerano, dobit ćete rasad koji je star, prerastao i za koji ćete morati uložiti puno truda i znanja da ga sačuvate od pojave mnogih bolesti. Takav se sporije razvija kada ga posadimo u vrt, podložniji je napadu bolesti i štetnika i donosi slabiji urod.

Ako ćete ga uzgajati u plastenicima, posebno u grijanim, onda je za vas rana sjetva povrća i cvijeća idealna.

Kako pripremiti plastenik za proljetnu sjetvu?

Planiramo li posijati kulture koje ćemo saditi na otvorenom kada prođe opasnost od mraza, naš odabir će biti vrste i sorte cvijeća duge vegetacije, kojima treba puno vremena za nicanje ili za razvoj od nicanja do sadnje.

Koje cvijeće posijati? 

Sjetvu određenih vrsta cvijeća možemo započeti već ovoga mjeseca. Prva na tom popisu je petunija. Nju posijte već u drugoj polovini siječnja. To ce odnosi samo na ampel sorte, dok za ostale pričekajte još neko vrijeme. Ovo je izuzetno dekorativna vrsta koja uljepšava mnogobrojne terase, balkone, žardinjere, viseće korpe. Najbolje je odmah posijati sjeme u pojedinačne teglice.

Omiljeni ukras prozora, terasa... (Foto: K.Rastija)

Možete i u zajednički kontejner i prekriti tanjim slojem zemlje. Kada mlade biljčice razviju dva lista, presađujete ih u zasebne posude. Sjeme posijte u vlažnu zemlju. Optimalna temperatura se kreće od 22 do 25ºC. Ograničavajući faktor kod uzgoja petunije ima osvjetljenje. Ako ne možete osigurati dobro osvjetljenje, bolje je pričekati kraj veljače kada će biti više prirodne svjetlosti. Zbog premalo svjetla presadnice petunije su podložne propadanju i sušenju.

Verbena je vrsta koja je posljednjih godina vrlo popularna. Preporučuje se da sa sjetvom započne već u siječnju kako bi s toplim danima u svibnju uživali u prekrasnim cvjetovima. I za ovu vrstu trebate osigurati dodatno osvjetljenje.

Skoro iste zahtjeve ima i lobelija. Kada je posijemo krajem siječnja njene presadnice će u svibnju biti spremne za sadnju i brzo će cvjetati. Sitne sjemenke se posiju po površini pripremljenog supstrata koji je navlažen i blago pritisnu kako bi se ostvario što bolji kontakt. Već nakon dva tjedna provedena na toplom mjestu mlade biljčice počinju nicati.

Karanfili posijani u siječnju ili početkom veljače se sade usvibnju čim prođe opasnost od mraza. Optimalna temperatura za uzgoj presadnica se kreće od 16 do 20ºC. Supstrat treba biti bogat hranivima, a nakon sjetve potrebno je redovno zalijevanje.

Sade se i lukovice narcisa (Foto: M.C.Celić)

Teksaški zvončić je još jedna vrsta koja se sve više traži. Optimalno vrijeme za sjetvu je kraj siječnja i početak veljače. Ovoj vrsti treba vremena da se razvije, posadi na stalno mjesto i procvjeta. Nagrada za uloženi trud su lijepi cvjetovi koji oduševljavaju svojim mirisom.

U siječnju sadimo i lukovice koje ćemo prodavati za Dan žena odnosno tijekom proljeća. Možete lukovice posaditi i kod kuće. Tako ćete uživati u cvjetovima amarilisa, tulipana, narcisa, đurđevka.


Povezana biljna vrsta

Verbena

Verbena

Sinonim: - | Engleski naziv: - | Latinski naziv: -

 - Više [+]

Tagovi

Sjetva Sjetva povrća Sjetva cvijeća Petunija Uzgoj lobelije Verbena Karanfil Zvončić Presadnice Sjetva u siječnju


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.